Η διαφορά του ελληνικού εμφύλιου στο Σαμπαντέλ

Οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης βρίσκονται στο Σαμπαντέλ για τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας γυναικών. 

Η διαφορά του ελληνικού εμφύλιου στο Σαμπαντέλ

Φυσικά το ελληνικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο με την παρουσία του πρωταθλητή της χώρας Ολυμπιακού αλλά και του Κυπελλούχου εδώ και δυο μήνες ΝΟ Βουλιαγμένης. Σαμπαντέλ – Πάντοβα ο άλλος ημιτελικός.

Η «εμφύλια ναυμαχία» όπως είναι λογικό ξεχωρίζει από τους δυο ημιτελικούς της Παρασκευής στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Ολυμπιακός – Βουλιαγμένη για όγδοη φορά τη φετινή αγωνιστική περίοδο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τον Μάιο θα έχουμε και τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι «ερυθρόλευκες» έχουν κερδίσει τα πέντε ματς αλλά ο ΝΟΒ έχει για την ώρα τη μία κούπα. Το Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε στο φάιναλ φορ της Χίου.

Ο ημιτελικός της Ευρωλίγκας όμως είναι διαφορετικός. Είναι ένα ματς χωρίς επιστροφή σε Ισπανικό έδαφος, που δίνει τη δυνατότητα στο νικητή να διεκδικήσει το Ευρωπαϊκό. Αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Η ευρωπαϊκή «ναυμαχία» είναι διαφορετική γιατί αυτή τη φορά ο Χάρης Παυλίδης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και τις τρεις ξένες που διαθέτει. Μπάκλινγκ, Γκόφερς και Έγκενς θα είναι στη 13άδα, κάτι που δεν ισχύει στις εγχώριες διοργανώσεις. Στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός αφήνει εκτός μία από τις τρεις, αφού έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι δυο.

Για τη Βουλιαγμένη δεν ισχύει το ίδιο αφού η Χαραλαμπίδη μπορεί να παίζει στην Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ όπως και οι Ράνεϊ, Τζόνσον ωστόσο δεν πιάνει θέση ξένης. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του ημιτελικού και μένει να δούμε μέσα στο νερό, τι έχει ετοιμάσει ο Χάρης Παυλίδης αλλά και την απάντηση από την πλευρά της Αλεξίας Καμμένου.

Η απουσία της Χρυσής Διαμαντοπούλου είναι τεράστια αλλά ο Ολυμπιακός έχει μάθει τον τελευταίο καιρό να παίζει με την Ιωάννα Σταματοπούλου. Άλλωστε με την Σταματοπούλου κέρδισε τη Βουλιαγμένη στα κρίσιμα ματς του πρωταθλήματος και πήρε το πλεονέκτημα έδρας. Με τη Σταματοπούλου πέρασε η ομάδα του Πειραιά και στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Η «ερυθρόλευκη» πορτιέρε δεν είναι πρωτάρα και στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις με το σκουφάκι του Θρύλου. Για αυτό και στον Ολυμπιακό, ο Παυλίδης και η διοίκηση την έχουν στο ρόστερ.

Ο άλλος είναι ημιτελικός έχει ξεκάθαρο φαβορί. Η πανίσχυρη Σαμπαντέλ αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Ιταλίας Πάντοβα. Η «οικοδέσποινα» Ισπανική ομάδα, το καλοκαίρι απέκτησε μια από τις κορυφαίες πολίστριες στον κόσμο, την Αμερικανίδα Μάγκι Στέφενς.

Το «κομπιούτερ» πήγε στην Καταλονία, εκεί όπου βρήκε σχεδόν όλη την Εθνική Ισπανίας με έναν και μόνο στόχο. Την Ευρωλίγκα. Από τα Χριστούγεννα, στο Σαμπαντέλ έλεγαν πως εάν περάσει η ομάδα στο φάιναλ φορ, θα πάρουν τη διοργάνωση και όπως κι έγινε. Σας το είχαμε επισημάνει, πριν ακόμη βγει η τετράδα της Ευρωλίγκας.

Αντίπαλός της στον ημιτελικό η πρωτάρα Πάντοβα.

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας του παμπόνηρου Στέφανο Ποστερίβο, που μπορεί να μην έχει τα μεγάλα ονόματα στο ρόστερ αλλά έχει δημιουργήσει μια ομάδα που…σκοτώνει. Οι Ιταλίδες πάνε το παιχνίδι στο…ξύλο, στην ένταση και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι Ισπανίδες που παίζουν διαφορετικό πόλο. Οι κοπέλες της Πάντοβα πήγαν στην Καταλονία και προσπαθούν να...κοιμίσουν όλο τον κόσμο, λέγοντας πως οι άλλες τρεις ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο.

Εδώ ο Ποστερίβο σύγκρινε τη Σαμπαντέλ με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ στις γυναίκες που χάνει μια φορά το χρόνο κι εάν…Η αλήθεια είναι βέβαια πως η Σαμπαντέλ αυτή τη στιγμή είναι το φαβορί, όχι μόνο του ημιτελικού αλλά και της διοργάνωσης. Η Πάντοβα δεν φαντάζει τρελό εμπόδιο ενώ στον πρώτο ημιτελικό θα γίνει «σφαγή» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη για μια θέση στον τελικό.

Όποια ελληνική ομάδα και να περάσει στον τελικό, θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο στον τελικό, εάν φυσικά επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και προκριθεί η Σαμπαντέλ. Η κατάκτηση της Ευρωλίγκας μέσα στην Καταλονία, απέναντι στη Σαμπαντέλ θα είναι ένας άθλος ανάλογος με τον περσινό του Ολυμπιακού του Θοδωρή Βλάχου.

Η Προ Ρέκο ήταν πέρσι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, είχε ξεχάσει τι πάει να πει ήττα στη Γένοβα αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εκείνοι που στο τέλος χαμογέλασαν και τρέλαναν τον κόσμο.

Ας ελπίσουμε η ιστορία να επαναληφθεί και η Σαμπαντέλ να ηττηθεί και πάλι στο σπίτι της, ύστερα από εννέα ολόκληρα χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τελευταία ομάδα που κέρδισε στη Βαρκελώνη την πανίσχυρη Σαμπαντέλ ήταν ο Ολυμπιακός του Χάρη Παυλίδη. Από την τωρινή ομάδα, τα ερυθρόλευκα φορούσαν και τότε οι Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Άλκηστη Αβραμίδου.