Πολιτική και αθλητισμός: σχέση διαπλοκής

Από τις εκλογές της ΕΠΟ έως τις εκλογές της ΕΟΚ. Ο Βασιλακόπουλος που έχει «κατσικωθεί» στην καρέκλα και οι πολιτικές παρεμβάσεις που βολεύουν ή όχι...

Πολιτική και αθλητισμός: σχέση διαπλοκής

Όταν η πολιτική συναντά τον αθλητισμό, τότε έχουμε να κάνουμε με μια σχέση από την οποία προκύπτει σχεδόν πάντα το ίδιο συμπέρασμα. Οι κοινωνιολόγοι, που τους έχει απασχολήσει η συγκεκριμένη συνάντηση, συμφωνούν ότι έχουμε να κάνουμε με «συμφέροντα», συνήθως «χρήμα» και «δημοσιότητα». Πρόκειται δηλαδή περί διαπλοκής.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Στην Ελλάδα ανθεί από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά υπήρξε και νωρίτερα. Πουθενά δεν διαφέρει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του αθλητισμού τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αν για παράδειγμα η παρέμβαση ενός πολιτικού βολεύει, τότε οι συγκεκριμένοι αθλητικοί παράγοντες βλέπουν στο πρόσωπό του τον… αδέκαστο ηγέτη, ο οποίος, ως ανώτερος άρχων, παρεμβαίνει προκειμένου να απονείμει δικαιοσύνη.

Αν όμως ρωτήσουμε τους αθλητικούς παράγοντες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, τότε αλλάζει και η εικόνα του πολιτικού. Γίνεται ο άνθρωπος που κατέχει θέση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή του παρέχει εξουσία, την οποία χρησιμοποιεί προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Από την πλευρά τους οι πολιτικοί βλέπουν κι αυτοί πάνω κάτω με ανάλογο τρόπο τη σχέση τους με τον αθλητισμό. Αν για παράδειγμα η παρέμβασή τους εξυπηρετεί τους δικούς τους αθλητικούς παράγοντες και ενδεχομένως το πελατολόγιό τους, δηλαδή τους ψηφοφόρους, τότε επιδεικνύουν το προφίλ αυτού που θα απονείμει δικαιοσύνη. Αν πάλι δεν βολεύει, τότε η δικαιοσύνη πάει… στα παλιά τους τα παπούτσια. Το προφίλ που προωθείται σε αυτήν την περίπτωση είναι του δημοκράτη πολιτικού, ο οποίος δεν παρεμβαίνει σε έναν χώρο που μπορεί και πρέπει να διοικείται μόνος τους και δεν μπαίνει σε ξένα χωράφια.

Η πολιτική συναντά τον αθλητισμό όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ως πολιτικός εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ. Ο πρωθυπουργός, που τον είχε διαγράψει, μίλησε μαζί του μετά τη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της Εθνικής του 2004 με τον Λευτέρη Αυγενάκη και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα. Όλα αυτά κάθε άλλο παρά με αθλητικές επαφές μοιάζουν.

Το ίδιο συμβαίνει αυτόν τον καιρό με τις εκλογές της ΕΟΚ. Ο 82χρονος Βασιλακόπουλος έχει «κατσικωθεί» στην καρέκλα -κάτι θα έχει βρει σε αυτή- και οι Χαρδαλιάς, Αυγενάκης προσπαθούν να τον… σηκώσουν.