Θόδωρος Μενής: «Η αδικία που νιώθει ο οπαδός του Ολυμπιακού στο μπάσκετ φτάνει μέχρι την Αμερική!»

Ο επί 24 χρόνια πρόεδρος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, Θόδωρος Μενής, ήρθε στον Πειραιά και έδωσε ωραία συνέντευξη στο «ΦΩΣ».

Θόδωρος Μενής: «Η αδικία που νιώθει ο οπαδός του Ολυμπιακού στο μπάσκετ φτάνει μέχρι την Αμερική!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο επί 24 χρόνια πρόεδρος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, Θόδωρος Μενής, ήρθε στον Πειραιά και έδωσε ωραία συνέντευξη με φωτογράφηση στο «ΦΩΣ». Με συγκλονιστικές ιστορίες για Ολυμπιακούς νέα παιδιά που μετανάστευσαν εκεί στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Με μια απίθανη ιστορία με τους Δίδυμους Πύργους και τον πρόεδρο της ομάδας του Βόλου Γιώργο Σπυριδάκη που είναι τρελός Ολυμπιακός. Με Κόκκαλη και Μαρινάκη να έχουν επισκεφτεί τα γραφεία τους βλέποντας αγώνες του Ολυμπιακού και δίνοντας ειδήσεις. Και με ελπίδα ότι το πρωτάθλημα ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/2/2019

Ελπίζεις για το πρωτάθλημα;

Ναι, δεν τέλειωσε ακόμα. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι καλύτερη ομάδα από εμάς, μπορεί να χάσει και άλλους βαθμούς. Και μην ξεχνάμε την εικόνα του ματς στον α' γύρο. Τους πατήσαμε στο Καραϊσκάκη και έπρεπε να φάνε 4 γκολ. Αν τους κερδίζαμε όπως έπρεπε, τώρα η διαφορά θα ήταν 1 βαθμός. Αυτό το ματς ήταν 6 βαθμοί στην ουσία, 3 για εμάς που τους χάσαμε και 3 για αυτούς που τους πήρανε.

Πού έχεις ταξιδέψει για τον Ολυμπιακό;

Σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης. Πιστεύω ότι είμαι ο Έλληνας του εξωτερικού που έχει δει τα περισσότερα ματς Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού σε Ευρώπη και Ελλάδα!

Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπεις; Τι λέει ο κόσμος εκεί; Βλέπετε τα ματς.

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι ωραία ομάδα. Παίζει ωραία μπάλα. Ο προπονητής είναι καλός. Πρέπει να στηριχτεί αυτή η ομάδα χωρίς πολλές αλλαγές. Το κλίμα μου αρέσει που αγκαλιάζει ο ένας παίκτης τον άλλο στις αλλαγές, και αγκαλιάζουν τον προπονητή. Είναι ομάδα.

Να ενισχυθεί όμως σε άμυνα και επίθεση.

Κυρίως στην άμυνα. Εκεί πονάμε, στα σέντερ μπακ. Στην επίθεση εμένα ο Χασάν μου αρέσει και γνωρίζεις ότι η συνέντευξή μας έγινε πριν το ματς με τον ΟΦΗ που έκανε χατ τρικ ο Χασάν. Ο Ολυμπιακός αυτός με 2-3 μεταγραφές μπορεί να γίνει πολύ καλή ομάδα.

Έχω έρθει στη Νέα Υόρκη πριν 15 χρόνια περίπου και είδα τρελά πράγματα.

Είχαμε κοντά στα 900 μέλη τότε. Είδες πινακίδες στα αμάξια όπου αντί για αριθμό κυκλοφορίας είχαν τις λέξεις Thrylos και Olympiacos. Και OSFP.

Ποιοι σας έχουν τιμήσει από τον επίσημο Ολυμπιακό;

Και ποιος δεν έχει έρθει. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πολλές φορές. Και ο κ. Μαρινάκης. Μάλιστα ο Κόκκαλης σε εμάς είχε δώσει την είδηση ότι θα έφερνε τον Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Και σε έναν άλλο χορό μας μετά μάς είχε δώσει την είδηση ότι θα έφερνε τον Ριβάλντο!

