Σε ποια ευρωπαϊκά κλαμπ θ’ αγωνιστούν τη νέα περίοδο οι αθλητές των εθνικών μας ομάδων

Είτε από νωρίς είτε τον τελευταίο καιρό έκαναν και οι Έλληνες πρωταθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης τις συμφωνίες τους με ξένα κλαμπ για την περίοδο 2023-2024.

Σε ποια ευρωπαϊκά κλαμπ θ’ αγωνιστούν τη νέα περίοδο οι αθλητές των εθνικών μας ομάδων

Όπως προκύπτει και από το πρακτικό μεταγραφών 1, όπου εντάσσονται και όσες περιπτώσεις μεταγραφών στο εξωτερικό γνωρίζει έως σήμερα η Ε.Φ.Ο.Επ.Α., όλα τα μέλη των εθνικών μας ομάδων ανδρών και γυναικών θα είναι και φέτος σε ξένα κλαμπ. Τοπ ονόματα θα έχουν παρουσία σε κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες, ενώ άλλα θα ενισχύσουν και ομάδες επόμενων εθνικών κατηγοριών. Σχεδόν όλοι οι αθλητές θα μπορούν παράλληλα ν’ αγωνίζονται στην Ελλάδα, μάλιστα παρατηρούνται και αρκετές πολλαπλές συνεργασίες κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της νέας σεζόν. Ότι δηλαδή, μείωσαν κι άλλες εθνικές ομοσπονδίες σχετικούς περιορισμούς και επιτρέπουν σε ξένους αθλητές τους να κάνουν συμβόλαια και με ομάδες άλλων χωρών. Να δούμε επιγραμματικά τις συμφωνίες εν ενεργεία διεθνών αθλητών μας και μη στο εξωτερικό, που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα (πιθανότατα στην πορεία θα προκύψουν κι άλλες) Ολόκληρο το πρακτικό μεταγραφών 1 είναι στο λινκ https://rb.gy/00gch.

Ο πρώτος Έλληνας αθλητής Παναγιώτης Γκιώνης, όπως ήδη έχει γραφτεί, ανανέωσε τη συνεργασία του με την πολωνική Μπογκόρια, μάλιστα φέτος θα έχει την ευκαιρία ν’ αγωνιστεί και με τον Παναθηναϊκό στην ελληνική Α1. Έκλεισε όμως για κάποιες εμφανίσεις και στη Νόβισαντ της Σερβίας.

Ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης και σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών Γιάννης Σγουρόπουλος αναφέρεται στο πρακτικό μεταγραφών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σε τρεις ξένες ομάδες: Στην Γκαλομάρ της Πορτογαλίας, στη γαλλική Χάβρη και στην Ολύμπια Ούνια Γκρούντιαζ της Πολωνίας. Εξασφάλισε βέβαια, ότι θα μπορεί να ενισχύσει τον Ολυμπιακό. Την περασμένη σεζόν πήρε πρωτάθλημα και Europe Cup στη Γαλλία με την Ενεμπόν.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2021 στο απλό ανδρών Γιώργος Σταματούρος άφησε τη Δανία κι επέλεξε επίσης την Πολωνία για ξένο σταθμό. Θα πάρει μέρος στη λίγκα με την Γκντανσκ, παράλληλα με τον Ολυμπιακό.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών το 2020 Κωνσταντίνος Αγγελάκης επανέρχεται σε ετήσιες συνεργασίες με ξένη ομάδα, αλλά θα συνεχίσει και στην ελληνική Α1. Εκτός συνόρων θα φορέσει τη φανέλα της σουηδικής Σπαρβάγκεν και της πολωνικής Ολύμπια Ούνια Γκρούντιαζ.

Προχωρούν τη διεθνή καριέρα τους και οι πρωταθλητές Ελλάδας του διπλού αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι. Ο Γιώργος μάλιστα, μπορεί ν’ αγωνίζεται ξανά και στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό. Ο μεγαλύτερος αδερφός έκλεισε φέτος στη γαλλική Χάβρη της National 1. Ο Κωνσταντίνος, που δεν είχε σταματήσει την παράλληλη δράση στην Α1, ανανέωσε με τη σουηδική BTK Ρέκορντ και την ASPTT Ρομάν της Γαλλίας.

