Η νοοτροπία του νικητή Θρύλου και το άδικο με τη Ζόλνοκ

Τεράστια η νίκη του Ολυμπιακού επί της Ζόλνοκ το Σάββατο το απόγευμα, απέναντι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, που θα είναι άδικο να μείνει – όπως όλα δείχνουν – εκτός final 8 γιατί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν αλλάζει τον κανονισμό!

Η νοοτροπία του νικητή Θρύλου και το άδικο με τη Ζόλνοκ

Αυτός ο Ολυμπιακός είναι…φτιαγμένος για «τελικούς». Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου…πεθαίνουν για παιχνίδια όπως αυτό του Σαββάτου με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017, Ζόλνοκ. Ένα παιχνίδι όπου δεν υπήρχε γυρισμός. Και μπορεί να ξεκίνησε…στραβά η αναμέτρηση αλλά σημασία έχει πως τελείωσε.

Είδαμε και πάλι έναν Ολυμπιακό ψυχωμένο που κυνηγούσε κάθε μπάλα στην άμυνα. Μετά το 2-5 της Ζόλνοκ, άλλαξε όλος ο τρόπος παιχνιδιού των Πειραιωτών. Έπαιζαν σαν…υπνωτισμένοι αλλά μετά το πέμπτο γκολ των Ούγγρων κατάλαβαν πως πρέπει να επιστρέψουν και το έκαναν, παίζοντας σαν πρωταθλητές Ευρώπης. Άμυνα, αποβολές, καλή κυκλοφορία στον παίκτη παραπάνω, υπομονή και σωστές επιθέσεις. Όχι βεβιασμένες. Έχουμε πει πολλές φορές, πως όταν ο Ολυμπιακός παίζει άμυνα, έχει την ποιότητα στην επίθεση να βρει γκολ. Και τα βρήκε το Σάββατο το απόγευμα, απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα με διεθνείς Ούγγρους και Σέρβους πολίστες, που έχουν κατακτήσει τα πάντα στο πέρασμά τους, τα τελευταία χρόνια.

Προσοχή. Ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε αλλά έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη πως αυτό έχει σημασία. Να προκριθεί και να πάει στο Ανόβερο. Εκεί να είστε σίγουροι πως κανένας δεν θα τον θέλει για αντίπαλο. Ούτε και η Προ Ρέκο…

Έπρεπε και οι δυο να περάσουν

Η Ζόλνοκ μετά το αποτέλεσμα του Σαββάτου βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός. Μπορεί να είναι τέταρτη αλλά αυτή τη θέση την έχει…καπαρώσει το Ανόβερο, που διοργανώνει την τελική φάση. Θα πρέπει βέβαια κάποια στιγμή, για να μην πούμε από το ερχόμενο καλοκαίρι, να αλλάξει τον κανονισμό η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Δεν γίνεται ρε παιδιά να παίξει final 8 το Ανόβερο γιατί πήρε τη διοργάνωση και να μην είναι στην τελική φάση αυτή η Ζόλνοκ. Του «κομπιούτερ» από τη Σερβία, Άντρια Πρλαΐνοβιτς που όταν τον βλέπεις από κοντά, σκέφτεται τι κρίμα που σε λίγα χρόνια θα πρέπει να βρίσκεται στην εξέδρα γιατί περνούν τα χρόνια. Ένας από τους τελευταίους μεγάλους της Σερβικής σχολής. Δεν γίνεται να μην δούμε στο final 8 τον Ζαλάνκι, τον αριστερόχειρα Ούγγρο που μπορεί να σε σκοτώσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Και να μείνουν εκτός γιατί δεν είναι καλύτεροι από τους άλλους να το δεχθούμε. Να μείνουν εκτός από το Ανόβερο που είναι στην τελευταία θέση, γιατί έτσι το έχει αποφασίσει η ΛΕΝ, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Βλέπετε εάν δεν υπήρχε αυτός ο «αστείος» για εμάς κανονισμός – ο διοργανωτής να περνάει στην τελική φάση ακόμη κι αν τερματίσει τελευταίος στον όμιλο – τώρα δεν θα μιλάγαμε για πρόκριση. Απλά θα γινόταν μάχη για το ποιος θα αποφύγει την τέταρτη θέση και την Προ Ρέκο (είναι πρώτη στον άλλο όμιλο) στον προημιτελικό του final 8.

Σίγουρα θα βρεθεί κάποιος και θα πει. «Έλα μωρέ, σε έπιασε ο πόνος για τη Ζόλνοκ. Ας περάσει ο Θρύλος και να πάνε οι άλλοι σπίτι τους». Δεν είναι τόσο απλό. Γιατί; Γιατί το Ανόβερο θα περάσει ως τέταρτο και η Προ Ρέκο θα έχει ένα πολύ εύκολο προημιτελικό με τους Γερμανούς, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες που θα…σφαχτούν για μια θέση στην τετράδα. Δεν θα ήταν το ίδιο εάν οι Ιταλοί έβρισκαν στον προημιτελικό, απέναντί τους τη Ζόλνοκ. Μπορεί να κέρδιζαν και πάλι αλλά όχι κολυμπώντας όπως θα γίνει κόντρα στο γηπεδούχο Ανόβερο.

Όσο για αυτούς που λένε πως είναι απόφαση της ΛΕΝ για το καλό του αθλήματος και να είναι γεμάτο το κολυμβητήριο στο final 8, ένα θα σας πούμε. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στη Γένοβα ήταν περισσότεροι από τους Ιταλούς γηπεδούχους ενώ δυναμική ήταν η παρουσία των Πειραιωτών φιλάθλων και στη Βουδαπέστη το 2016. Όλα αυτά είναι δικαιολογίες και θεωρούμε πως δεν κάνουν καλό σε μια εξαιρετική διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει. Ε, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί και ο συγκεκριμένος κανονισμός.