Αντιδράσεις για την πρόταση επιστροφής των Ρώσων αθλητών

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, άφησε να εννοηθεί την περασμένη Παρασκευή, ότι οι Ρώσοι αθλητές που δεν υποστήριξαν και δεν υποστηρίζουν την εισβολή της χώρας τους, στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις αθλητικές διοργανώσεις.

Αντιδράσεις για την πρόταση επιστροφής των Ρώσων αθλητών

Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να αποκλείσει όλες τις ρωσικές ομάδες και τους Ρώσους αθλητές από κάθε αθλητική διοργάνωση. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, πρότεινε ότι οι Ρώσοι αθλητές που δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο, θα μπορούσαν να επανέλθουν στα διάφορα πρωταθλήματα: «Πρόκειται για την επαναφορά αθλητών στον ανταγωνισμό με ρωσικό διαβατήριο που δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο».

Αυτή η ανατροπή, έρχεται λίγους μήνες πριν από τους πρώτους προκριματικούς αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. «Πιστεύω ότι η κύρια συνεισφορά μας είναι να έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον αθλητισμό γενικότερα ως κάτι που εξακολουθεί να ενώνει τους ανθρώπους και την ανθρωπότητα», επεσήμανε ο Μπαχ.

Πρόκειται για μία πρόταση, που συναντά σθεναρή αντίδραση, κυρίως από «πολιτικές φωνές» της Ρωσίας, όπως ο Ντιμίτρι Τσερνισένκο, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του «Σότσι 2014»: «Για αρκετά χρόνια, οι αθλητές μας έχουν βιώσει την προκατειλημμένη στάση των διεθνών αθλητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Ο αποκλεισμός τους από τους αγώνες, ήταν η κορύφωση».

Παράλληλα, ο υπουργός Αθλητισμού, Ολεγκ Ματίτσιν έδειξε επίσης τη δυσαρέσκειά του: «Η παρατήρηση του Μπαχ έρχεται σε αντίθεση με τις Ολυμπιακές αρχές, διότι το βασικό καθήκον του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος, είναι να εγγυηθεί την ίση πρόσβαση των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεξάρτητα από τις απόψεις, τις παραδόσεις, την πίστη ή την ιθαγένειά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