Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Προσωρινό «όχι» της Ιαπωνίας στα εμβόλια που προσφέρει η Κίνα

Η Ιαπωνία απορρίπτει προσωρινά για τους αθλητές της τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που προσφέρει η Κίνα, έως ότου λάβουν έγκριση. 

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Προσωρινό «όχι» της Ιαπωνίας στα εμβόλια που προσφέρει η Κίνα
Photo Credits: Shutterstock

Η υπουργός της Ιαπωνίας υπεύθυνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ταμάγιο Μαρουκάουα, δήλωσε την Παρασκευή 12/3 ότι οι Ιάπωνες αθλητές δεν θα λάβουν το εμβόλιο που προτείνει η Κίνα κατά του κορονοϊού, πριν το εγκρίνει η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό "NHK", η απάντηση της Μαρουκάουα στον Τόμας Μπαχ για το συγκεκριμένο θέμα ήρθε πολύ γρήγορα.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ είχε υποστηρίξει μόλις μια μέρα νωρίτερα -κατά τη δεύτερη ημέρα της 137ης Συνόδου της ΔΟΕ- ότι η Κίνα προτίθεται να προσφέρει εμβόλια σε αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και στο Πεκίνο το 2022.

Οι διοργανωτές φέρονται να εξεπλάγησαν από αυτήν την τοποθέτηση, ενώ ο Τοσιχίρο Μούτο, γενικός διευθυντής των Αγώνων του Τόκιο, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

«Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση (σ.σ. για τον εμβολιασμό αθλητών με τα εμβόλια που προτείνει η Κίνα) θα εξαρτηθεί από κάθε χώρα που έχει εγκρίνει τα εμβόλια από την Κίνα» σχολίασε η Μαρουκάουα, προσθέτοντας ότι κανένα κινεζικό εργαστήριο δεν υπέβαλε αίτημα επικύρωσης εμβολίων στην Ιαπωνία.

Σημειωτέον ότι το κινεζικό εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ούτε από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.