Ολλανδία-Eλλάδα 6-4 : Χρυσές στις καρδιές μας

Η εθνική γυναικών στο πόλο ηττήθηκε με 6-4 από την Ολλανδία και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης.

Ολλανδία-Eλλάδα 6-4 : Χρυσές στις καρδιές μας

Ούτε ο τρίτος τελικός σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών (μετά το 2010 και το 2012) ήταν ο τυχερός. Όμως η ομάδα μας είναι νέα, έχει το μέλλον μπροστά της.

Στον αποψινό τελικό, η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να λυγίσει την ολλανδική άμυνα, σημείωσε μόλις 4 γκολ και υποτάχθηκε στη μοίρα της...

Η «γαλανόλευκη» δεν μπήκε καλά στον τελικό και δέχθηκε δυο γρήγορα γκολ από Χένε (περιφέρεια), Στόμχορστ (κόντρα). Στο δεύτερο μισό ισορρόπησε, ανέβηκε η άμυνα και η Χρυσή Διαμαντοπούλου και ήρθε το γκολ από την Ελευθεριάδου στην παίκτρια παραπάνω αλλά στην επόμενη Ολλανδική αποβολή χάθηκε η ευκαιρία για την ισοφάριση για την Εθνική μας που είχε 1/2 στην παραπάνω και 0/1 στην άμυνα με λιγότερο.

Στο δεύτερο οκτάλεπτο το σκορ…άνοιξε με την Εθνική μας στα πρώτα λεπτά, να έχει χαμένες επιθέσεις στην παραπάνω και τη Χρυσή Διαμαντοπούλου να κρατάει με τις αποκρούσεις το 2-1. Τελικά η Τσουκαλά και πάλι στην παραπάνω (2/5), έγραψε το 2-2 αλλά στην επόμενη επίθεση η Μέχενς από την περιφέρεια έκανε το 3-2, για να ισοφαρίσει εκ νέου η Τσουκαλά (3-3). Η Ολλανδία όμως που έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 0/2 στην παραπάνω (2/5 η Εθνική μας), βρήκε γκολ από την περιφέρεια με την Φαν ντερ Σλουτ (4-3) και κράτησε το προβάδισμα.

Στο τρίτο οκτάλεπτο, οι άμυνες έσφιξαν, ο τελικός έγινε πιο σκληρός με την Εθνική μας να στέκεται καλά στα μετόπισθεν, αλλά στην επίθεση έλειπε το καλό σουτ από την περιφέρεια για να ανοίξει η αντίπαλο άμυνα. Οι Ολλανδέζες μετά το αρχικό πρες, γύριζαν σε κλασική ζώνη ανάμεσα για να μην πάει η μπάλα στα δυο μέτρα (Ασημάκη ή Ξενάκη) και από τη στιγμή που το γκολ από την περιφέρεια δεν ερχόταν ήταν λογικό να μην αλλάζει τίποτα ο Χάβενγκα. Στα μισά της περιόδου τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα όχι μόνο γιατί ήρθε το 5-3 από την Μέχενς στην παραπάνω (1/3) αλλά γιατί φορτώθηκε με 2η ποινή η Τσουκαλά (η μοναδική που απειλούσε από την περιφέρεια έχοντας 2/2). Το θετικό ήταν πως βγήκε η άμυνα στην επόμενη επίθεση παραπάνω της Ολλανδίας (1/4) ενώ αμέσως κερδίσαμε αποβολή (πρώτη στην τρίτη περίοδο) ωστόσο χάθηκε η επίθεση (2/6) και το 5-3 δεν άλλαξε.

Στο τελευταίο οκτάλεπτο, χάθηκε η πρώτη επίθεση στην παραπάνω (2/7) αλλά η Ελευθεριάδου βρήκε λύση από την περιφέρεια (5-4, 4.21 πριν από το τέλος) και ξαναμπήκε στον αγώνα η Εθνική μας. Η Φαν ντερ Σλουτ όμως με μια λόμπα κρέμασε την Διαμαντοπούλου και…έδωσε εκ νέου αέρα δυο τερμάτων στην Ολλανδία (6-4, 4.11 πριν από το τέλος) που συνέχισε να παίζει κλειστή άμυνα, αφού η Άαρτς δεν απειλούνταν από την περιφέρεια. Ο τελικός τελείωσε οριστικά όταν η Ασημάκη 1.24 πριν από το τέλος κέρδισε την αποβολή αλλά η Τσουκαλά αστόχησε (2/8 στην παραπάνω) για να μειώσει στο γκολ.

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-2, 1-0, 1-1.

Ολλανδία: Χένε 1, Στόμχορστ 1, Φαν ντερ Σλουτ 2, Μέχενς 2,

Ελλάδα: Ελευθεριάδου 2, Τσουκαλά 2,

*Στον μικρό τελικό η Ισπανία κέρδισε 12-6 την Ουγγαρία.