Τελευταία φορά πότε είδες τον Κόκκαλη;

Πριν 2 χρόνια. Είχε έρθει στο σύνδεσμο και είδε αγώνα του Ολυμπιακού μαζί μας.

Είπε τίποτα για τον Ολυμπιακό;

Τι να πει. Πανηγύριζε τα γκολ μαζί μας.

Πες μου για το μπάσκετ. Το κοπανάμε με συνεχή θέματα.

Η αδικία που νιώθει ο οπαδός του Ολυμπιακού στο μπάσκετ φτάνει μέχρι την Αμερική! Κι εμάς τους ομογενείς μας απασχολεί πολύ αυτό το θέμα. Δεν πάει άλλο. Ξέρουμε ποιος έχει τα ηνία όλα αυτά τα χρόνια. Κατάφωρη αδικία και μεροληψία υπέρ του Παναθηναϊκού. Στο NBA δεν μιλάει κανείς για διαιτησία διότι είναι δίκαιη. Επικροτούμε αυτό που κάνουν οι Αγγελόπουλοι, να το πάνε μέχρι τέλους. Και καλώς το ξεκινήσανε στο θεσμό του Κυπέλλου που δεν είναι σοβαρός. Τράνταξαν τα θεμέλια.

Θέμα πολιτικής βούλησης είναι πλέον. Με μια τροπολογία παίρνει τη διαιτησία της Α1 από την ΕΟΚ ο υπουργός.

Να το κάνει! Γιατί αν δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουν άλλοι σε λίγο καιρό. Όποια κυβέρνηση φέρει εξυγίανση στο μπάσκετ, θα καρπωθεί πολιτικό όφελος. Να φέρουν ξένους διαιτητές όπως στο ποδόσφαιρο. Και η διαιτησία να πάει στον ΕΣΑΚΕ.

Και να πούμε στον κόσμο ότι εσύ δεν ψηφίζεις Τραμπ στις ΗΠΑ... Με τους δημοκρατικούς είσαι.

Φτου φτου φτου. Τραμπ εγώ; Έχε χάρη που ως πρόεδρος του συνδέσμου δεν μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα και να χρησιμοποιήσω βαριές κουβέντες. Ποτέ Τραμπ εγώ! Είμαι με τους δημοκρατικούς όπως και η γυναίκα μου και η μία κόρη μου. Μόνη η άλλη κόρη μου είναι ρεπουμπλικανή, είναι αστυνομικός με αστυνομικό άντρα (χαμογελάει), πρόσφατα πήρε και προαγωγή, έγινε ντιτέκτιβ. Με πολιτικά αστυνομικός, σαν μυστική αστυνομικός.

Αληθεύει ότι βρήκε στήριξη ο Τραμπ από το ελληνικό λόμπι;

Εγώ δεν θα τον ψήφιζα ποτέ και ούτε πρόκειται. Ο άνθρωπος είναι ακατάλληλος να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει πάρει πάντως πολλές ψήφους Ελληνοαμερικανών και ειδικά από επιχειρηματίες- και για αυτό δεν λέω βαριά πράγματα γιατί τους σέβομαι. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η πολιτική του είναι υπέρ των Ελλήνων.

Και υπέρ του Ισραήλ με το οποίο πάμε πακέτο τα τελευταία χρόνια.

Ακριβώς. Η πολιτική του ως τώρα είναι εναντίον των Τούρκων και υπέρ Ισραήλ και Ελλάδας.

Πώς σου φαίνεται το σάιτ μας το fosonline;

Θυμάσαι όταν ήρθες στις ΗΠΑ πώς πηγαίναμε οι Έλληνες και παίρναμε το ΦΩΣ από τα μαγαζιά στην Αστόρια. Εμείς μεγαλώσαμε με το «ΦΩΣ», ξέρουμε την ιστορία του. Τώρα πλέον στη Νέα Υόρκη διαβάζουμε το fosonline. Μου αρέσει.

Πες μου την ιστορία που την ξέρω αλλά είχα ξεχάσει να τη γράψω σε ένα ρεπορτάζ που είχα δώσει για το πόσο τρελός Ολυμπιακός είναι ο πρόεδρος του Βόλου που είναι πρώτος στη Β' Εθνική. Το μόνο κακό που έχει είναι ότι είναι φίλος με τον Μπέο.

