Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών: Στον δρόμο προς το κυρίως ταμπλό του απλού ο Σγουρόπουλος

Λίγες οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των Ελλήνων αθλητών τη Δευτέρα 15/08 στο Μόναχο, κατά την τρίτη μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών-γυναικών, όμως είχαν όλες τους μεγάλη σημασία στην προσπάθεια για νέες προκρίσεις στα κυρίως ταμπλό.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών: Στον δρόμο προς το κυρίως ταμπλό του απλού ο Σγουρόπουλος

Δύο αγώνες στους προκριματικούς ομίλους του απλού ανδρών και ισάριθμους στους αντίστοιχους ομίλους των γυναικών είχε το σημερινό πρόγραμμα και το καλό νέο είναι ότι με δεύτερη νίκη ο Γιάννης Σγουρόπουλος ουσιαστικά έχει αγκαλιάσει την πρωτιά και την πρόκριση από το 24ο γκρουπ. Το κακό ότι στα υπόλοιπα τρία ματς καταγράφηκαν ήττες για την Κατερίνα Τόλιου, την Ελισάβετ Τέρπου και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο. Η Τόλιου και η Τέρπου εξακολουθούν να παλεύουν για την πρόκριση, ενώ ο Κωνσταντινόπουλος έχασε τις ελπίδες του για την πρώτη δυάδα του ομίλου του. Την Τρίτη 16/08 τα δίνουν όλα για τη 2η έστω θέση στους ομίλους τους, ώστε να συνεχίσουν σε δεύτερο προκριματικό στάδιο των δύο γύρων και οι διεθνείς, που δεν αγωνίστηκαν τη Δευτέρα δηλαδή ο Γιώργος Σταματούρος, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και η Κωνσταντίνα Παρίδη. Την ίδια μέρα αρχίζει και το κυρίως ταμπλό στο διπλό ανδρών και το διπλό γυναικών όπου έχουμε από μία ελληνική παρουσία.

ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 6 ΜΑΤΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16/08

Η πρώτη ενότητα τη Δευτέρα 15/08 περιλάμβανε ματς για τα προκριματικά γκρουπ του απλού ανδρών. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος (νούμερο 54 στα seeding του αγωνίσματος) διπλασίασε τις νίκες του στο 24ο γκρουπ και λογικά θα είναι τις προσεχείς ημέρες στο κυρίως ταμπλό. Μετά τη χτεσινή επικράτηση εναντίον του Φίλιπ Μλαντενόφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία κατέβαλλε και τον Ρουμάνο Έντουαρντ Ιονέσκου (No 59), νικητή φέτος στο απλό εφήβων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Ελευσίνιος άσος είχε μεγάλες δυσκολίες στα δύο πρώτα σετ, αλλά στη συνέχεια βρήκε τις λύσεις για να φτάσει στην καθοριστική νίκη με 3-1 σετ (13-11, 8-11, 11-1, 11-7). Αξιοσημείωτο ότι παίρνοντας αφορμή από τους 4 ευρωπαϊκούς τίτλους του Σγουρόπουλου στις νεαρές ηλικίες (πρώτα στο απλό εφήβων, όπως ο Ιονέσκου κι έπειτα στο απλό Νέων ανδρών) Γερμανοί συνάδελφοι σχολίαζαν ότι «ο βασιλιάς νίκησε τον πρίγκιπα…».

Στο χέρι του 22άχρονου πρωταθλητή μας είναι να κλείσει την Τρίτη 16/08 την πρώτη φάση με το απόλυτο των επιτυχιών. Αντιμετωπίζει για την 3η αγωνιστική τον Ματίας Μονγκιούστι από το Σαν Μαρίνο με το ματς να γίνεται στις 14:45 στο τραπέζι 3 και να μεταδίδεται ζωντανά στο λινκ https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468537. Ο Μονγκιούστι έχει 1 νίκη-1 ήττα. Ο Σγουρόπουλος προβάλει βέβαια ως ακλόνητο φαβορί και μόνο αν ηττηθεί θα τερματίσει 2ος σ ισοβαθμία και θα πάει στα νοκ άουτ προκριματικά.

Τον Δεκαπενταύγουστο είχε αγώνα και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (No 95) για το 16ο γκρουπ. Για τη 2η αγωνιστική ηττήθηκε με 3-0 σετ από τον Κύπριο Μάριο Γιάγκου (No 97) και μένει έξω από τη συνέχεια γκρουπ (11-13, 4-11, 9-11). Σε αντίθεση με την πρεμιέρα, ο δις πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών δεν έπιασε τόσο υψηλά στάνταρ απόδοσης, πάντως να σημειωθεί ότι ο Γιάγκου, γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από την πολυετή παρουσία του στην Α1, έχει να επιδείξει κι άλλα θετικά αποτελέσματα απέναντί του (τον νίκησε δύο φορές στο πρωτάθλημα της περιόδου 2019-2020). Ο Κωνσταντινόπουλος θα κλείσει τα ματς του ομίλου με αντίπαλο τον πρωτοπόρο με δύο νίκες, Βέλγο Φλοράν Λαμπιέ ( νίκησε 3-0 τον Γιάγκου και 3-1 τον Πίστεϊ). Την Τρίτη στις 13:00 το ματς (στο τραπέζι 2 και σε ζωντανή μετάδοση από το λινκ https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468531).

