Ποδηλασία: Ακυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πίστας στο Μινσκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδηλασίας αποφάσισε να αφαιρέσει από το Μινσκ τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πίστας τον Ιούνιο λόγω των τεταμένων σχέσεων της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Ποδηλασία: Ακυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πίστας στο Μινσκ

Την ακύρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πίστας, το οποίο είχε οριστεί να διεξαχθεί στο Μινσκ, αποφάσισε σήμερα (27/5) το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ποδηλασίας (UEC).

Το ΔΣ της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας του αθλήματος πήρε την παραπάνω απόφαση υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης στη Λευκορωσία.

Η διοργάνωση ήταν προγραμματισμένο να γίνει στα τέλη Ιουνίου (23-27/6) στο Μινσκ, αλλά επήλθε η ακύρωσή της εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων της Λευκορωσίας με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε αυτές συνετέλεσε, ως γνωστόν, το συμβάν της αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, στο Μινσκ, προκειμένου οι τοπικές αρχές να συλλάβουν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο μαζί με τη σύντροφό του.

Κατόπιν τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας από αεροπορικές εταιρείες που έχουν έδρα σε αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι καθίσταται το λιγότερο προβληματική η μετάβαση στη χώρα του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο πρόεδρος της UEC, Ενρίκο Ντέλα Κάζα, δήλωσε: «Παρακολουθούσαμε από κοινού με την ομοσπονδία ποδηλασίας της Λευκορωσίας την κατάσταση, η οποία έχει εξελιχθεί τώρα σε μια διεθνή διαμάχη. Στη σημερινή συνεδρίαση λοιπόν του διοικητικού συμβουλίου αποφασίσαμε την ακύρωση της διοργάνωσης στο Μινσκ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη λευκορωσική ομοσπονδία και την πρόεδρό της, Ναταλία Τσιλίνσκαγια, η οποία εργάστηκε με μεγάλη αφοσίωση για την προετοιμασία της διοργάνωσης, αλλά και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αθλήματος στη Λευκορωσία με ένα πρόγραμμα επιπρόσθετων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».

Ο Ντέλα Κάζα κατέληξε τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αναζητεί άλλον τόπο για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πίστας: «Ήδη κινούμαστε στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας εναλλακτικής λύσης ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους αναβάτες των 50 ομοσπονδιών-μελών μας να ανταγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση της ηπείρου μας».