Για τον Γιώργο λες τον Σπυριδόπουλο. Άρρωστος Ολυμπιακός, τον θυμάσαι στη Βοστόνη που σας είχε καλέσει με τον Υβ και τον Χατζηθεοδώρου με την ευρωπαϊκή Κούπα του πόλο. Γράψε τώρα μια ιστορία που δεν την ξέρει ο κόσμος. Όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι από το τρομοκρατικό χτύπημα, το τελευταίο αεροπλάνο που έφυγε από τη Νέα Υόρκη είχε εμένα μαζί με τον Σπυριδόπουλο μέσα! Πηγαίναμε στην Ελλάδα να δούμε τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Φύγαμε από το αεροδρόμιο Κένεντι στις 8.15. Τα άλλα αεροπλάνα δεν τα άφησαν να φύγουν! Στο τσακ πετάξαμε. Και ακόμα μέχρι σήμερα η κόρη του είναι γενική γραμματέας στο σύνδεσμό μας. Πολύ καλή κοπέλα και Ολυμπιακάρα η Μαρία. Και είναι σύμβουλος στην ελληνική ομοσπονδία σωματείων Νέας Υόρκης. Τι να λέμε για τον πατέρα της, είναι παλαβός με τον Ολυμπιακό. Γνωρίζει τον άλλο από νέος που ήταν ο Μπέος στη Βοστόνη.

Ήταν σεκιούριτι σε μαγαζιά εκεί ο Μπέος να το πω ευγενικά.

Ναι, ναι. (γελάει).

Ρίχνετε ακόμα δολάρια στις πίστες όταν γλεντάτε εκεί; Όπως εδώ λουλούδια;

Πάντοτε έτσι γινόταν και ακόμα έτσι γίνεται! Πάει καλά και η οικονομία στις ΗΠΑ, οι Έλληνες εκεί στεκόμαστε καλά. Ξέρεις πόσα πολλά νέα παιδιά έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη Νέα Υόρκη για δουλειά; Πόσοι πολλοί νέοι μετανάστες. Δεν φαντάζεσαι. Και περνάνε από το σύνδεσμο και τους βοηθάμε όσο μπορούμε να τους βρούμε δουλειές και να κάνουμε συστάσεις. Μορφωμένα παιδιά. Το πρόβλημα είναι η στέγαση. Η ζήτηση είναι τεράστια για κατοικία και έχουν ανέβει τα ενοίκια.

Τι συμβουλή δίνεις; Πού είναι καλύτερα να αναζητήσουν στέγη;

Γύρω από την Αστόρια. Ο Έλληνας πλέον βοηθάει τον Έλληνα. Δεν είναι όπως παλιά που υπήρχε το ανέκδοτο με τον Έλληνα και τον Εβραίο. Δεν είναι όπως την εποχή του '60 και του '70 που βίωσα εγώ. Και τα ελληνοαμερικανάκια είναι καλά άτομα. Ζουν με τις αξίες και τις αρχές της Ελλάδας. Αγαπάνε την πατρίδα, και τα έθιμα. Βοηθάνε.

Αληθεύει ότι οι Έλληνες φεύγουν από την Αστόρια επειδή έχουν «φτιαχτεί»;

Πάντα είχε διαρροές η Αστόρια. Έλληνες που φτιάχνονται οικονομικά, αγοράζουν σπίτια σε καλύτερες περιοχές πιο μακριά και μένουν εκεί. Όμως να ξέρετε κάτι: Το 80% του real estate στην Αστόρια ανήκει σε χέρια Ελλήνων! Λόγου χάρη η κόρη μου μένει στο Long Island τώρα.

Πόση ώρα είναι το Long Island από την Αστόρια;

40 λεπτά. Αλλά έχει η κόρη μου δύο σπίτια στην Αστόρια, η αστυνομικός που σου έλεγα. Η Αστόρια έχει πάρει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, να δεις ουρανοξύστες, και είναι πιο κοντά στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Οι Έλληνες έχουν καλή φήμη στη Νέα Υόρκη;

Πάρα πολύ καλή.

