Τετραετής αποκλεισμός στη Βαλίεβα

Το CAS επέβαλε τιμωρία τεσσάρων ετών από κάθε δραστηριότητα στην Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα λόγω ντόπινγκ

Τετραετής αποκλεισμός στη Βαλίεβα

To Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης επέβαλε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών για ντόπινγκ στη Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, δίνοντας τέλος σε ένα σίριαλ δύο ετών.

Ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, η υπόθεση της Καμίλα Βαλίεβα, έφθασε στο τέλος της, καθώς το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) επέβαλε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών για ντόπινγκ στη Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Οι ακροάσεις για την υπόθεση ντόπινγκ της Ρωσίδας από την πλευρά του CAS άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και η απόφασή του είναι επιβολή ποινής αποκλεισμού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Η Ρωσία με την παρουσία της είχε κατακτήσει το χρυσό στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στις 7 Φεβρουαρίου 2022, όμως τέσσερις ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η Βαλίεβα είχε αποτύχει σε τεστ αντιντόπινγκ στις 25 Δεκεμβρίου 2021, στη διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος στην Αγία Πετρούπολη, καθώς είχε βρεθεί «θετική» σε χρήση απαγορευμένου φαρμάκου για την καρδιά, την τριμεταζιδίνη (trimetazidine).

Στο Πεκίνο, οι δικηγόροι της Βαλίεβα είχαν υποστηρίξει ότι είχε μολυνθεί κατά λάθος από τριμεταζιδίνη, που έπαιρνε ο παππούς της, ουσία που μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ροής του αίματος και να βελτιώσει την αντοχή.

Η Βαλίεβα έχοντας πάρει την έγκριση συμμετοχής από μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης του CAS, συνέχισε τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως επηρεασμένη από τον θόρυβο που είχε προκληθεί, είχε μείνει στην τέταρτη θέση στο ατομικό, μετά από ένα πρόγραμμα γεμάτο σφάλματα.