Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία Οκινάουα - «Όχι» στους Aγώνες από επιχειρήσεις

Η Ιαπωνία πρόκειται στις 21 Μαΐου να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νότιο νησί Οκινάουα, την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της χώρας ενέκριναν δύο ακόμη εμβόλια κατά της Covid-19 προκειμένου να δώσουν ώθηση στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού που μέχρι τώρα προχωρά με αργούς ρυθμούς. 

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία Οκινάουα - «Όχι» στους Aγώνες από επιχειρήσεις
Photo Credits: Reuters

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας έδωσαν την Πέμπτη 20 Μαΐου το πράσινο φως και ακολούθως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca κατά της Covid-19. Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία χορηγούνταν μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το AstraZeneca ενδέχεται να μην αρχίσει να χορηγείται αμέσως λόγω των ανησυχιών για την εμφάνιση θρομβώσεων. Η Ιαπωνία πάντως έχει συμβόλαιο για την αγορά 120 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν εμβολιαστεί μόνο 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο ρυθμός εμβολιασμού στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου είναι ο πιο βραδύς που καταγράφεται μεταξύ των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου.

Οι υγειονομικές αρχές ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης να προστεθεί η νομαρχία της Οκινάουα στον κατάλογο με αυτές στις οποίες ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Συνολικά δέκα νομαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάμεσά τους και αυτή του Τόκιο.

Τα έκτακτα μέτρα στην Οκινάουα θα τεθούν σε εφαρμογή την Κυριακή 23 Μαΐου και θα ισχύουν ως την Κυριακή 20 Ιουνίου. Αντιθέτως, στις άλλες εννέα νομαρχίες τα μέτρα αυτά ισχύουν ως τις 31 Μαΐου.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή εβδομάδα κατά την οποία η Ιαπωνία επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της covid-19.

Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 695.000 κρούσματα κορονοϊού και 12.000 θάνατοι -λιγότεροι σε σχέση με άλλες χώρες- και το σύστημα υγείας της Ιαπωνίας έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά του, καθώς στη χώρα εξαπλώνονταν πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού.

«Όχι» στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Εννέα εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων της χώρας τάσσεται υπέρ της ακύρωσής τους ή της αναβολής τους λόγω της πανδημίας.

Έρευνα που διενεργήθηκε από τις 6 ως τις 17 Μαΐου έδειξε ότι το 37% των επιχειρήσεων είναι υπέρ της ακύρωσης των Αγώνων, ενώ το 32% επιθυμεί την αναβολή τους.

Το ποσοστό όσων ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Τότε μόλις το 29% των επιχειρήσεων υποστήριζε την ακύρωση του αθλητικού γεγονότος και το 36% την αναβολή του.

«Δεν υπάρχει τρόπος οι Ολυμπιακοί να διεξαχθούν υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε επικεφαλής μεταλλουργικής εταιρείας. «Τίποτα απ' όσα κάνει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σωστά σχεδιασμένο. Το μόνο που φαίνεται να κάνει είναι να δημιουργεί άγχος».

Ούτως ή άλλως και η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας τάσσεται υπέρ της ακύρωσης ή της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.