Πες μου αθλητές του Ολυμπιακού που έχετε φέρει στο σύνδεσμο.

Έχουν έρθει πολλοί παίκτες και πολλά τρόπαια! Καραπιάλης, Καραταϊδης, Σιόβας, Γεωργάτος, Στολτίδης, Μέγερι, Φουστέρ, Ιμπαγάσα, και ήταν εν ενεργεία όταν έρχονταν στους χορούς μας! Πρωτοπόροι σε αυτό το πράγμα, δεν το έκαναν άλλες ομάδες. Ο Υβ έχει έρθει 3 φορές, ο Κελεσίδης, τι να λέμε το 2009 δεν ξανάγινε στην ιστορία, ήρθε αντιπροσωπεία 62 ατόμων από την Ελλάδα! Βετεράνοι με τις συζύγους τους! Ο Πολυχρονίου ζούσε ακόμα, ο Γιούτσος, ο Δαρίβας, όλοι, με επικεφαλής τον αεικίνητο Αντώνη Γλύκα και τη βοήθεια του Γιώργου Γλου στα έξοδα. Κάναμε και ποδοσφαιρικό αγώνα. Τους είχα κλείσει να μείνουνε στο περίφημο Hotel Waldorf Astoria. Στη Νέα Υόρκη έχουμε φέρει επίσης γνωστούς οπαδούς του Ολυμπιακού όπως ο Τάκης Τσουκαλάς και ο Άκης, ο «Χάρος», θέλουμε πολύ να έρθει και ο Κουντούρης, του το έχω πει επανειλημμένως αλλά δεν έχει μπορέσει λόγω των τόσων υποχρεώσεων. Φέτος ο χορός μας θα γίνει στις 17/5. Και ζητάμε από τον κ. Μαρινάκη με επιστολή που έχουμε στείλει -δεν μας χαλάει χατήρι- να μεσολαβήσει ώστε να έχουμε έναν παίκτη. Έχουμε δει το πρόγραμμα, δεν έχει υποχρεώσεις τότε ο Ολυμπιακός, έχουμε δώσει μία λίστα.

Ποιον παίκτη ζητήσατε;

Ένας εκ των Φορτούνη, Λάζαρο, Τοροσίδη. Ή έναν άλλο Έλληνα παίκτη. Θα φιλοξενηθούν από εμάς. Να πω επίσης ότι η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο θα γίνει φέτος στις 14/4, ο Ολυμπιακός είναι το μόνο ελληνικό σωματείο φιλάθλων που συμμετέχει στην παρέλαση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας επί 22 συνεχή χρόνια με δικό του άρμα! Παραδοσιακά τα έξοδα για το άρμα καλύπτει η ΠΑΕ. Είναι η ατραξιόν της παρέλασης το άρμα του Ολυμπιακού διότι ενώ όλη η παρέλαση είναι γαλανόλευκη, το άρμα του Ολυμπιακού είναι ερυθρόλευκο. Μόνο το άρμα μας είναι κόκκινο και το άρμα των αρμενίων οι οποίοι συμμετέχουν και αυτοί στην ελληνική παρέλαση επειδή ιστορικά έχουμε κοινό εχθρό...

Τον προαιώνιο εχθρό. Πες μου κάτι τελευταίο τώρα. Σε ανησυχεί μην πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και την επόμενη χρονιά; Αν και φέτος δεν τελείωσε η υπόθεση τίτλος ακόμα.

Είναι πολύ καλή ομάδα ο ΠΑΟΚ, δυνατός αντίπαλος. Εμείς τόσα χρόνια αυτό λέγαμε στους αντιπάλους «βάλτε λεφτά να φτιάξετε ομάδα»! Ο ΠΑΟΚ το έκανε. Βάλανε μυαλό. Είναι σοβαρός διεκδικητής για του χρόνου. Διότι κράτησε τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή, και κάνει καλές μεταγραφές. Όμως ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τον ΠΑΟΚ και μπορεί να κτίσει πάνω στη φετινή ομάδα με λίγες αλλά δυνατές μεταγραφές. Από εμάς εξαρτάται.