Ο πολύπειρος Τάσος Ρηνιώτης, σημερινός δευτεραθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών, θ’ αγωνιστεί και φέτος σε διάφορες χώρες. Όπως αναφέρει το πρακτικό μεταγραφών θα βρεθεί στη Γαλλία για την Κουρμπεβουά, στη Σερβία για τη Νις, στην Ιταλία για τη Σαν Εσπέντιτο και στην Ισπανία για την Πριέγκο Κόρντομπα!

Ο «χάλκινος» βαλκανιονίκης του ομαδικού ανδρών 2022 Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης θα δοκιμάσει φέτος τις δυνάμεις του και στην ισπανική λίγκα με τη Σερ Λ’ Εσκάλα. Κράτησε τη συνεργασία και με τη γαλλική Καουντρί και φυσικά θα είναι παρών και στην ελληνική Α1 με τον ΑΟ Ταταύλα.

Ο Δημήτρης Κορδούτης, επίσης «χάλκινος» βαλκανιονίκης του ομαδικού ανδρών πέρσι, παραμένει στις National κατηγορίες της Γαλλίας με την Αντίμπ. Στην Ελλάδα θα ενισχύσει φέτος τον ΑΣΕΑ Κεφαλονιά και Ιθάκη στη Β Εθνική Δυτικής Ελλάδας.

Η τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών Κατερίνα Τόλιου άφησε την Ισπανία και θ’ αγωνιστεί άλλη μια χρονιά στη Ρεν και τη 2η εθνική κατηγορία της Γαλλίας (Pro B). Θα μετέχει παράλληλα και στην ελληνική Α1 γιατί είναι η μοναδική ξένη στο κλαμπ, που πήρε αυτό το δικαίωμα.

Αντίθετα, η Ελισάβετ Τέρπου που συνεχίζει στη Γαλλία και επιστρέφει στη Σεν Πιερ, δεν μπορεί ν’ αγωνίζεται την ίδια σεζόν και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εδώ η εξήγηση είναι ότι δόθηκε σε άλλη ξένη αθλήτρια από το συγκεκριμένο κλαμπ το δικαίωμα να βρίσκεται και σε άλλα πρωταθλήματα. Η Τέρπου θα μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό της σύλλογο στο Κύπελλο. Τη Σεν Πιερ θα την ενισχύσει βασικά στη National 2 (4η κατηγορία), αλλά θα κάνει κάποια ματς και στην Pro B.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2022 Κωνσταντίνα Παρίδη θα συνεχίσει στη γαλλική Μπουργκουάν Τζαλιό και τη National 1.

Η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών Ιωάννα Γερασιμάτου ανανέωσε τη συνεργασία της με τη βουλγαρική Κόμφορτ, με την οποία κατέκτησε φέτος το πρωτάθλημα της χώρας.

Η πρώτη νεάνιδα και Νέα γυναίκα της περασμένης σεζόν Μαλαματένια Παπαδημητρίου, όπως είχαμε σημειώσει τις προάλλες, συνεχίζει στην αυστριακή Λιντς Φρόσμπεργκ, όπου και προπονείτο το μεγαλύτερο διάστημα. Απλά φέτος, πρόκειται ν’ αγωνίζεται στη λίγκα με τη δεύτερη ομάδα της, την Λιντς LZ και όχι τη Λιντς AG, που είναι και η κάτοχος του πρωταθλήματος.

Την παρουσία της στα πρωταθλήματα της Γαλλίας διατηρεί και η Αλίκη Κιούφη. Η δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών το 2023 θα είναι στο δυναμικό της Ρεν, η οποία δεν έχει ομάδα μόνο στην Pro B, αλλά και στις National κατηγορίες.

Κλασικά στη Γαλλία αγωνίζονται κάθε χρόνο και μη διεθνείς αθλητές μας, για παράδειγμα προς το παρόν έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Μπόσκοβιτς θα παίξει στην Ερμόν Πλεσί (National) και ο Φώτης Αρβανίτης στην Εσιρόλ (Pre-National).