Οι υπόλοιποι δύο αθλητές μας δίνουν την Τρίτη 16/08 τους επόμενους αγώνες τους και κυνηγούν έστω τη 2η θέση για να μείνουν στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Στο 8ο γκρουπ ο Σταματούρος μετά την ήττα από τον Ρουμάνο Ράρες Σίπος θα επιδιώξει τη νίκη εναντίον του Σλοβάκου Άνταμ Κλάμπερ. Από το τραπέζι 1 στις 14:10 ζωντανό και αυτό το παιχνίδι https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468525. Σήμερα στη 2η αγωνιστική ο Σίπος νίκησε τον Κλάμπερ με 3-0 σετ.

Ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος στο 11ο γκρουπ τέλος, είχε αρχίσει το Σάββατο με την ήττα από τον Ουκρανό επικεφαλής Γεβγέν Πριτσέπα και αύριο στις 13:35 επιζητά απαραίτητα τη νίκη κόντρα στον Κάρλος Καμπαλέρο. Στα πέντε σετ έχασε τη Δευτέρα ο Ισπανός από τον Πριτσέπα.

Ακολούθησαν τα παιχνίδια γα τα προκριματικά γκρουπ του απλού γυναικών. Χρονικά προηγήθηκε ο εναρκτήριος αγώνας της Ελισάβετ Τέρπου (No 78) στο 4ο γκρουπ. Είχε πολύ δύσκολο έργο απέναντι στο 1ο φαβορί, τη 16άχρονη Γερμανίδα Ανέτ Κάουφμαν (Νο 36) κι αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Ηττήθηκε με 3-0 σετ από την αριστερόχειρα πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού νεανίδων το 2022 και του απλού κορασίδων το 2021, πάντως διεκδίκησε γερά το 1ο και το 3ο σετ (8-11, 2-11, 9-11). Την Τρίτη 16/08 στις 10:00 η 22άχρονη πρωταθλήτριά μας συναντά την Αϊλί Αβαμέρι από την Εσθονία και με νίκη αποκτά το δικαίωμα να διεκδικήσει σε δεύτερη φάση την πρόκριση.

Η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 54 στα seeding του αγωνίσματος) είχε αρχίσει νικηφόρα χτες την προσπάθειά της στο 22ο γκρουπ (3-0 την Ισπανίδα Μαρλόνα Μιούνε) και τη Δευτέρα είχε την πιο δύσκολη αποστολή ως επικεφαλής απέναντι στη Ναταλία Παρτίκα από την Πολωνία (Νο 58). Έκανε εξαιρετικό προηγούμενη 7-3, όμως η Παρτίκα βρήκε ρυθμό κι έχοντας ικανότητες απέναντι στην άμυνα επικράτησε με 3-0 σετ (8-11, 5-11, 6-11). Η αξιοθαύμαστη Πολωνή με την αναπηρία στο δεξί χέρι είναι γνωστή σε όλο το κοινό του αθλήματος, καθώς διακρίνεται και σε αυτές τις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και στους αγώνες Α.Με.Α. με κυριότερες στιγμές τα χρυσά μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στην κλάση 10 (το πρώτο ήταν στην Αθήνα σε νεαρή ηλικία). Η τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών δίνει την Τρίτη με αντίπαλο τη Βόσνια Ντάνα Μπιόγκραντλιτς το καθοριστικό ματς για τη 2η θέση στο γκρουπ. Ο αγώνας διεξάγεται στις 11:45, στο τραπέζι 2 και σε ζωντανή μετάδοση από το λινκ https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468531. Το απόγευμα η Βόσνια έκαμψε στο φινάλε τη Μιούνε με 3-2 σετ και ισοβαθμεί στους 3 πόντους με την Τόλιου.

Στο 13ο γκρουπ η Κωνσταντίνα Παρίδη είχε αρχίσει με ήττα από την Κροάτισσα επικεφαλής Χάνα Αράποβοτς και θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να πάει στο προκριματικό ταμπλό για τη διεκδίκηση της πρόκρισης. Στην καθοριστική 3η αγωνιστική αναμετριέται την Τρίτη στις 10:00 με τη Ρουμάνα Τάνια Πλαϊάν, η οποία επίσης έχασε από την Αράποβιτς με 3-2 σετ.

Επίσης αύριο επανέρχεται η δράση στα διπλά ανδρών και γυναικών με τα κεντριά ταμπλό. Στο διπλό γυναικών η Τόλιου και η Μορέ αντιμετωπίζουν στις «32» τις Σάο Τζιενί/Γιου Φου από την Πορτογαλία, νούμερο 15 στα seeding του αγωνίσματος. Η αναμέτρηση αρχίζει στις 18:30μ έχει οριστεί για το τραπέζι 3 και μεταδίδεται απευθείας στο λινκ https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468537).

Στο διπλό ανδρών είναι στους «32» ο Σγουρόπουλος και ο Γ. Κωνσταντινόπουλος. Δίνουν γερό τεστ κόντρα στο 2ο φαβορί, τους Γερμανούς Κιου Ντανγκ/Μπένεντικτ Ντούντα. Στις 19:40 ο αγώνας, στο τραπέζι 1 και σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο (https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/1468525).