Το... τσαλακωμένο πρωτόκολλο

Λουκέτο, μπάχαλο ή και τα δύο; Το σίγουρο είναι ότι το πρωτόκολλο κορονοϊού θυμίζει… χαμαιλέοντα, καθώς αλλάζει με θαυμαστή ταχύτητα και ευκολία, προκειμένου να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και ανάγκες του κάθε πρωταθλήματος.

Το... τσαλακωμένο πρωτόκολλο

Οι καταστάσεις που ζούμε στον αθλητισμό αυτές τις μέρες δεν είναι μεν πρωτόγνωρες, καθώς τις είχαμε συναντήσει ξανά στις αρχές της πανδημίας, δύο χρόνια παρά κάτι μήνες νωρίτερα. Το θέμα, όμως, είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτήν τη φορά, όντες αναμφίβολα σοφότεροι αναφορικά με τη φύση του, τουλάχιστον σε σχέση με το 2020.

Αυτό που παρατηρούμε προς το παρόν είναι πως οι λίγκες ανά την Ευρώπη κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου τα πρωταθλήματα να συνεχιστούν. Το λεγόμενο λουκέτο αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τις απανταχού ομοσπονδίες και διοργανώτριες αρχές για πολλούς και διάφορους λόγους, γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία.

Για πόσο, όμως, θα το καταφέρνουν; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο «όπλο» που έχουν οι λίγκες στα χέρια τους είναι το λεγόμενο πρωτόκολλο κορονοϊού. Ένα πρωτόκολλο που θυμίζει… χαμαιλέοντα, καθώς αλλάζει με θαυμαστή ταχύτητα και ευκολία, προκειμένου να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και ανάγκες του κάθε πρωταθλήματος.

Πρόκειται για ένα… τσαλακωμένο πρωτόκολλο, το οποίο ανάθεμα κι αν οι ίδιες οι ομοσπονδίες γνωρίζουν κατά πόσο είναι επαρκές ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να αλλάζει στον βαθμό που κρίνεται απαραίτητο ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ώστε να αποφευχθεί το -καταστροφικό για ομοσπονδίες και συλλόγους- λουκέτο.

Το να συνεχιστούν, βέβαια, τα πρωταθλήματα με κάθε κόστος, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων θεριεύει σε καθημερινή βάση, δεν ακούγεται ιδανική λύση. Ιδίως αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι, όσο κι αν προσαρμόζεται το περίφημο πρωτόκολλο, η αναβολή αγώνων είναι κάτι που δεν γίνεται να αποφευχθεί.

Είδαμε ήδη τι συνέβη στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, εκεί όπου από τις 16 προγραμματισμένες αναμετρήσεις διεξήχθη μόνο μία! Αναβολές είχαμε φυσικά και στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ… ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί στις μικρές ποδοσφαιρικές κατηγορίες. Στο βόλεϊ συμβαίνει το απόλυτο παράδοξο: Διεξάγεται κανονικά σήμερα το πρωτάθλημα των γυναικών, όχι όμως και αυτό των ανδρών, το οποίο αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας!

Μοναδική εξαίρεση -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στον κανόνα «αλλάζουμε το πρωτόκολλο όπως μας βολεύει για να γίνονται τα παιχνίδια» αποτελεί το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ, εκεί όπου η διοργανώτρια πήρε την απόφαση να κάνει τη διαφορά και να αναβάλλει κάθε αγωνιστική δράση σε όλες τις κατηγορίες για δύο εβδομάδες. Δηλαδή να βάλει λουκέτο!

Στην πράξη θα φανεί το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, στον βωμό των εσόδων και μίας κατά φαντασίαν κανονικότητας, η επιλογή της συντριπτικής πλειονότητας των ομοσπονδιών στη χώρα μας και στην Ευρώπη φαίνεται να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα άνευ προηγουμένου… μπάχαλο.

Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα θα είναι να βρεθούν ημερομηνίες, ώστε να γίνουν οι δεκάδες αγώνες που δεδομένα θα αναβληθούν. Και φυσικά θα δούμε σίγουρα παιχνίδια από διαφορετικές αγωνιστικές να διεξάγονται την ίδια μέρα. Με άλλα λόγια, ένας πρωτοφανής αγωνιστικός αχταρμάς. Κι όμως, κάποιοι εξακολουθούν να περιμένουν την επιστροφή της κανονικότητας…