Ευρωπαϊκή συστράτευση αθλητικών φορέων-διωκτικών αρχών για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων

Στην 5η συνάντηση της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης Macolin, που έγινε σήμερα (20/10) στο Στρασβούργο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και στην οποία αναδείχθηκαν σημαντικά σημεία στη μάχη ενάντια στη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, προέδρευσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Ευρωπαϊκή συστράτευση αθλητικών φορέων-διωκτικών αρχών για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων

Εκτός από την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης στις χώρες μέλη, στην ατζέντα της συνεδρίασης υπήρχαν θέματα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, την επικαιροποίηση της τυπολογίας της χειραγώγησης αγώνων καθώς και κριτήρια στοιχηματικής διάθεσης φιλικών αγώνων. Παράλληλα υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους εκπροσώπους των ΔΟΕ, FIFA, UEFA, Ιντερπόλ στα θέματα της αντιμετώπισης της χειραγώγησης των αγώνων.

Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο δίκτυο των Εθνικών Πλατφορμών ενημέρωσε ότι η διαδικασία για την κύρωση της Σύμβασης Macolin θα περάσει σύντομα από το γαλλικό Κοινοβούλιο, ενώ από το Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρξε η ενημέρωση ότι η Βόρεια Μακεδονία την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψει τη Σύμβαση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο εκπρόσωπος της FIFA τόνισε την έμφαση που δίνεται πλέον και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στην αναγνώριση της χειραγώγησης επιμέρους στοιχείων του παιχνιδιού (sport fixing), όπως οι κάρτες ή τα κόρνερ, ως μια αναδυόμενη απειλή, μεγαλύτερη ίσως και από τη χειραγώγηση του τελικού αποτελέσματος στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Από το δίκτυο των Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen) επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης στο θέμα της ανταλλαγής των ειδοποιήσεων μέσω του κρυπτογραφικού συστήματος που χρησιμοποιείται, ενώ η Interpol και συγκεκριμένα η μονάδα αντιμετώπισης χειραγώγησης αγώνων εξέφρασε την επιθυμία να εντατικοποιηθεί η συνεργασία της με τις εθνικές αστυνομίες στα συγκεκριμένα θέματα.

Τέλος, αποφασίστηκε η δημιουργία του δικτύου αθλητικών εισαγγελέων και στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει στα τέλη του Νοεμβρίου στη Μασσαλία, βασικό αντικείμενο θα είναι η χειραγώγηση αγώνων και η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στο συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