Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Οι έως τώρα ελληνικές προκρίσεις

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών για την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Διαβάστε ποιοι έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Οι έως τώρα ελληνικές προκρίσεις

Σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε μπει τους τελευταίους μήνες, αφού αρκετοί αθλητές και αθλήτριες δίνουν τη δική τους μάχη για να βρεθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο. Έπειτα από την αναβολή της περσινής προγραμματισμένης διοργάνωσης, αρκετά μέλη της προολυμπιακής ομάδας έβαλαν τα δυνατά τους και με σύμμαχο τη σκληρή προετοιμασία εξασφάλισαν την παρουσία τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Αν και μετράμε αντίστροφα πλέον για την έναρξη των Αγώνων, το τοπίο γύρω από το πόσους εκπροσώπους θα έχει η Ελλάδα παραμένει θολό. Μέχρι στιγμής η «γαλανόλευκη» έχει πανηγυρίσει 47 προκρίσεις σε 13 αθλήματα και έπεται και συνέχεια, καθώς παραδείγματος χάρη ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει πάρει ακόμα την ολυμπιακή πρόκριση. Ο «άρχοντας των κρίκων», αν και επέστρεψε δριμύτερος, αναμένει τον ορισμό της ημερομηνίας του προολυμπιακού στην Ντόχα έτσι ώστε να ολοκληρώσει τον μεγάλο του στόχο.

Στις έως τώρα εξασφαλισμένες συμμετοχές η χώρα μας μετρά έξι στον στίβο. Οι Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Πόλακ θα συμμετάσχουν στο επί κοντώ, η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20 χλμ. βάδην. Τον ίδιο αριθμό συμμετοχών μετράει η Ελλάδα και στην ιστιοπλοΐα. Στην κατηγορία RSX θα αγωνιστούν ο Βύρωνας Κοκκαλάνης και η Κατερίνα Δίβαρη, ενώ στα ράντιαλ και ΦΙΝΝ η Βασιλεία Καραχάλιου και ο Γιάννης Μιτάκης αντίστοιχα. Στα 470 η «γαλανόλευκη» θα εκπροσωπηθεί από το δίδυμο Τσουλφά - Σπανάκη στις γυναίκες και από το δίδυμο Καγιαλή - Μάντη στους άνδρες.

Στην κολύμβηση οκτώ αθλητές έχουν καταφέρει να βρεθούν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Ο λόγος για τους Κριστιάν Γκολομέεβ, Δημήτρη Μάρκο, Απόστολο Χρήστου, Ανδρέα Βαζαίο, Απόστολο Παπαστάμου, Άννα Ντουντουνάκη, Κώστα Εγγλεζάκη και Ιωάννη Γεωργαράκη. Στη σκοποβολή για άλλη μια φορά η Άννα Κορακάκη θα είναι πιστή στο ραντεβού της, ενώ θα βρεθεί στο Τόκιο και ο Νίκος Μαυρομάτης. Δύο συμμετοχές μετρά η χώρα μας τόσο στην πάλη όσο και στο τένις. Στην πάλη η Μαρία Πρεβολαράκη έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό την παρουσία της, ενώ πρόσφατα έκλεισε μία θέση στο Τόκιο και ο Γιώργος Πιλίδης. Στο τένις θα αγωνιστούν με τα γαλανόλευκα τα δύο αστέρια της ελληνικής αντισφαίρισης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη.

Από την άλλη τρεις συμμετοχές θα έχει η χώρα μας στην κωπηλασία, ένα άθλημα το οποίο μπορεί να φέρει διακρίσεις. Η Αννέτα Κυρίδου προκρίθηκε πριν από λίγες μέρες στην κατηγορία σκιφ, ενώ στην αντίστοιχη των ανδρών θα δώσει το «παρών» ο Στέφανος Ντούσκος. Η άλλη συμμετοχή θα είναι στη δίκωπο, εκεί όπου θα αγωνιστούν μαζί η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου. Μία εκπροσώπηση θα υπάρχει στο πινγκ πονγκ, με τον Παναγιώτη Γκιώνη να προκρίνεται για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοφαρίζοντας την επίδοση του σπουδαίου Καλλίνικου Κρεάνγκα. Στην ξιφασκία η Δώρα Γκουντούρα θα βρεθεί στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ενώ συμμετοχή θα έχει η χώρα μας και στο ταεκβοντό με τη Φένια Τζέλη. Η πρωταθλήτρια των 57 κιλών επανέφερε το ελληνικό ταεκβοντό στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά το 2012.

