Πινγκ Πονγκ: Το μεταγραφικό παζάρι της Α1 - Ποιους και ποιες πήρε ο Ολυμπιακός

Ιδιαίτερη έμφαση στους ξένους παίκτες, με σπουδαία ονόματα, έδωσαν οι ελληνικές ομάδες της Α1 στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Διαβάστε τις μεταγραφές του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και των άλλων ομάδων σε άνδρες και γυναίκες.

Πινγκ Πονγκ: Το μεταγραφικό παζάρι της Α1 - Ποιους και ποιες πήρε ο Ολυμπιακός

Σταθερά τα τελευταία χρόνια τα πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας στην επιτραπέζια αντισφαίριση έχουν κερδίσει την εκτίμηση και την προτίμηση σπουδαίων ξένων αθλητών και ο …κανόνας δεν αλλάζει ούτε για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Το πρακτικό μεταγραφών, που ανακοίνωσε το μεσημέρι η Ε.Φ.Ο.Επ.Α., περιλαμβάνει πολλά δυνατά ονόματα του ευρωπαϊκού και όχι μόνο στερεώματος.

Έρχονται νέοι Ευρωπαίοι αθλητές πρώτης σειράς, προστίθενται σε αρκετούς ακόμα εξαιρετικούς ξένους, που ανανέωσαν τις συνεργασίες τους και οι φίλοι του αθλήματος μπορούν να περιμένουν σούπερ θέαμα και σπουδαίες στιγμές με την ελπίδα βέβαια, να στρώσουν πάλι τα πράγματα και να μην έχουμε νέες ανατροπές μετά την ακύρωση των περσινών πρωταθλημάτων λόγω κορωνοϊού.

Πρωταθλητές Ευρώπης θα τιμήσουν και φέτος την Α1, όπως ο Κροάτης Αντρέι Γκάσινα, ο Σέρβος Αλεξάντρ Καρακάσεβιτς, ο Κροάτης Τόμισλαβ Πουκάρ, ο Πολωνός Γιάκαμπ Ντίγιας, η Σουηδέζα Λι Φεν, ο Ρώσος Αλεξάνταρ Σιμπάεφ, η Ουκρανή Μαργαρίτα Πεσότσκα κ.α! Όπως κάθε χρόνο καταγράφηκαν φυσικά και αξιοσημείωτες εσωτερικές μετακινήσεις, απλά φέτος δεν έγινε κάποια κίνηση, που να προκάλεσε αίσθηση.

Επιγραμματικά οι σημαντικότερες από τις φετινές μεταγραφές στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία:

Η πρωταθλήτρια ανδρών του 2019 και του 2020, ΑΕΚ, δεν θα στηριχτεί φέτος σε ξένους αθλητές και μπαίνει στη σεζόν με διαφορετικούς στόχους. Συμφώνησε με τον πολυνίκη των Πανελληνίων πρωταθλημάτων ανδρών και πολύπειρο Γιάννη Βλοτινό, όπως επίσης με τους σημερινούς πρωταθλητές Ελλάδας στην εφηβική κατηγορία Αλέξανδρο Μαδέση και Ιάκωβο Αϊβατίδη.

Ο δευτεραθλητής των τελευταίων διοργανώσεων Ολυμπιακός ρίχνει σχεδόν όλο το βάρος σε ξένους αθλητές. Απέκτησε τον Κροάτη πρώην πρωταθλητή Ευρώπης στο απλό Under 21 Τόμισλαβ Πουκάρ, που αγωνίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Τοπ 16 της Θεσσαλονίκης και τον Ρώσο Αλεξάντρ Σιμπάεφ δευτεραθλητή Ευρώπης στο διπλό ανδρών το 2011, ενώ επέκτεινε τη συνεργασία του με τον Πορτογάλο Ζοάο Μοντέιρο, πρωταθλητή Ευρώπης στο ομαδικό, το διπλό ανδρών και το διπλό μικτό.

Ο Παναθηναϊκός επίσης ενισχύεται πολύ με καταξιωμένους Ευρωπαίους. Έκανε μονοετή συμφωνία με τον Πολωνό Γιάκαμπ Ντίγιας, κάτοχο τριών ασημένιων μεταλλίων σε ομαδικό και διπλό στα τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και με τον Κροάτη Αντρέι Γκάσινα, πρωταθλητή Ευρώπης στο διπλό ανδρών το 2011. Στο ρόστερ του εντάχθηκαν επίσης ο Κουβανός Μόισες Κάμπος Βαλντές, ο Γάλλος Μάριο Κόβα Λαουρέν και ο Βούλγαρος Πετιό Κράστεφ, γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους με την παρουσία του σε κλαμπ της Α1 κάθε χρόνο, Τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα φορέσει και ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών Ιάσονας Κορδούτης.

