Συνεδριάζει η ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και την Coni

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και για τη συμμετοχή της Ιταλίας

Συνεδριάζει η ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και την Coni

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα βρίσκονται την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων της συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη διοργάνωση και οποιαδήποτε συζήτηση για την εκ νέου αναβολή της λόγω της πανδημίας είναι εξαιρετικά απίθανη.

Με λιγότερους από έξι μήνες να απομένουν για την προγραμματισμένη έναρξη των Αγώνων, το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει, όχι την αναβολή τους, αλλά, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με τον εμβολιασμό των αθλητών, των επισκεπτών από το εξωτερικό, την παρακολούθηση των αθλημάτων από θεατές, καθώς και κανονισμούς ασφαλείας.

Τι θα γίνει τελικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, εμμένει στη δέσμευση της κυβέρνησής του να φιλοξενήσει τους Αγώνες, με αξιωματούχους της χώρας να διαψεύδουν την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα των Times, ότι το Τόκιο έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να διοργανώσει την εκδήλωση φέτος.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στην Ιαπωνία δείχνουν ότι το κοινό είναι εντελώς αντίθετο στη διοργάνωση των Αγώνων εν μέσω της πανδημίας. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενός τρίτου κύματος Covid-19, οπότε ακόμα και εάν οι Ολυμπιακοί προχωρήσουν, θα είναι σίγουρα εντελώς διαφορετικοί από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Η ΔΟΕ, από την άλλη, επιμένει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για το Τόκιο. «Έξι μήνες πριν από τους Αγώνες, ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα προσβλέπει στην τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές.

Πάντως η διεξαγωγή των αγώνων στο Τόκιο δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί την επιτροπή, εφόσον τίθεται και ζήτημα σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής La Reppublica, η ΔΟΕ είχε αποφασίσει τον αποκλεισμό της χώρας από τους φετινούς αγώνες. Επρόκειτο για μια απόφαση που σχετίζεται με την απώλεια της αυτονομίας της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής ή Coni, μετά από αθλητική μεταρρύθμιση που έγινε πριν από δύο χρόνια.

La Repubblica: Η ΔΟΕ αποφάσισε τον αποκλεισμό της Ιταλίας από τους Ολυμπιακούς αγώνες

Μετά το σχετικό δημοσίευμα, η Ρώμη ενέκρινε ένα διάταγμα που εγγυάται την αυτονομία της Coni, οπότε κατά πάσα πιθανότητα η Ιταλία θα μπορεί να συμμετάσχει κανονικά. Εξάλλου, η χώρα πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 και τέτοιες κυρώσεις θα αποτελούσαν ντροπή.