Παρούσα στο Τόκιο θα είναι και η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, ενώ στην ποδηλασία έγινε γνωστή η συμμετοχή στην κατηγορία της ορεινής. Η ομοσπονδία επέλεξε τον Δημήτρη Αντωνιάδη. Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ποδηλασία δρόμου, ενώ με τη σειρά του ο Χρήστος Βολικάκης στην ποδηλασία πίστας.

Παρά τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο τους, όλοι αυτοί οι σπουδαίοι αθλητές κατάφεραν να τα αψηφήσουν και να φτάσουν στον διακαή τους πόθο, που δεν ήταν άλλος από την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής δεν έχει κλείσει ακόμα και ήδη με τα τωρινά δεδομένα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσθέσει κι άλλα μετάλλια στην Ιστορία της η Ελλάδα. Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, όπως επίσης και η δίψα των συγκεκριμένων αθλητών να σηκώσουν την ελληνική σημαία ψηλά γράφοντας το όνομά τους με χρυσά γράμματα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Αν και ορισμένοι έχουν πάρει μετάλλιο στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου, σκοπεύουν να το πετύχουν ξανά, ενώ όσοι φέτος διεκδικούν την πρώτη τους διάκριση θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να καρποφορήσουν οι προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Οι μέχρι στιγμής ελληνικές προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο:

Στίβος

Κατερίνα Στεφανίδη – άλμα επί κοντώ

Νικόλ Κυριακοπούλου – άλμα επί κοντώ

Ελένη Πόλακ – άλμα επί κοντώ

Βούλα Παπαχρήστου – άλμα τριπλούν

Μίλτος Τεντόγλου – άλμα σε μήκος

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20 χλμ. βάδην

Κολύμβηση

Κριστιάν Γκολομέεβ – 50 μ. ελεύθερο

Απόστολος Χρήστου – 100 μ. ύπτιο

Ανδρέας Βαζαίος – 200 μ. μικτή

Απόστολος Παπαστάμος – 200/400 μ. μικτή

Άννα Ντουντουνάκη – 100 μ. πεταλούδα

Κώστας Εγγλεζάκης – 800 μ. ελεύθερο

Δημήτρης Μάρκος - 800 μ. ελεύθερο

Ιωάννης Γεωργαράκης - 4x100 μ. ελεύθερο ανδρών

Ιστιοπλοΐα

Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX ανδρών

Γιάννης Μιτάκης – ΦΙΝΝ

Κατερίνα Δίβαρη – RSX γυναικών

Βασιλεία Καραχάλιου – Ράντιαλ

Αιμιλία Τσουλφά, Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη – 470 γυναικών

Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης – 470 ανδρών

Σκοποβολή

Άννα Κορακάκη – 10 μ. αεροβόλο πιστόλι

Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ

Κωπηλασία

Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος

Στέφανος Ντούσκος – σκιφ

Αννέτα Κυρίδου – σκιφ

Πάλη

Μαρία Πρεβολαράκη – 53 κ.

Γιώργος Πιλίδης – 65 κ.

Ποδηλασία

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – ποδηλασία δρόμου

Χρήστος Βολικάκης – ποδηλασία πίστας

Δημήτρης Αντωνιάδης - ορεινή ποδηλασία

Υδατοσφαίριση

Εθνική ομάδα πόλο ανδρών

Ξιφασκία

Δώρα Γκουντούρα – σπάθη

Επιτραπέζια αντισφαίριση

Παναγιώτης Γκιώνης – απλό

Αντισφαίριση

Στέφανος Τσιτσιπάς – απλό, μικτό

Μαρία Σάκκαρη – απλό, μικτό

Ταεκβοντό

Φένια Τζέλη – 57 κιλά