«Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό»

Μία επιστημονική ημερίδα, στην οποία η νομική επιστήμη συνάντησε τον Ελύτη, έδωσαν απαντήσεις σε τεχνοκρατικά ερωτήματα του σύγχρονου αθλητισμού και των πρωταγωνιστών του.

«Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό»

Οι δημοσιογράφοι πήραν θέση κεντρικού ομιλητή και οι πολιτικοί μίλησαν με ειλικρίνεια, διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, με την επιστημονική υποστήριξη του σπουδαστηρίου Φιλοσοφίας του Αθλητισμού της ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ.


Ο τίτλος της ημερίδας, «Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό», θα μπορούσε «να προκαλέσει στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό θυμηδία και κατάθλιψη», όπως παρατήρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στο χαιρετισμό του: «Η εθνική πολιτική για τον αθλητισμό είναι μία πολιτική που, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να κοιταζόμαστε στα μάτια, δεν υπήρξε ποτέ! Είναι μία πολιτική που χαρασσόταν συγκυριακά με βάση κανονικά ή μη κανονικά ορόσημα, μία πολιτική η οποία βασιζόταν σε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης... Τώρα που υπάρχει μία χαραμάδα ότι αυτή εδώ η χώρα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της και να γίνει κανονική, ήρθε η ώρα να σταθούμε με ειλικρίνεια ο ένας απέναντι στον άλλον».


Ο υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε έμφαση στην ανάγκη για σύμπραξη και προανήγγειλε πως: «Το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή η σύμπραξη θα αποτυπωθεί στο κείμενο του νέου Αθλητικού Νόμου, που στόχο έχει να απαντήσουμε στις προκλήσεις και να αφήσουμε τη δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια να ανασάνει, αλλά και να χαράξει από μόνη της στρατηγική στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό».


Η σύμπραξη πολιτικής ηγεσίας, επιστημονικής κοινότητας, φορέων και όλων των μερών που απαρτίζουν την αθλητική οικογένεια επετεύχθη, λοιπόν χάρη στην καινοτόμο πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της επιστημονικής ημερίδας, στις 9 Μαρτίου, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Μιλώντας στο «Πρακτορείο», με το πέρας των εργασιών ο ΓΓ Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ήταν σαφής: «Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσπαθεί να αναδειχτεί σε έναν ζωντανό οργανισμό και επιτελικό φορέα αθλητικής ανάπτυξης. Βασικός στόχος είναι η υποστήριξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του αθλητισμού. Σε αυτό βασική θέση έχει ο αθλητής και ο ασκούμενος πολίτης, η ενδυνάμωση της υγείας του, η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, και η ποιότητα της ζωής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση και την εμπειρία των αθλητικών, των παιδαγωγικών επιστημών και των ανθρώπων που ζουν μέσα στον αθλητισμό, να συμπυκνώσουμε εμπειρίες και βιώματα».


Ανάμεσα στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και απαντήθηκαν κατά την ημερίδα ήταν: Ποιος θα είναι ο ρόλος του αθλητισμού στη μεταμνημονιακή εποχή; Μπορεί ο αθλητισμός να ενταχθεί σε ένα σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας; Μπορεί να είναι μέρος μιας άλλης περιβαλλοντικής ανάπτυξης; Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στον ελληνικό αθλητισμό ώστε να απαλλαγεί από τις παθογένειες και τα αρνητικά φαινόμενα που τον διακρίνουν;
Αυτό που έγινε φανερό ήταν πως και η ίδια η Πολιτεία αποδέχεται την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στους θεσμούς, στον τρόπο διοίκησης του αθλητισμού και στους νόμους που διέπουν την αθλητική δραστηριότητα. Επιπλέον, συνολική εκτίμηση και θεμελιώδης αρχή των παρευρισκόμενων ήταν η υποχρέωση συστράτευσης όσων παραδέχονται την ανάγκη της ηθικής και αξιακής ανάτασης του ελληνικού αθλητισμού, τη συλλογική αλλαγή στη σκέψη, αλλά και στη συμπεριφορά των Ελλήνων όσον αφορά τη φυσική τους κουλτούρα. Όλοι συμφώνησαν πως προαπαιτούμενο για τα παραπάνω αποτελεί η υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των αθλητικών υποδομών.


Στην ημερίδα αναπτύχθηκε ένας απολογισμός με δέκα σημεία αλλαγών που έχουν ήδη δρομολογηθεί την τελευταία τριετία από τη ΓΓΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Προγράμματα άθλησης για όλους, Πρόγραμμα κολύμβησης για τα παιδιά της Γ δημοτικού, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Be Active, Πλαίσιο Αιγίδας για τον αθλητικό τουρισμό, ενεργειακή αναβάθμιση των κολυμβητηρίων, κατηγοριοποίηση και αδειοδότηση των γηπέδων και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της γενικής γραμματείας αθλητισμού και της αθλητικής διοίκησης.


Ο δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ, και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργος Καλούδης, έκανε ακόμη και τον Ελύτη... κοινωνό της κεντρικής ιδέας του μηνύματός του. Τι λέει ο Ελύτης; «Μας χρειάζεται μία νομοθεσία που να είναι πάνω μας όπως το δέρμα τον καιρό που μεγαλώνουμε». Και εξήγησε: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η νομοθεσία γιατί νομοθετήματα έχουμε χιλιάδες. Η νομοθέτηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζει εκ των υστέρων και με διαχειριστικό τρόπο το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι ότι όταν νομοθετούμε θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας σε πραγματικό χρόνο και να οραματιζόμαστε για το μέλλον».
Κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις από αθλητικούς δημοσιογράφους σχετικά με το ρόλο των ΜΜΕ και τα σύγχρονα Νέα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στη δημιουργία νέας φίλαθλης αθλητικής συνείδησης των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