Ηλίας Καλαμαρίδης: «Λάθος να μην υπάρχουν οι απόψεις των ειδικών του κάθε αθλήματος»
Ο προπονητής της τεχνικής κολύμβησης του ΝΟ Χανίων, Ηλίας Καλαμαρίδης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που έχει φέρει το lockdown στον αθλητισμό.
Στον ραδιοφωνικό σταθμό των Χανίων «Γαύδος FM 88,8», μίλησε ο Ηλίας Καλαμαρίδης, ο προπονητής του ΝΟ Χανίων στην τεχνική κολύμβηση.
«Το lockdown στα Χανιά ήταν αναμενόμενο γιατί τα κρούσματα είχαν ανοδική πορεία. Επαληθεύτηκε με τις αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά όμως τις αποφάσεις, νομίζω ότι είναι λάθος να μην υπάρχουν οι απόψεις των ειδικών του κάθε αθλήματος. Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Για αυτό έχουμε μπει στο ψυγείο και για κάποιους τα μέτρα είναι παράλογα και υπερβολικά. Για αυτό και ο υγρός στίβος είναι εκτός δραστηριοτήτων».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Για το πώς θα έπρεπε να λαμβάνονται οι αποφάσεις στον αθλητισμό:
«Ενώ είχαμε βρει μια “φόρμουλα” για να κολυμπάμε, ειδικά οι πέντε αθλητές της Εθνικής, προέκυψε η απαγόρευση. Στερήθηκαν τη δυνατότητα να έχουν τη δραστηριότητά τους στην πισίνα. Όταν τα μέτρα είναι οριζόντια δείχνουν ότι έχουν ληφθεί με “καθεστώς” πανικού ή φόβου και δεν δίνεται η βάση στη λεπτομέρεια κάθε δραστηριότητα. Όταν απαγορεύσεις κάτι πρέπει να δεις τις εναλλακτικές που έχεις. Η κολύμβηση είναι δραστηριότητα που γίνεται σε πισίνα ανοιχτή ή κλειστή ή στη θάλασσα. όταν κλείνεις τις πισίνες, ουσιαστικά στερείς το όραμα και το όνειρο παιδιών που πιστεύουν ότι θα έκαναν φέτος κάτι καλό και είναι δύσκολο να τα κοιτάξεις αυτά τα παιδιά στα μάτια και να τους πείσεις ότι τους στερείς πλέον το όνειρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 130 πισίνες που λειτουργούν μερικώς γιατί κολυμπάνε έστω και λίγοι αθλητές. Πχ στα Χανιά είναι ανοιχτή για 2 ώρες επειδή κολυμπά η ανδρική ομάδα πόλο του ΝΟΧ. Τις υπόλοιπες ώρες είναι κλειστή. Το ίδιο και σε άλλες πισίνες. Θα μπορούσαν να βρεθούν φόρμουλες ώστε κάποιοι αθλητές με προοπτική θα μπορούσαν να προπονούνται 2-3 φορές την εβδομάδα ή έστω και για μια ώρα. Με όλα τα μέτρα που εξασφαλίζονται από τους προπονητές για να μην υπάρχουν κρούσματα. Μάλιστα όταν οι αθλητές μας κολυμπούσαν κανονικά, για ένα μικρό διάστημα, δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα».
Για τις συνέπειες των απαγορεύσεων στην τεχνική κολύμβηση:
«Σε νεότερες ανακοινώσεις που είχαμε από την ΚΟΕ, επιτρέπεται να κολυμπούν οι αθλητές Εθνικών ομάδων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος Μαΐου. Το οξύμωρο είναι ότι το Παγκόσμιο Τεχνικής κολύμβησης είναι 13-19 Ιουνίου, για 12 μέρες λοιπόν δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές να κάνουν την προετοιμασία τους και να συγκροτηθούν οι Εθνικές ομάδες.
Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχουμε αποχή εδώ και 8 μήνες από αγώνες και επίσημες δραστηριότητες. Προ ημερών ανακοινώθηκαν οι λίστες με τους καλύτερους χρόνους των αθλητών και έλειπε η Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ άσχημο! Ακόμα και αν επιτραπεί τον άλλο να προπονηθούν οι αθλητές μας, πώς είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν τους άλλους αθλητές, που δεν έχουν σταματήσει να αγωνίζονται. Η δραστηριότητα της πισίνας έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα του ιού σε σχέση με άλλα αθλήματα. Η κολύμβηση είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα που η προπόνηση πρέπει αναγκαστικά να γίνεται στο νερό της πισίνας».
Για τις συνέπειες του lockdown στα παιδιά:
«Οι αρμόδιοι οι λοιμωξιολόγοι δεν λαμβάνουν υπόψη την άποψη των ειδικών όλων των αθλημάτων. Έχει δημιουργηθεί μια γενιά παιδιών μεταξύ 12-15 ετών που τους στερείς μια αθλητική δραστηριότητα. Αυτό θα το πληρώσουμε. Είναι η γενιά που θέλει να βγάλει προς τα έξω την έντασή της και της στερείς τη δυνατότητα».
Για την πρόθεση αθλητών να εγκαταλείψουν:
«Επειδή μιλάμε όλοι οι προπονητές με τηλεδιασκέψεις, υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το γεγονός ότι πολλοί αθλητές είναι κοντά σε απόφαση να τα παρατήσουν λόγω των συνθηκών, αλλά είναι κάτι που παρατηρείται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εμείς εδώ επειδή υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης χρόνια τώρα, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα και όταν επιστρέψουμε στις πισίνες θα γίνουμε όλοι μια “γροθιά” για να επιδιώξουμε και να αγωνιστούμε για τους στόχους μας».