Ιωάννα Καρυοφίλλη: «Πρέπει να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να βγουν από το σπίτι»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» η Ιωάννα Καρυοφίλλη, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος που εξελέγη στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).

Ιωάννα Καρυοφίλλη: «Πρέπει να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να βγουν από το σπίτι»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έχουμε πάντα ενδιαφέρον για τα άτομα με αναπηρίες, έγινε αλλαγή μεγάλη έπειτα από πολλά χρόνια στην ομοσπονδία, εξελέγη γυναίκα πρόεδρος. Είναι η Ιωάννα Καρυοφίλλη. Μίλησα μαζί της.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/4/2021

Τι είναι η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ;

Είναι η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες.

Πώς εκλεχθήκατε πρόεδρος;

Από τα σωματεία που συγκροτούν την ομοσπονδία. Δικαίωμα ψήφου είχαν 34 σωματεία.

Και μου είπαν ότι για πρώτη φορά βγήκε γυναίκα πρόεδρος.

Ναι, για πρώτη φορά.

Και ότι δεν είστε ΑμεΑ, κάτι πρωτοφανές για τον χώρο.

Δεν είμαι ΑμεΑ, ούτε έχω παιδί ΑμεΑ στην οικογένειά μου.

Και πώς βρεθήκατε στον χώρο;

Εργαζόμουν 34 χρόνια στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διοργανώσαμε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήμουν η γενική διευθύντρια των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η μόνη γυναίκα διευθύντρια στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή. Είναι όπως η ΔΟΕ.

Πού εδρεύει;

Στη Βόννη της Γερμανίας. Έχει πολύ στενή σχέση και συνεργασία με τη ΔΟΕ, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Για την επιτυχή διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων και τη στήριξή μου στον Παραολυμπιακό αθλητισμό τιμήθηκα με την ανώτατη διάκριση της IPC «Paralympic Order». Από το 2005 ως το 2009 ήμουν εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής στη θέση του ταμία και εκπρόσωπος της Ευρώπης στην Επιτροπή Ηπείρων της IPC. Από το 2012 ως το 2016 ήμουν αντιπρόεδρος στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και από το 2016 ως το 2020 γενική γραμματέας. Όταν είχε πρωτοσυγκροτηθεί η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, έγινα η πρώτη πρόεδρος από το 2000 ως το 2004.

Μου είπαν ότι κατεβήκατε με επιτυχία και στις δημοτικές εκλογές στη Νέα Σμύρνη.

Το 2014 εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος στον δήμο Νέας Σμύρνης και έγινα αντιδήμαρχος Αθλητισμού από το 2016 ως το 2019. Επανεκλέχθηκα στις δημοτικές εκλογές του 2019 και είμαι πρόεδρος στο «Κέντρο Δραστηριότητας Κοινωνικής Προστασίας Παιδιών και Νέων του Δήμου Νέας Σμύρνης - Εθνική Στέγη».

Πώς αρχίσατε στον χώρο ενώ δεν είχατε με ΑμεΑ καμία σχέση;

Πέρασα από πολλές διευθυντικές θέσεις της ΓΓΑ. Το 1998 υπήρχε στη ΓΓΑ μία επιτροπή ειδικού αθλητισμού για αθλητές με αναπηρία. Έγινα πρόεδρος και παρέμεινα εθελοντικά στον χώρο παραπάνω από 20 χρόνια.

Πού εδρεύει η ομοσπονδία;

Στο ΟΑΚΑ.

Κατεβήκατε στις εκλογές της ομοσπονδίας με κάποιο κόμμα;

Όχι, τίποτα. Είχα δύο αντίπαλους Παραολυμπιονίκες, τον Γιώργο Καπελλάκη, ο οποίος πήρε και αυτός πολλές ψήφους, και τον Σίμο Παλτσανιτίδη.

Πείτε μου τι κάνει η ομοσπονδία.

Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ιδρύθηκε το 2002 και βάσει του αθλητικού νόμου είναι υπεύθυνη για όλα τα αθλήματα και τις κατηγορίες αναπηρίας της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής -πλην του μπάσκετ με αμαξίδιο, που υπάγεται σε ξεχωριστή ομοσπονδία, την ΟΣΕΚΑ. Έχουμε την ευθύνη της συγκρότησης και αποστολής των Εθνικών ομάδων στα ετήσια Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά και Ανοιχτά Πρωταθλήματα και Κύπελλα Θερινών και Χειμερινών Παραολυμπιακών αθλημάτων. Περαιτέρω, διεξάγουμε τα Εθνικά πρωταθλήματα των αθλημάτων που καλλιεργούμε: στίβος, κολύμβηση, μπότσια, ποδηλασία, επιτραπέζια αντισφαίριση, γκόλμπολ, σκοποβολή, άρση βαρών σε πάγκο, ξιφασκία με αμαξίδιο, τοξοβολία, αντισφαίριση με αμαξίδιο, ποδόσφαιρο τυφλών, τζούντο τυφλών. Επίσης, η ομοσπονδία είναι μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής μαζί με την ΟΣΕΚΑ.

