Τεχνική Κολύμβηση: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αλλά και κάθε Αρμόδιο, απέστειλαν οι γονείς των αθλητών της εθνικής ομάδας τεχνικής κολύμβησης.

Τεχνική Κολύμβηση: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς

Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιώργο Μαυρωτά

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Και Κάθε Αρμόδιο

Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας παροτρύνοντας τα να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Αγάπησαν την τεχνική κολύμβηση, ένα άθλημα που λατρεύουν όλοι όσοι το γνωρίσουν σαν αθλητές ή και σαν θεατές. Το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης (με μονοπέδιλο) είναι ο λόγος που τα παιδιά μας δεν είναι επιρρεπή σε κινδύνους της ηλικίας αλλά αντιθέτως έχουν γαλουχηθεί στο ευ αγωνίζεσθε που είναι άλλωστε και ο στόχος του αθλητισμού αλλά και κάθε υγιώς αναπτυσσόμενης κοινωνίας.

Τα παιδιά μας όμως είναι άτυχα, γιατί ενώ αγαπούν ένα άθλημα που αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο και η χώρα μας πρωταγωνιστεί καλλιεργώντας το σε περισσότερα από 60 σωματεία πανελλαδικά, η πολιτεία έστω και άθελα της το περιθωριοποιεί. Ένα άθλημα που χρήζει σεβασμού και αναγνώρισης με όλες τις αρμόζουσες τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ελληνική πολιτεία το περιθωριοποιεί αφήνοντας το σύνολο των αθλητών του εκτός πισίνας. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες έχουν ξεκινήσει κανονικά οι προπονήσεις των εθνικών ομάδων, ενώ στην χώρα μας είμαστε σε μία ατελείωτη, αβέβαιη και επί της ουσίας αδικαιολόγητη αναμονή.

Η τεχνική κολύμβηση στην Ελλάδα έχει παράδοση και ιστορία αρκετών δεκαετιών, και αυτός είναι και ο λόγος που τα ελληνόπουλα πρωταγωνιστούν διεθνώς. Ο Εθνικός μας Ύμνος έχει ακουστεί σε κάθε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διοργάνωση, επιβραβεύοντας αντίστοιχα κάθε φορά η ελληνική πολιτεία τους αθλητές που την εκπροσώπησαν.

Η πανδημία, η πίεση της εποχής και πιθανότατα η γραφειοκρατία του κράτους λειτουργούν εις βάρος των καταξιωμένων αθλητών. Ουσιαστικά τιμωρεί τα παιδιά που έχουν αφιερώσει την ζωή τους για να πετύχουν τον στόχο της ένταξης τους στην εθνική μας ομάδα, καθώς και τους αθλητές που είναι κοντά στο να καταφέρουν να ενταχθούν. Τους τιμωρεί στερώντας τους τις προπονήσεις που είναι το απαραίτητο διαβατήριο για την διάκριση. Αυτό θα ήταν λογικό αν δεν υπήρχαν ασφαλείς λύσεις που όμως αντιθέτως τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα και η αντιμετώπιση των υπολοίπων αθλημάτων, αποδεικνύουν ότι η ασφαλής προπόνηση είναι εφικτή, χωρίς να κοστίζει αφενός μεν υγειονομικά και αφετέρου δε οικονομικά.

Οι 33 αθλητές της εθνικής μας ομάδας (και όχι μόνο αυτοί) θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Ιούνιο για τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε Ρωσία, Ιταλία και Κολομβία σωστά προετοιμασμένους και εξαιρετικούς αθλητές από όλο τον κόσμο, χωρίς να έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Η χώρα μας δυστυχώς είναι η μόνη χώρα που σήμερα οι αθλητές της δεν προπονούνται και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα ουσιαστικό λόγο, αλλά όπως κοινότυπα αναφέρεται εκ παραδρομής ξεχάστηκαν.

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις να μην στερήσουμε τις διακρίσεις για την χώρα, το δικαίωμα στο όνειρο των αθλητών μας, αλλά και να μην περάσουμε αρνητικό μήνυμα στους νεότερους αθλητές που θα δουν τα πρότυπα τους να περιθωριοποιούνται, με αποτέλεσμα να θεωρήσουν και την δική τους προσπάθεια ως μάταιη με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική πολιτεία ή ακόμα και την κατακερματισμένη τους ψυχολογία.

Αναλύοντας από κάθε πλευρά την πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος όσο και αν διερευνηθεί να μείνουν εκτός πισίνα οι αθλητές μας, αφού δεν επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι θα κολυμπάνε σε ήδη λειτουργούσες πισίνες. Ο αριθμός των αθλητών είναι τόσο μικρός που για κανένα λόγο δεν θα υπερβαίνει τα 5-6 άτομα ταυτόχρονης κολύμβησης, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα και από το σύνολο των αθλητών των υπολοίπων τμημάτων που ήδη κολυμπούν.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η αδικία είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πίεσης των ιδιαιτέρων συνθηκών και δεν κρύβει καμία σκοπιμότητα.

Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι σύσσωμη η πολιτεία και η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα επιληφθούν για την άμεση αποκατάσταση του λάθους και θα προπονούνται οι αθλητές της εθνικής μας ομάδας όπως συμβαίνει και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η αποκατάσταση θα γίνει άμεσα και ταχύτατα προκειμένου να μην αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα οι ανταγωνίστριες στην χώρα μας εθνικές ομάδες λόγω πληρέστερης προπόνησης.

Οι γονείς των αθλητών της εθνικής ομάδας τεχνικής κολύμβησης».