SUP: Δεν είναι... μόδα, ήρθε για να μείνει!

Το SUP, η Όρθια Σανιδοκωπηλασία στην ελληνική μετάφρασή του, κερδίζει ολοένα και περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να γίνει Ολυμπιακό άθλημα.

SUP: Δεν είναι... μόδα, ήρθε για να μείνει!

Πληθαίνουν σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας άνθρωποι να είναι όρθιοι σε μια σανίδα και να κάνουν κουπί. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι απλά ένα water sport, κάποιοι ότι απλά γυμνάζονται.

Το SUP (Stand Up Paddleboarding) είναι όλα αυτά, αλλά κυρίως είναι άθλημα, το οποίο σταδιακά αναπτύσσεται και στην Ελλάδα, υπάρχει ως τμήμα σε πολλούς συλλόγους, ανάμεσα σε αυτούς και στον Ολυμπιακό που έχει ήδη κερδίσει πρωταθλήματα.

Καταρχήν το SUP μεταφράζεται στα ελληνικά ως Όρθια Σανιδοκωπηλασία. Είναι άθλημα της θάλασσας προφανώς, που χρησιμοποιεί λίγο μεγαλύτερες και πιο ιδιαίτερες σανίδες από εκείνες του surf ενώ ο αναβάτης στέκεται όρθιος ή στα γόνατα και κωπηλατεί με τη βοήθεια ενός ειδικού κουπιού.

Σε μια πιο μακρινή περιοχή, στη Χαβάη το ονομάζουν «Hoe he'e nalu», στην γλώσσα τους σημαίνει surfing. Εκεί οι κάτοικοι έκαναν ένα είδος surf με ειδικά σκάφη φτιαγμένα από το δέντρο koa και ενίοτε κουπιά τα οποία χρησιμοποιούσαν για να βγουν στην ανοικτή θάλασσα, πέρα από τα κύματα.

Πρώτος αγώνας SUP έγινε το 2003, ο Buffalo Big Board Contest και από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξή του παγκοσμίως είναι ραγδαία, σε σημείο που πλέον η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κανόε έχει αιτηθεί να γίνει Ολυμπιακό άθλημα, κάτι που συζητείται όλο και πιο έντονα είτε για το Παρίσι το 2024, είτε για το Λος Άντζελες το 2028.

“Το SUP είναι το πλέον ανερχόμενο σπορ τα τελευταία χρόνια και επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Κάνοντας SUP μπορείς να “κάψεις” γύρω στις 800 θερμίδες την ώρα κάνοντας απλά κουπί! Εάν κανείς surf για μια ώρα η καύση των θερμίδων είναι γύρω στις 600.

Είναι μια εκπληκτική άσκηση για όλο το σώμα, γιατί κάθε μυς εμπλέκεται για την ισορροπία μας πάνω στο σκαφος ή κατά την διάρκεια της κωπηλασίας με το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να γίνεται από τον «πυρήνα» των μυών του σώματος.

Όταν ο άνεμος είναι λίγος ή τα κύματα μικρά το SUP είναι η διασκέδαση - προπόνηση μέσα στον υδάτινο στίβο. Σε κρατάει σε απίστευτη φόρμα και έχει γίνει το must σε αθλητές του εξωτερικού που ασχολούνται με το cross training επειδή είναι πλήρης εκγύμναση του σώματος, αποκτάς ισορροπία, δύναμη, αντοχή, συντονισμό, ευελιξία και σταθερότητα του πυρήνα του σώματος, είναι καρδιαγγειακή προπόνηση

Στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτικός κατά πόσο ήταν πραγματικά καλή άσκηση το SUP, όμως μετά από τις πέντε πρώτες προπονήσεις κατάλαβα πραγματικά τα οφέλη για την υγεία μου”, τόνισε ο Σίμος Ναλμπάντογλου, προπονητής SUP στο Active Sports Club στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, μια περιοχή εξαιρετική και για SUP και για Surf.

Πώς ξεκινάει ένας αρχάριος να κάνει SUP;

Το SUP φαίνεται σε γενικές γραμμές εύκολο ως προς την μάθησή του. Ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει και να αρχίσει να γυμνάζεται και να διασκεδάζει παράλληλα, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνει πριν ξεκινήσει.

