ETTU: Οι θέσεις Ελλήνων αθλητών στα αυτόνομα ευρωπαϊκά ranking list του Ιουλίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης δημοσίευσε χθες (7/7) τους πίνακες αξιολόγησης του Ιουλίου. Είναι οι αυτόνομοι πίνακες, που εκδίδει από την αρχή του έτους, θα τους εκδίδει πειραματικά για φέτος, όπως έχει σημειώσει και είναι μηνιαίοι.

ETTU: Οι θέσεις Ελλήνων αθλητών στα αυτόνομα ευρωπαϊκά ranking list του Ιουλίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης βγάζει αυτούς τους πίνακες για τη μεγάλη κατηγορία κι επίσης για τους αθλητές μέχρι 13 και μέχρι 15 ετών, υπολογίζει και το παγκόσμιο ranking, αλλά βασικά αξιολογεί τις δικές της διοργανώσεις. Οι πίνακες του τρέχοντος μήνα έχουν ελληνικό ενδιαφέρον διότι υπήρχαν συμμετοχές διεθνών μας σε αγώνες που έλαβε υπόψη η ETTU. Και συγκριτικά με τις παγκόσμιες κατατάξεις της τελευταίας εβδομάδας, όπου είχαν πτώση όλοι οι active Έλληνες, στις ευρωπαϊκές καταγράφηκαν τον Ιούλιο και βαθμολογικές άνοδοι. Η βασική είδηση είναι ότι η Κατερίνα Τόλιου ανέβηκε στο νούμερο 41 του ευρωπαϊκού πίνακα γυναικών και η Ελισάβετ Τέρπου στο νούμερο 99.

Οι διοργανώσεις, που περιλαμβάνονται στην κατάταξη αυτού του μήνα, είναι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες (συμπεριλαμβανομένων των αγώνων σε ομαδικό και απλό), το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 13 ετών (επίσης με τα αγωνίσματα απλού και ομαδικού), οι προκριματικοί του σταδίου 2 στο Όσιγιεκ της Κροατίας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού της Σουηδίας (που έλειπαν από την κατάταξη του Ιουνίου) και τα τουρνουά ατομικών και ομαδικών κάτω των 15 ετών της Βόρειας Ευρώπης, ενώ γίνεται και η εξαγωγή του World Ranking από τις 4 Ιουλίου 2023.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Γιάννης Σγουρόπουλος πήραν μέρος πριν από δύο βδομάδες στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες της Πολωνίας. Ο πρώτος είχε αποκλειστεί στον 1ο γύρο (σ.σ. στους «32») και ο δεύτερος στον preliminary round 2. Στον πίνακα των ανδρών ο Γκιώνης βρέθηκε στο νούμερο 32 υποχωρώντας 4 θέσεις. Ο Σγουρόπουλος διατήρησε την ίδια θέση, συγκεκριμένα την 56η. Πιο κάτω είναι δίπλα-δίπλα ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Γιώργος Σταματούρος (νούμερο 184 και 185 αντίστοιχα) σε αντίθεση με το διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης στην παγκόσμια κατάταξη, όπου τώρα εμφανίζεται 3ος ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Κωνσταντινόπουλος και Σταματούρος μετείχαν στην αποστολή στο προκριματικό στάδιο 2 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Όσιγιεκ, εκεί ήταν και ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης, ο οποίος ωστόσο δεν βρίσκεται στη λίστα των συνολικά 386 αθλητών, που δημοσιεύει η ETTU.

Στις γυναίκες η Κατερίνα Τόλιου και η Ελισάβετ Τέρπου αγωνίστηκαν επίσης στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Κρακοβία. Η Τόλιου προχώρησε μέχρι τον 1ο γύρο (σ.σ. των «32»), ενώ η Τέρπου αποκλείστηκε στον preliminary round 2. Από τη συμμετοχή τους υπήρξε όφελος στην ευρωπαϊκή κατάταξη, καθώς η Τόλιου ανέβηκε 12 θέσεις και πήγε στην 41η και η Τέρπου 57, φτάνοντας στην πρώτη 100άδα και συγκεκριμένα στο νούμερο 99. Η Τόλιου ήταν παρούσα και στο Όσιγιεκ στον δρόμο για την πρόκριση της εθνικής γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στη Κροατία είχαν αγωνιστεί επίσης η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, η Κωνσταντίνα Παρίδη και η Αλίκη Κιούφη. Η Παπαδημητρίου μετακινήθηκε στο νούμερο 126 με πτώση μίας θέσης, η Παρίδη στο Νο 164 με άνοδο 15 θέσεων, ενώ η Κιούφη δεν είναι στη λίστα των 317 αθλητριών, που δημοσιεύει η αρμόδια αρχή.

Στο επίσης αυτόνομο ranking για τους παμπαίδες και τις παγκορασίδες υπάρχουν νέες θέσεις για τα ελληνικά χρώματα τον Ιούλιο, επειδή υπήρχε πριν από λίγες ημέρες η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Ζάγκρεμπ. Έτσι, ο Κωνσταντίνος Αλεξούδης, που έφτασε στον 1ο γύρο του απλού, «κέρδισε» άλλη μία θέση και εμφανίζεται στο νούμερο 12, ο Γιάννης Κιοσελόγλου, που πρώτευσε στο ταμπλό της «παρηγοριάς» (επίπεδο Β) έπεσε 19 θέσεις και είναι στην 43η, ενώ ο Δημήτρης Γεωργαλλίδης που επίσης είχε αποκλειστεί από το κυρίως ταμπλό, είναι στο 200 (από 206). Όσον αφορά στα τρία κορίτσια, που στην κροατική πρωτεύουσα έκαναν το διεθνές ξεκίνημά τους, η Χριστίνα Τζενίδη, η οποία είχε πάρει τη 2η θέση στο επίπεδο Β, εμφανίζεται στο νούμερο 119, η Άννα-Φανουρία Μήτκα, που επίσης είχε αποκλειστεί στα γκρουπ, στο Νο 161, ενώ η Δέσποινα Δημητρίου (επίσης ήταν εκτός επιπέδου Α) δεν είναι στη δημοσιευμένη λίστα.