Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Απαγορεύτηκε η παρουσία ξένων φιλάθλων

Ανακοινώθηκε και επίσημα και η απαγόρευση ξένων φιλάθλων στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Απαγορεύτηκε η παρουσία ξένων φιλάθλων
Photo Credits: Japan

Οι φίλαθλοι από το εξωτερικό δεν θα είναι σε θέση να μεταβούν στην Ιαπωνία και να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης, των αρχών του Τόκιο και Διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν, είναι και παραμένει η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και του ιαπωνικού λαού», είχε δηλώσει ο Τόμας Μπαχ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), προσθέτοντας: «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που μπορεί να απαιτούν θυσίες από την πλευρά όλων».

Από τις αρχές Μαρτίου, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει την απαγόρευση των θεατών από το εξωτερικό, ιδίως λόγω της ανησυχίας του ιαπωνικού πληθυσμού για την Covid-19 και τις μεταλλάξεις της.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου από την εφημερίδα Yomiuri αποκάλυψε ότι μόνο το 18% των Ιαπώνων ήταν υπέρ του της παρουσίας φιλάθλων από το εξωτερικό για τους Αγώνες.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, τώρα η Ιαπωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αποζημίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εισιτηρίων που πωλήθηκαν εκτός της χώρας, όπως και τον αντίκτυπο στον προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα 600.000 εισιτήρια των Ολυμπιακών και τα 30.000 των Παραολυμπιακών Αγώνων που αγοράστηκαν από κατοίκους του εξωτερικού θα επιστραφούν, ωστόσο δεν θα καλυφτεί το κόστος για τις κρατήσεις ξενοδοχείων που πρέπει να ακυρωθούν.

Ο εμβολιασμός των συμμετεχόντων δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά η ΔΟΕ τον ενθαρρύνει. Ακόμη, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να αγοράσει εμβόλια από την Κίνα, μια κίνηση που εξέπληξε τους Ιάπωνες διοργανωτές.

Έτσι οι «Ολυμπιακοί Αγώνες της πανδημίας» θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην τηλεόραση, των οποίων τα δικαιώματα μετάδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της ΔΟΕ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού τον Φεβρουάριο, το οποίο όμως, αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν θα έχει εμβολιαστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα μέσα Ιουλίου.