Στους γονείς τέτοιων παιδιών τι έχετε να πείτε; Γιατί να βάλουν τα παιδιά στον αθλητισμό;

Αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα τον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Είδα τη μεταμόρφωση ενός παιδιού, ενός νέου με αναπηρίες ή με ειδικές ανάγκες, πώς ήταν πριν μπει στον αθλητισμό και πώς έγινε μετά. Είδα τι καλά μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στο άτομο αλλά και στην οικογένειά του. Βλέπεις ένα τέτοιο άτομο πώς αλλάζει η σκέψη του, η κοινωνικοποίησή του, η συμπεριφορά του στην οικογένειά του, πόσο ευτυχισμένος-ευτυχισμένη γίνεται, πόσο χαίρεται η οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό είναι «Παραολυμπιακό Κίνημα». Και το αντιμετωπίζουν ως κίνημα. Φέρνει αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, ισοτιμία, ενσωμάτωση, αυτοπεποίθηση. Αυτό παρουσιάζουμε και στα σχολεία της Νέας Σμύρνης. Έφερα μια τυφλή αθλήτρια, μάνα τώρα που μεγαλώνει ένα μωρό. Τα παιδιά είναι σκληρά στις ερωτήσεις τους. Τη ρωτούσαν πώς ζει, πώς τρώει, πώς ντύνεται, πώς προπονείται. Και εκείνη τους εξηγούσε. Την άκουγαν με ενθουσιασμό.

Είμαστε καλοί ως Ελλάδα σε αυτό το αντικείμενο;

Η Ελλάδα έσκισε στους τελευταίους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο! Σε σύνολο 159 χωρών πήραμε την 23η θέση στα μετάλλια με 13. Παρά τον μικρό μας πληθυσμό. Ξέρετε, δεν μας το είχαν... Δεν μας το είχαν ούτε όταν οργανώσαμε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και δεν το πίστευαν όταν είδαν ότι ήταν οι καλύτεροι που έχουν γίνει ποτέ. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κλαίει με λυγμούς στην εξέδρα όταν άρχισε η τελετή έναρξης. Είχαμε προσπαθήσει τόσο πολύ. Θυμάμαι το 1999 στο Σολτ Λέικ Σίτι να έχω πάρει την έγκριση του υπουργείου για να ζητήσουμε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναγνωρίσουν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Διότι δεν υπήρχαμε ως τότε! Μου είπαν «θα το σκεφτούμε». «Δεν έχετε να σκεφτείτε τίποτα», τους είπα και οι ώρες στο ξενοδοχείο φαίνονταν ατέλειωτες μέχρι να απαντήσουν θετικά.

Τι κίνητρα δίνονται οικονομικά στους αθλητές;

Ίδια με τους αρτιμελείς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δώσαμε πολλές μάχες για να το πετύχουμε. Η πολιτεία αντιμετωπίζει ισότιμα πια τους Παραολυμπιονίκες και τους προπονητές τους. Αλλά η συμμετοχή στους αγώνες δεν γίνεται από όποιον θέλει. Πρέπει να πιάσουν τα όρια, υπάρχουν κριτήρια, εξαρτάται από τις επιδόσεις σε κάθε κατηγορία.

Τι κατηγορίες υπάρχουν;

Περνάνε από αυστηρές εξετάσεις από γιατρούς. Υπάρχουν αναπηρίες από ακρωτηριασμούς, από ατυχήματα, από ασθένειες εκ γενετής. Υπάρχουν οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Υπάρχουν εγκεφαλικές παραλύσεις. Υπάρχουν κατηγορίες προβλημάτων όρασης, από εκείνους που δεν βλέπουν τίποτα ως εκείνους που βλέπουν με δυσκολίες. Υπάρχει και η νοητική στέρηση.

Ηλικιακές κατηγορίες υπάρχουν;

Όχι.

Ποιες είναι οι μεγάλες δυνάμεις στους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

Πολύ δυνατή είναι η Μεγάλη Βρετανία που αξίζει να της αναγνωρίσουμε ότι από εκεί ξεκίνησαν αυτοί οι αγώνες. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν δική της ιδέα. Και για αυτό δεν παρελαύνει πρώτη η ελληνική σημαία και η ελληνική αποστολή όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά ούτε η Μεγάλη Βρετανία παρελαύνει πρώτη. Οι χώρες μπαίνουν στο στάδιο αλφαβητικά. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα τρομερό άνοιγμα η Κίνα, είναι πολύ δυνατή. Και οι ΗΠΑ. Και ο Καναδάς. Και η Βραζιλία. Μιλάμε για πολυπληθείς αποστολές. Στην Ευρώπη η Ολλανδία είναι δυνατή και η Γερμανία.

Πρόβλημα με τις προπονητικές εγκαταστάσεις δεν έχουμε; Ο Πομάσκι έχει πει τρομερά πράγματα σε συνέντευξή του στο «ΦΩΣ» για τους μεγάλους αθλητές, τους αρτιμελείς.

Πράγματι υπάρχουν προβλήματα εγκαταστάσεων. Τώρα εξήγγειλε ο υφυπουργός ότι δημοπρατεί το Παραολυμπιακό προπονητικό κέντρο στη Ραφήνα. Αυτό θα μας λύσει τα χέρια, θα έχει και ξενώνες, θα μπορούν να έρχονται και αθλητές ΑμεΑ από την επαρχία.

Ο κορονοϊός πόσο μας έφερε πίσω; Δεν γινόταν προπόνηση.

Ο κορονοϊός πράγματι μας έφερε πάρα πολύ πίσω. Όπως έφερε όλο τον κόσμο, σε όλα τα πράγματα. Έτσι έφερε και τους αθλητές μας. Η αγωνία μας αυτή είναι. Αυτό είπαμε από την πρώτη μέρα στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να βγουν από το σπίτι. Να μη μείνουν άλλο πίσω. Παρά τις δυσκολίες και παρά τη δυσπραγία. Είναι κρίμα.