Στον Ίφιτο Πατρών θ’ αγωνιστεί ο Σέρβος Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς, τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό μικτό.

Ο ΟΕΑ Ρεθύμνου απέκτησε τον διεθνή Νίκο Αντωνιάδη, κάτοχο του χάλκινου μεταλλίου στο απλό ανδρών στα δύο τελευταία Πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά και τέσσερις ξένους: Τον Γάλλο Πολ Γκοζί, αδερφό του δευτεραθλητή Ευρώπης του 2016 στο απλό ανδρών, Σιμόν, τους επίσης Γάλλους Νταμιέν Προβόστ, Ελιάν Μουσό και τον Βούλγαρο Ντανιέλ Ιβάνοφ.

Τη φανέλα του Πέρα Αθηνών θα φορέσει ο Olympian Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ από την Ταϊλάνδη, που πρόπερσι είχε συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό. Στον ΟΑ Χανίων μετακινήθηκε ο Γιάννης Μπόσκοβιτς.

Στις γυναίκες οι μεγάλες κινήσεις έγιναν από τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τις Σάρισες Φλώρινας.

O Ολυμπιακός φέρνει στην Αθήνα την πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών το 2013 Λι Φεν (Σουηδέζα κινεζικής καταγωγής) και τη δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο ίδιο αγώνισμα το 2009 και το 2016 Μαργαρίτα Πεσότσκα από την Ουκρανία. Πήρε επίσης τις εξαιρετικές Ουγγαρέζες Ντόρα Μάνταρας, Κριστίνα Άμπρους και ανανέωσε με την Ισπανίδα Γκαλία Ντβόρακ και τη Σουηδέζα Κριστίνα Σέλμπεργκ.

Εγνωσμένης αξίας ξένες διεθνείς απέκτησε για τη νέα χρονιά και ο Παναθηναϊκός. Έβαλε στο δυναμικό του την Πολωνή Άννα Καταρζίνα Γκριμπόβσκα, τη Σλοβένα Άνα Τοφάντ, τη Σέρβα Σαμπίνα Σουργιάν και την Ουγγαρέζα Σάντρα Πέργκελ.

Οι Σάρισες γίνονται ακόμα πιο δυνατές με την Αλεξάντρα Κρίζιεκ από την Πολωνία και την Εκατερίνα Γκούσεβα από τη Ρωσία, ενώ ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τις Γαλλίδες Λιου Τζούντιθ, Μάριον Μπερτό και Ρομάν Λε Σκουρ.

Την πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας του διπλού Νέων γυναικών Ιωάννα Γερασιμάτου απέκτησε η ΑΕΚ, ενώ συμφώνησε εκ νέου με την ελληνικής καταγωγής αθλήτρια της εθνικής ομάδας της Αγγλίας Μαρία Τσαπτσίνος.

Σε νεαρές Ελληνίδες διεθνείς θα βασιστεί η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και πήρε την πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού νεανίδων Χρυσή Φωτιάδου, την πρωταθλήτρια Ελλάδας σε όλα τα αγωνίσματα κορασίδων Λεμονιά Γκαϊντατζή και την πρωταθλήτρια Ελλάδας του διπλού και του ομαδικού κορασίδων Στέλλα Τζαρίδου.

Το Πέρα συμφώνησε και φέτος με τη Σέρβα Μόνικα Κνέζεβιτς. Ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2020 ΔΑΟ Ταύρου δεν προχώρησε σε δυνατές προσθήκες φέτος.

Αξιόλογοι ξένοι θα εμφανιστούν και στην Α2 ή και στη Β’ Εθνική. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Σέρβο Ντέγιαν Οκόκλιτς στον Α.Ο. Πεύκης, τον Γάλλο Κουεντέν Πραντέλ στον ΟΑΑ Ηρακλείου, τον Βούλγαρο Βλάντιμιρ Πέτκοφ στην Αθηνά Μαγκουφάνας, τον Ούγγρο Μάρτιν Μαρκ στις Σάρισες Φλώρινας (είναι και ο νέος προπονητής του σωματείου), τον Γάλλο Τζέρεμι Πετιό στον ΟΕΑ Θεσσαλονίκης και τη νεαρή πρωταθλήτρια Κύπρου Κωνσταντίνα Μελετιέ στον ΓΑΟ Πειραιά.

Στον επίλογο του πρώτου πρακτικού μεταγραφών αναφέρονται και οι Έλληνες, των οποίων έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία σε κλαμπ του εξωτερικού, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής και είναι συνολικά 29 αθλητές και αθλήτριες.