Αύριο 11/7 «ανοίγει πανιά» το 57ο Ράλι Αιγαίου

Αθλητές που έχουν δοξάσει τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα θα πάρουν μέρος και φέτος στο Ράλι Αιγαίου που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Αύριο 11/7 «ανοίγει πανιά» το 57ο Ράλι Αιγαίου

Στο 57ο Ράλι Αιγαίου, που «ανοίγει πανιά» αύριο (11/7, 12:00) από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, με την πρώτη ιστιοδρομία 130 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά με το δικό τους σκάφος οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης - Παύλος Καγιαλής, ο 6ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες Δημήτρης Δεληγιάννης, νέα παιδιά με διακρίσεις σε αγώνες τριγώνου, έμπειροι ιστιοπλόοι της ανοικτής θάλασσας, ενώ, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τρία σκάφη θα αγωνιστούν στον ελληνικό υπερμαραθώνιο της ιστιοπλοΐας με μόνο δύο άτομα πλήρωμα (κατηγορία double handed).

Το 57ο Ράλι Αιγαίου θα είναι αφιερωμένο στο επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020»

«Το Ράλι Αιγαίου είναι ένας ιστορικός θεσμός. Έχουμε αγωνιστεί και παλαιότερα, αλλά πρώτη φορά θα πάρουμε μέρος με το "Velos". Θα είναι ο πρώτος αγώνας μας μετά την καραντίνα και ανυπομονούμε να βρεθούμε σε αυτόν», δήλωσε ο Παύλος Καγιαλής.

57ο Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλι Αιγαίου: Χωρίς στάσεις στα νησιά φέτος

Το «Bullet» θα αγωνιστεί με τους Δημήτρη Δεληγιάννη και Σίμο Καμπουρίδη στο τιμόνι, αλλά και τον «ασημένιο» Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Δημήτρη Μούγιο στο πλήρωμά του. Οι έμπειροι Περικλής Λιβάς και Νίκος Λάζος παρέδωσαν το τιμόνι του «OPTIMUM 3-Samos Steamship» στη νέα γενιά και συγκεκριμένα στους Χάρη Μαυρογιώργη και Βαγγέλη Νικολόπουλο, καθώς η φιλοσοφία της ομάδας είναι να αναδείξει και να προωθήσει τη νέα γενιά.

Στο 57ο Ράλι Αιγαίου θα πάρει μέρος και το «Pega» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το οποίο πέρσι κατέκτησε την πρωτιά στον ιστορικό θεσμό. Κυβερνήτες είναι ο αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού Δημήτρης Σουβαλτζής και ο Θεόδωρος Τσουλφάς, εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας στη ΣΝΔ. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από ιστιοπλόους των Ενόπλων Δυνάμεων και σημαιοφόρους-αποφοίτους της ΣΝΔ. Με πλήρωμα δύο ιστιοπλόων θα πάρουν μέρος τα «Kallisti» (Θάνος Ανδρόνικος - Γαρύφαλος Αλλαγιάννης), «Kokoro» (Κυριάκος Σπηλιόπουλος - Αθανάσιος Ταλιαδούρος) και «Kymatoligi» (Θανάσης Γκίκας - Κωνσταντίνος Λιάγγης).

Το 57ο Ράλι Αιγαίου είναι αφιερωμένο στο επετειακό έτος «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020» και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα κάνει στάση σε νησιά. Όλες οι εκκινήσεις και οι τερματισμοί θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.

Αύριο στις 10:00 ο στόλος θα ξεκινήσει από την περιοχή του Μικρολίμανου και σε διπλή γραμμή παραγωγής με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος θα πλεύσει διά του στενού Ψυττάλειας-Αταλάντης προς τον όρμο Αμπελάκια, μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Στις 11:00 θα αρχίσει η τελετή απονομής τιμής με την αναφώνηση του ύμνου των Σαλαμινομάχων, που θα επανακουστεί ύστερα από 2.500 χρόνια. Θα ριφθεί δάφνινο στεφάνι και θα υπάρξει ομαδικός χαιρετισμός των σκαφών. Μπροστά από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων θα υπάρχουν νεαροί ιστιοπλόοι με σκάφη για να υποδεχτούν και να κατευοδώσουν τους αγωνιζόμενους του 57ου Ράλι Αιγαίου.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τα ιστιοπλοϊκά θα κατευθυνθούν νοτίως της Ψυττάλειας, όπου θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα στις 12:00 από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο ΠΝ Στυλιανό Πετράκη, που θα βρίσκεται στο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «Δανιόλος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