Αυγενάκης: «Η απώλεια του Αλέξανδρου Λάμπη θέτει το ζήτημα των πρώτων βοηθειών»
Ο Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την απώλεια της ζωής του 21χρονου ποδοσφαιριστή της Ηλιούπολης, Αλέξανδρου Λάμπη, θέτει το ζήτημα της παροχής πρώτων βοηθειών στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού
Το σοκαριστικό περιστατικό της απώλειας ζωής του 21χρονου ποδοσφαιριστή της Ηλιούπολης Αλέξανδρου Λάμπη, λίγα λεπτά μετά την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα, θέτει για άλλη μια φορά επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της παροχής πρώτων βοηθειών στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Με τον όρο «πρώτες βοήθειες» καταδεικνύεται η σημασία της ύπαρξης των ιατρικών δομών στους αθλητικούς χώρους, αλλά και η πιστοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ασχολούνται στενά με τον αθλητισμό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν όπου παρίσταται η ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών, μέρος των οποίων αποτελεί και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσω των βασικών αρχών ΚΑΡΠΑ και της χρήσης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών.
Θεσμικές Ενέργειες
- Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Ήδη με τον αθλητικό Νόμο 4809/2021, προβλέπουμε πως για να μπορέσει κάποιος ενδιαφερόμενος να λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του προπονητή, οφείλει, μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών, που προβλέπει ο νόμος, να προσκομίζει και δίπλωμα γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένο φορέα.
- Με τον τρόπο αυτό επιδιώξαμε να καλύψουμε ένα κενό το οποίο υπήρχε για χρόνια: αυτό της παροχής πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένο πρόσωπο στις αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
Απινιδωτές
- Στις 14-07-2021 αποστείλαμε επιστολή προς τις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ζητώντας την καταγραφή των αναγκών των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας, ώστε όλες να εξοπλιστούν με δομές παροχής πρώτων βοηθειών και φυσικά με τις απαραίτητες ποσότητες αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, αλλά και με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί.
- Έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές που αφορούν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγραφές από τις απαντήσεις τους, υπάρχουν 35 δομές Πρώτων Βοηθειών και 32 απινιδωτές. Οι διοικήσεις έχουν δηλώσει τις ανάγκες τους και έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό για την ενίσχυσή τους.
- Στις 14-07-2021 αποστείλαμε, επίσης, επιστολή σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), και στους Δήμους της χώρας, ζητώντας την καταγραφή των αναγκών των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας σε απινιδωτές και δομές πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, δια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας», έχουν ενημερωθεί ενδελεχώς όλοι οι Δήμοι, ώστε να καταχωρήσουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και να καταγράψουν τις επιμέρους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε δομές πρώτων βοηθειών.
- Στόχος να γνωρίζουμε επακριβώς και με λεπτομέρεια ποιες είναι οι ποσοτικές ανάγκες σε απινιδωτές και σε λοιπές πρώτες βοήθειες στο σύνολο της Επικράτειας, ώστε να εκπονήσουμε στοχευμένο σχέδιο δράσης και προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών αυτών.
- •Επιπρόσθετα, μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που υπογράφτηκε στις 16-07-2020, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, η δυναμική παρουσία των στελεχών του Ε.Ε.Σ. έχει συμβάλει στην ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε αθλητικές διοργανώσεις, προς όφελος των αθλουμένων, καθώς και των φιλάθλων και των θεατών των αθλητικών δρωμένων, έχει ενισχύσει τη βελτίωση των μηχανισμών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και έχει προσφέρει τα μέγιστα, όπου απαιτήθηκε στην ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού μας σε ζητήματα πρώτων βοηθειών.
Safe In Sports
- Στις 18-11-2021 παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Ο.Α.Κ.Α. το καινοτόμο επιστημονικό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών στον Αθλητισμό- Safe in Sports», σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.
- Με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών στον Αθλητισμό - Safe In Sports», που διεξάγεται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, ενισχύουμε την κατάρτιση του προσωπικού. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στο έργο της πιστοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων εμπλεκομένων προσώπων με τον αθλητισμό, ανεξαρτήτως ειδικότητας για την παροχή πρώτων βοηθειών. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών στον αθλητισμό.
Το «Safe in Sports» απευθύνεται σε:
- Προπονητές
- ΓυμναστέςΦυσιοθεραπευτές και
- Γιατρούς αθλητικών σωματείων, οι οποίοι δεν διαθέτουν πιστοποίηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ)
Πρόκειται για ένα εγχείρημα, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια στους περίπου 150 σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα, προς όσους υποβάλλουν αιτήσεις παρακολούθησης στην ιστοσελίδα www.safeinsports.gr
Τα σεμινάρια πιστοποίησης εμπεριέχουν:
- Θεωρητικά μαθήματα, τα οποία θα διδάσκονται από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, υπό την εποπτεία του Χειρουργού Ορθοπεδικού και επικεφαλής της επιτροπής του ΕΟΚΑΝ για την «Κατ’ Εξαίρεση Θεραπευτική Χρήση», Γιώργου Στεφανουδάκη και της Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ, Μαρίνας Καλογριδάκη, με τη βοήθεια ενός επιστημονικά πληρέστατου και εύληπτου εγχειριδίου, το οποίο θα διανεμηθεί σε όσους παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.
- Πρακτική εκπαίδευση: Το ΕΚΑΒ ως πρωταρχικό εκπαιδευτικό κέντρο επείγουσας ιατρικής στην Ελλάδα, θα αναλάβει την πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τόσο τους εκπαιδευτές του με την πολυετή εμπειρία, όσο και τους σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ με τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό, ως εκπαιδευτικά κέντρα.
Η συνεργασία του Υφυπουργείου Αθλητισμού με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, έχει σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των επειγόντων περιστατικών στον αθλητισμό. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και πιστοποιείται από το ΕΚΑΒ.
•Το πρώτο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών ξεκινάει στις 12 Φεβρουαρίου στον σταθμό πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ στο Ο.Α.Κ.Α. Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν 25 αιτούντες του Νομού Αττικής".