Ο Σίμος Ναλμπάντογλου μέσα από συγκεκριμένες συμβουλές εξήγησε πώς θα πρέπει ένας αρχάριος να προσεγγίσει το SUP:

“Σταθερότητα: Eίναι ο κυριότερος παράγοντας στην επιλογή του σκάφους. Όσο μεγαλύτερο και φαρδύτερο τόσο το καλύτερο. Ένα σκάφος 9 (feet) μήκος και 28 (ίντσες) φάρδος σίγουρα θα είναι μια μεγάλη… απογοήτευση για έναν αναβάτη 80 κιλών. Τα λίτρα του σκάφους σας πρέπει να είναι στην αρχή 2,5 φορές περισσότερα από το βάρος σας.

Σκάφος: Ένα 10,2 (feet) μήκος και 32 (ίντσες) φάρδος είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η πρώτη αγορά πρέπει να είναι ένα μεγάλο Allround σκάφος.

Ανθεκτικότητα: Όταν ξεκινήσετε, θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί με τον εξοπλισμό σας. Είναι στην αρχή δύσκολο να κουμαντάρετε το σκάφος, θα χτυπάτε την πλώρη, την πρύμνη, το φινάκι, καθώς θα το φορτώνετε ή θα το αποθηκεύετε.

Κουπί: Σε πιο προχωρημένο επίπεδο το κουπί είναι πολύ σημαντικό για την συνολική επίδοση σας. Σαν αρχάριος θα αγοράσετε ένα πλαστικό – αλουμινένιο ρυθμιζόμενο κουπί, το οποίο θα σας συνοδεύσει στα πρώτα σας βήματα στο σπορ.

Τοποθεσία προπόνησης: Ένας κόλπος, ίσως μια λίμνη, είναι ένα καλό ξεκίνημα. Ο βυθός να είναι ασφαλής, χωρίς βράχια, ύφαλους, αχινούς, το βάθος να είναι τουλάχιστον στο ύψος του στήθους, ώστε σε περίπτωση πτώσης να μην τραυματιστείτε. Ο κυματισμός από 0 έως 10 εκατοστά ύψος για τα πρώτα σας βήματα στο σπορ ώστε να μην σας δημιουργήσουν προβλήματα ισορροπίας”.

Γιατί το SUP έχει γίνει δημοφιλές;

Αυτό που πρωτίστως κάνει το SUP δημοφιλές είναι ότι απεθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να δει κανείς από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους να κωπηλατούν όρθιοι και το ίδιο ισχύει και σε… αγωνιστικό επίπεδο, στα πρωταθλήματα που διοργανώνονται στη χώρα.

Οι διεθνείς στατιστικές αναφέρουν ότι οι αναβάτες SUP είναι: 30% πάνω από 45 ετών, 40% μεταξύ 35-45 ετών, 25% μεταξύ 25-35 ετών και 5% έχουν γεννηθεί την δεκαετία του 1990.

Το SUP είναι εύκολο και η ευχαρίστηση που προσφέρει είναι άμεση. Ο αρχάριος ξεκινώντας στο νερό μετά από λίγες κουπιές είναι σε θέση να επανέλθει με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του, αρκεί να τηρεί όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Είναι μια δραστηριότητα για όλη την οικογένεια και είναι χαρακτηριστικό πως 25% είναι γυναίκες, ποσοστό που αυξάνεται συνεχώς, ενώ το 60% κάνει SUP πρωτίστως για τη γυμναστική του και τη διασκέδασή του.

Με το SUP ο άνθρωπος επιστρέφει στη φύση, στο κυρίαρχο στοιχείο του, το νερό, ενώ για όσουν κάνουν ήδη η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση της ισορροπίας πάνω στη σανίδα είναι ασύγκριτη.

Σημαντικό πλεονέκτημα για το SUP είναι ότι μπορεί κανείς να το κάνει παντού. Δεν χρειάζεται να πάει σε συγκεκριμένα μέρη για να αθληθεί με το SUP ή σε συγκεκριμένες θάλασσες και λίμνες. Από τον Θερμαϊκό, το Πασαλιμάνι και οπουδήποτε άλλού κρίνει ο καθένας ότι μπορεί να κάνει SUP, μπορεί να το κάνει, τηρώντας πάντα τους κανονισμούς εντός θάλασσας.

