Γιόζιπ Πάβιτς: Το…χταπόδι του Θρύλου

Στον Ολυμπιακό ο Γιόζιπ Πάβιτς παίζει εδώ και μια τριετία. Είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο (όλων των εποχών). Η Ελλάδα τον…έμαθε το Σάββατο το βράδυ και θέλει να γίνει συμπατριώτης μας!

Γιόζιπ Πάβιτς: Το…χταπόδι του Θρύλου

Λίγες ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό με την Προ Ρέκο σας γράφαμε για τον τεράστιο Γιόζιπ Πάβιτς και τη δίψα του Κροάτη να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Τη μοναδική μεγάλη κούπα που έλειπε από το παλμαρέ του.

Το…χταπόδι του Θρύλου τα κατάφερε, πραγματοποιώντας εμφάνιση όνειρο, καθοδηγώντας αμυντικά τους πολίστες του Θοδωρή Βλάχου. Όλοι στάθηκαν στη δική του παρουσία και επιτέλους…μάθαμε σε αυτή τη χώρα τι παίκτη «κόσμημα» έχει στο ρόστερ της η ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

Έναν αγαθό «γίγαντα» ύψους 1.95 που μιλάει εξαιρετικά ελληνικά. Για μια δεκαετία τίμησε το σκουφάκι της Μλάντοστ και κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο στην Κροατία αλλά η διάκριση στην Ευρώπη δεν ήρθε. Κάθε καλοκαίρι είχε προτάσεις αλλά ο ίδιος δεν άφηνε το Ζάγκρεμπ και την ιστορική κροατική ομάδα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πτώση και η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ μονοπωλεί τους τίτλους.

18 μήνες απλήρωτος

Ο Πάβιτς δεν έφευγε από τη Μλάντοστ ακόμη κι όταν η Κροατική ομάδα αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Όταν τον απέκτησε ο Ολυμπιακός το 2015, οι Κροάτες, μας είχαν εκμυστηρευθεί πως ο Πάβιτς είχε μείνει περίπου ενάμιση χρόνο απλήρωτος. Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει για αυτό και κοιτάζει μόνο τη δουλειά του μέσα στο νερό.

Τον ήθελε η Ρέκο, προτίμησε Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 2015 αποφάσισε να πει αντίο στη Μλάντοστ. Να αλλάξει παραστάσεις και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Και όλα αυτά σε ηλικία 33 ετών. Η Προ Ρέκο που δεν αφήνει τίποτα να…πέσει κάτω, κατέθεσε πρόταση για τον Πάβιτς αλλά εκείνος προτίμησε τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά. «Είπα ναι για το πρότζεκτ. Μου μίλησε ο προπονητής και ο πρόεδρος και αμέσως συμφώνησα» είχε πει τότε ο Πάβιτς και οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν στη…μηχανή τους έναν χρυσό Ολυμπιονίκη. Τον καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο για το 2012, χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ενώ πριν από δυο χρόνια στο Ρίο, ήταν δεύτερος στο φινάλε του με το σκουφάκι της Κροατίας.

Μάλιστα ήταν και ο σημαιοφόρος της αποστολής της Κροατίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο! Χρυσός στο παγκόσμιο του 2007 στη Μελβούρνη και ακόμη ένα ασημένιο και τρία χάλκινα σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ πριν από οκτώ χρόνια και την ίδια χρονιά είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο κύπελλο στην Οραντέα. Έχει ακόμη σε World League 1 χρυσό, 1 ασημένιο, 2 χάλκινα ενώ το 2013 είχε κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Τα λεφτά της Ρέκο δεν δελέασαν τον Πάβιτς (όπως και τον Ομπράντοβιτς το περασμένο καλοκαίρι) και ο Κροάτης σούπερμαν δικαιώθηκε, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ το Σάββατο το βράδυ με την…τρελή «ερυθρόλευκη» παρέα.

Και όμως αυτό τον τεράστιο αθλητή, την σπουδαία προσωπικότητα, τον Γιόζιπ Πάβιτς, εμείς εδώ στην Ελλάδα τον μάθαμε το Σάββατο στον τελικό όταν και σταμάτησε τον Φιλίποβιτς και την…παρέα του. Φυσικά εάν είχε χάσει ο Ολυμπιακός, θα ακούγαμε και κανένα τρελό: «Που τον βρήκε τον παππού και τον έφερε ο Κουντούρης…»

Kαι το ωραιότερο; Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα...