Επόμενος προορισμός το Τόκιο

Τη στιγμή που ο ερασιτεχνικός αθλητισμός παραμένει κλειστός στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού, η χώρα μας κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να εξασφαλίσει κι άλλες τρεις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού στο Τόκιο.

Επόμενος προορισμός το Τόκιο

Την αρχή έκανε πριν από τέσσερις μέρες η Αιμιλία Τσουλφά μαζί με την Αριάδνη Σπανάκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 της ιστιοπλοΐας. Το ελληνικό δίδυμο τερμάτισε στη 18η θέση της κατάταξης στη διοργάνωση της Πορτογαλίας και έτσι κατάφερε να πάρει την ολυμπιακή πρόκριση, με την Τσουλφά να γράφει παράλληλα ιστορία. Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ιστιοπλόος ετοιμάζεται για την τέταρτη συμμετοχή της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός σε ηλικία μάλιστα 48 ετών. Είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996 στην Αμερική, του 2000 στην Αυστραλία και του 2004 στην Ελλάδα. Επίσης στην Ολυμπιάδα της Αθήνας είχε πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου και στη συνέχεια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Αντίθετα αυτή είναι η πρώτη πρόκριση της Σπανάκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς διανύει μόλις το εικοστό έτος της ηλικίας της, αποτελώντας τη νεότερη αθλήτρια της ελληνικής αποστολής αυτήν τη στιγμή για το Τόκιο. Η πρώτη εμφάνιση των δύο αθλητριών έγινε πριν από δύο χρόνια στην ιστιοπλοϊκή εβδομάδα της Αθήνας και η συμμετοχή στην Πορτογαλία ήταν η παρθενική τους σε διεθνές επίπεδο. Στο μεσοδιάστημα δεν σταματούσαν τις σκληρές προπονήσεις προκειμένου να αποκτήσουν τον απαραίτητο συγχρονισμό και τη χημεία που χρειάζεται να έχουν ενόψει των διοργανώσεων του αγωνιστικού τους προγράμματος.

Τη σκυτάλη της ολυμπιακής πρόκρισης μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 εξασφάλισαν λίγο μετά και οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής. Το έμπειρο ελληνικό δίδυμο κατάφερε για άλλη μία χρονιά να ξεχωρίσει στο διεθνές στερέωμα και να κλείσει τη θέση για το Τόκιο. Έπειτα από μία καλή πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι δύο ιστιοπλόοι παρέμειναν εντός πρώτης δεκάδας και χάρη στην έκτη θέση που κατέλαβαν πήραν δικαιωματικά την ολυμπιακή πρόκριση. Οι Έλληνες πρωταθλητές ήταν αυτοί που είχαν εξασφαλίσει το ολυμπιακό εισιτήριο για τη χώρα μας στο Τόκιο και πλέον θα προετοιμαστούν ακόμα πιο σκληρά για τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου, όπως το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία το 2016.

Η αποστολή τους στο Τόκιο αναμένεται αρκετά δύσκολη καθώς, όπως έχουν δηλώσει, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές και πλέον θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο προκειμένου να εμφανιστούν έτοιμοι στην Ιαπωνία, εκεί όπου ο ανταγωνισμός αναμένεται αρκετά υψηλός, αφού θα αγωνιστούν χώρες με πολύ καλό εξοπλισμό. Μάλιστα, πρόκειται να επιστρέψουν στην Πορτογαλία τον επόμενο μήνα, μια και θα λάβουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα την 1η Μαΐου. Στη συνέχεια, εάν πάνε όλα καλά και δεν προκύψει κάτι, θα μεταβούν στην Ιαπωνία για το τελικό ουσιαστικά στάδιο της προετοιμασίας τους ενόψει του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Ελληνική συμμετοχή θα έχουμε και στο άθλημα της ξιφασκίας, αφού με τη σειρά της η Δώρα Γκουντούρα εξασφάλισε την παρουσία της στο Τόκιο μέσα από τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουδαπέστης. Παρά το γεγονός πως σταμάτησε στη φάση των «16», μπόρεσε μέσα από συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων να πάρει και εκείνη την ολυμπιακή πρόκριση, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που μετρά η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, θα εκπροσωπηθεί η «γαλανόλευκη» αποστολή στο ολυμπιακό τουρνουά της σπάθης για τρίτη συνεχόμενη φορά, έπειτα από τη συμμετοχή της Βάσως Βουγιούκα το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στη Βραζιλία. Σύμμαχος στην κατάκτηση της πρόκρισης αν μη τι άλλο και η μεγάλη της διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ακρόπολις στην Ουγγαρία τον περασμένο Μάρτιο, εκεί όπου πήρε το χάλκινο μετάλλιο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για το Τόκιο, αφού συγκέντρωσε πολύτιμους πόντους. Μάλιστα, αυτή η επιτυχία είναι ξεχωριστή και για έναν άλλον λόγο, καθώς αποτελεί τη μοναδική Ελληνίδα ξιφομάχο που κατακτά μετάλλιο στο συγκεκριμένο τουρνουά. Πλέον στόχος της είναι να κάνει το ίδιο και στην Ιαπωνία, συνεχίζοντας παράλληλα την ανοδική της πορεία.

Μέσα σε λίγες ημέρες η χώρα μας εξασφάλισε τρεις προκρίσεις στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμα εκκρεμούν κι άλλα αθλήματα μέσα από τα οποία η Ελλάδα και οι αθλητές της θα προσπαθήσουν να φτάσουν στον τελικό στόχο της πρόκρισης και να αψηφήσουν τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η προετοιμασία όλων των παιδιών ενόψει του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος ήταν ανέκαθεν δύσκολη και απαιτητική, ωστόσο η φετινή παίρνει άλλη διάσταση, αφού αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας του ιού και των περιορισμών για τη μη εξάπλωσή του.

Όπως και να ‘χει, οι περιπτώσεις τους αποτελούν παράδειγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που συνεχίζει να μένει σε ρηχά νερά τους τελευταίες μήνες μην μπορώντας να βρεθεί μία ουσιαστική λύση για την επιστροφή του στη δράση. Μέχρι τότε οι αθλητές θα πρέπει να συνεχίσουν τον σκληρό τους αγώνα και όσοι ακόμα διεκδικούν μία ολυμπιακή πρόκριση καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να βρεθούν και εκείνοι με τη σειρά τους το καλοκαίρι στο Τόκιο.