Γκουντούρα: «Έχω ακούσει πολλά λόγια αμφισβήτησης»

Η Δώρα Γκουντούρα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην προσπάθεια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και στα λόγια αμφισβήτησης που έχει ακούσει.

Γκουντούρα: «Έχω ακούσει πολλά λόγια αμφισβήτησης»

Η εθνική μας ξιφομάχος και νούμερο 3 του κόσμου, Δώρα Γκουντούρα, σε συνέντευξή της στο HerNews και την Αμάντα Φούντη, μίλησε για τα λόγια αμφισβήτησης που έχει ακούσει, τον πρωταθλητισμό και το κυνήγι της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Τι σε κέρδισε στην ξιφασκία;

Αυτό το οποίο μου αρέσει στην ξιφασκία και μπορείς να πεις πως με κέρδισε, αλλά το κατάλαβα μετέπειτα γιατί στην αρχή που ξεκίνησα ως παιδάκι δεν μπορούσα να το αντιληφθώ εύκολα, είναι το κομμάτι της στρατηγικής που χρειάζεται το άθλημά μας και της τακτικής για να κερδίσεις. Είναι ένα άθλημα αρκετά πολυδιάστατο, που πρέπει να συνδυάσεις πολλά στοιχεία του χαρακτήρα σου για να κερδίσεις. Νομίζω είναι ένα άθλημα που με βοηθά να αναπτύσσομαι και να εξελίσσομαι σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητάς μου για να μπορώ να το κάνω σε υψηλό επίπεδο. Με ιντριγκάρει το κομμάτι της τακτικής, που σε βάζει στη διαδικασία να πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνει ο αντίπαλός σου, να το διαβάσεις και να φτιάξεις ένα πλάνο που θα είναι ικανό να τον κερδίσει.

Έχεις νιώσει να αγωνίζεσαι κόντρα σε στερεότυπα, ως γυναίκα; Έχεις βιώσει περίεργες συμπεριφορές;

Δεν έχω νιώσει στερεότυπα σχετικά με το φύλο μου. Έχω ακούσει πολλά λόγια αμφισβήτησης, που όμως ως άνθρωπο με πεισμώνουν και με κάνουν να δουλεύω για να αποδείξω τελείως το αντίθετο. Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κάνει αυτό το οποίο αγαπάει και αυτό που θέλει να προσπαθεί μέχρι τέλους, οπότε επικεντρώνομαι σε αυτό. Οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά την αγνοώ. Βέβαια για να μην στο παίζω και έξυπνη είχα δίπλα μου έναν κύκλο, ένα περιβάλλον, που με βοηθούσε πάρα πολύ σε αυτό, την οικογένειά μου, τον προπονητή μου τους φίλους μου. Με βοηθούσαν πολύ στο να μένω συγκεντρωμένη στους στόχους και την προσπάθειά μου και να μην ασχολούμαι με αυτά που ακούω και που βλέπω.

Υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης που να ήθελες να τα παρατήσεις;

Σίγουρα υπήρχαν δύσκολες στιγμές στον αθλητισμό και ήταν κυρίως στιγμές όχι που αμφισβητούσα το αν θα τα καταφέρω, γιατί κατανοώ ότι το κομμάτι της προόδου είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Κάθε φορά που δουλεύεις πάρα πολύ μπορεί η πρόοδος που κάνεις να είναι μικρή, όμως έτσι είναι ο πρωταθλητισμός. Το είχα συνειδητοποιήσει από μικρή και είχα υπομονή ως προς αυτό. Κυρίως οι καταστάσεις οι εξωαγωνιστικές ήταν αυτές που μου προκαλούσαν τη σκέψη να σταματήσω. Ευτυχώς ήμουν τυχερή που είχα την οικογένειά μου, η οποία με στήριζε και μου έλεγε «μην το κάνεις, έχεις πολλά ακόμα να δώσεις». Φυσικά και τον άνθρωπο με το οποίο κάναμε μαζί το όνειρό μας πραγματικότητα, τον προπονητή μου, Θαναση Δελενίκα, που δε με άφησε στιγμή να δώσω χώρο σε αυτή τη σκέψη, λέγοντάς μου «θα τα καταφέρουμε, μην ανησυχείς» και τελικά είχε δίκιο. Τα καταφέραμε.

Έχεις στερηθεί πράγματα για να βρίσκεσαι στην κορυφή;

Οτιδήποτε νιώθω ότι αφήνω πίσω δεν είναι τόσο μεγάλο, γιατί αντιλαμβάνομαι πως όταν θες να πετύχεις σε έναν τομέα πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτόν και να δώσεις προτεραιότητα. Νομίζω όταν κάνεις κάτι το οποίο αγαπάς, θέλεις να το κάνεις από επιλογή και όχι από ανάγκη και είναι κάτι το οποίο επιλέγεις να κάνεις συνειδητά θέλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Οπότε έτσι λέω στον εαυτό μου, ότι θέλω να δώσω προτεραιότητα σε αυτό και ό, τι αφήνω πίσω είναι από συνειδητή επιλογή. Πράγματα που ίσως δεν έκανα στην εφηβική μου ηλικία ή δεν κάνω ακόμα και τώρα νομίζω θα έρθει η ώρα να τα κάνω κάποια στιγμή, δε χάθηκε ο κόσμος. Προς το παρόν δίνω σημασία σε αυτό από το οποίο παίρνω ενέργεια δύναμη και αγάπη. Είναι αυτό που αγαπάω και ξέρω να κάνω καλύτερα, το να παίζω ξιφασκία.

Τι σημαίνει για σένα να εκπροσωπείς την Ελλάδα σε μία διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Για εμένα η εκπροσώπηση γενικά της Ελλάδας όχι μόνο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι από τις μεγαλύτερες και το όνειρο κάθε αθλητή, αλλά γενικά σε όλη την πορεία του αθλητισμού, τα κύπελλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, είναι πάρα πολύ σημαντική. Ανάμεσα σε τόσες πολλές χώρες, με τόση στήριξη, με τόσες πολλές υποδομές, το να είσαι εκεί και να σε θεωρούν ισάξιά τους είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Επίσης το να μπαίνουμε πρώτοι στο Στάδιο, ως η χώρα που γέννησε αυτή τη διοργάνωση, και εγώ να την εκπροσωπώ είναι ανατριχιαστικό το λιγότερο για εμένα. Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι να μπορέσω να φέρω στη χώρα μου ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο, για να την ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά και να πάρει μία από τις θέσεις που πιστεύω πως της αξίζει.