Είναι άθλημα που έχει άμεση επίπτωση στη βελτίωση της υγείας του αθλούμενου. Πρόκειται επί της ουσίας για μια αερόβια δραστηριότητα που σε κρατεί σε καλή φυσική κατάσταση. Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής και βελτιώνεται η ισορροπία του αθλούμενου σε μεγάλο βαθμό.

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν και διατίθενται οι φουσκωτές σανίδες, αυτόματα αυξήθηκαν και αυτοί που ασχολούνται με το SUP, διότι το “σκάφος” πλέον τυλίγεται και τοποθετείται σε ένα σακίδιο, το οποίο χωράει παντού.

Τα είδη σανίδας για SUP

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί κανείς όταν επιλέγει σκάφος για SUP είναι που θα το χρησιμοποιήσει. Αναλυτικά τα είδη σανίδας που υπάρχουν σήμερα:

Allround Boards: Τα σύγχρονα SUP Allround σκάφη είναι μεγάλα, σταθερά και είναι μια καλή λύση για τους αρχάριους.

Cruise - Explore - Touring: Για εύκολη μετάβαση κάνοντας ταξίδια και SUP περιοδείες. Τα σκάφη αυτά έχουν πολύ μεγάλο όγκο, όμως δεν μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες όπως τα αγωνιστικά SUP, αλλά είναι όμως ιδανικά για κρουαζιέρες.

Race boards: Τα SUP σκάφη για αγώνες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και έχουν αναπτυχθεί για να δώσουν στους αθλητές κορυφαίες επιδόσεις μέσα στον αγώνα. Είναι στενές και μακριές σανίδες ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη η κωπηλασία.

Yoga & Fitness: Μια νέα τάση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι να γίνετε Yoga ή Pilates πάνω σε SUP. Θα πρέπει να ισορροπείτε συνεχώς και παράλληλα να εκτελείτε τις ασκήσεις με αποτέλεσμα να δουλεύουν σχεδόν όλοι οι μύες του σώματος.

Inflatable (Φουσκωτό): O καθένας που έχει προπονηθεί με ένα SUP γνωρίζει ότι όταν είναι κουρασμένος, προτιμάει να κουβαλάει ένα φουσκωτό SUP, το οποίο είναι πολύ ελαφρύ και αποθηκεύεται εύκολα.

Kids Boards: Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έδωσαν στην αγορά παιδικά SUP σκάφη, τα οποία είναι μικρότερα σε μήκος, ελαφρύτερα, στενότερα και με λιγότερο όγκο για πιο εύκολη κωπηλασία

Wave Boards for SUP-Surfing: Τα Surf SUP που χρησιμοποιούνται για σέρφινγκ στα κύματα είναι διαφορετικά από τα race και touring. Έχουν κατασκευαστεί για υψηλές επιδόσεις στα κύματα.

White Water SUP: Χρησιμοποιούνται από αυτούς που κάνουν SUP σε ποτάμια, όπου υπάρχουν βράχια, ορμητικά νερά και χαμηλή στάθμη νερού. Έχουν αρκετό όγκο ώστε να τους δίνει αρκετή σταθερότητα.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα SUP εν μέσω κορωνοϊού

Σε μια αθλητική χρονιά, που ο αθλητισμός επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού, το πανελλήνιο πρωτάθλημα SUP διεξήχθη κανονικά για πέμπτη φορά, αφού τηρήθηκε το ιατρικό πρωτόκολλο. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΑΟΘΑ, ενώ στο παρελθόν τίτλους έχει κατακτήσει και ο Ολυμπιακός.

Βέβαια και σε αυτό το άθλημα δεν λείπουν οι… κόντρες και οι διαμάχες. Υπήρξαν παρεξηγήσεις με κάποιες αποφάσεις της ομοσπονδίας κανόε καγιάκ, στην οποία υπάγεται το SUP ως άθλημα, όπως αυτή της μείωσης της απόστασης στο SUP Sprint από 400 σε 200 μέτρα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να καταφέρει η “κοινότητα” που ασχολείται πιο ενεργά με το SUP να λειτουργήσει πιο οργανωμένα και πιο ενωμένα σε όλα τα επίπεδα.

Άλλωστε πλησιάζει η ώρα που θα γίνει το SUP Ολυμπιακό άθλημα και εκεί η Ελλάδα οφείλει να έχει παρουσία και - γιατί όχι; - με πρωταγωνιστικό ρόλο.