Να' τανε το 2002 για τον Ολυμπιακό στο Champions League

Ο Ολυμπιακός μπαίνει σήμερα (5.00, ΕΡΤ2) στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ με στόχο να επαναλάβει το θρίαμβο του 2002, όταν και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στη Βουδαπέστη με αντίπαλο την «οικοδέσποινα» Χόνβεντ.

Να' τανε το 2002 για τον Ολυμπιακό στο Champions League

Ο Ολυμπιακός από την Τρίτη το μεσημέρι βρίσκεται στη Γένοβα. Όλοι στο μεγάλο λιμάνι έχουν στόχο τη μεγάλη κούπα αλλά αυτό που προέχει είναι ο προημιτελικός με τη Σπαντάου. Στο άντρο του φαβορί και της πανίσχυρης Προ Ρέκο λοιπόν, ο Θρύλος του Θοδωρή Βλάχου θα προσπαθήσει στην τρίτη διαδοχική και 6η συνολικά παρουσία του σε τελική φάση Τσάμπιονς Λιγκ να επαναλάβει το θρίαμβο του 2002! Και τότε το είχε κάνει εκτός έδρας, σε έναν τελικό απέναντι στο μεγάλο φαβορί τη Χόνβεντ που έπαιζε μπροστά στο κοινό της!

Το «fosonline.gr» σας θυμίζει τις προηγούμενες πέντε ερυθρόλευκες παρουσίες στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό μάλιστα να έχει τρεις συμμετοχές σε τελικούς!

Η σφαγή από τον Μαργκέτα

Παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ είχε το 2001. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Κροάτη Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς (ο Θοδωρής Βλάχος ήταν τότε ο άμεσος συνεργάτης) πάνε ως νταμπλούχοι στο Ντουμπρόβνικ. Στον ημιτελικό περιμένει η πανίσχυρη τότε Ιταλική Ποζίλιπο. Ο Θρύλος αν και πρωτάρης σε ανάλογη διοργάνωση, προηγήθηκε 3-1 και 7-4. Οι Σίλιπο, Μπετσιβένγκα μείωσαν σε 7-6 αλλά η πρόκριση στον τελικό δεν χάθηκε. Στις 19 Μαΐου και μπροστά σε 6.000 Κροάτες, ο Ολυμπιακός του «Μάτουτα» ήταν εξαιρετικός. Με άμυνα γρανίτη, τον Μάκη Βολτυράκη «κέρβερο» και τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου (4 γκολ ενώ ψηφίστηκε και MVP) από άλλο πλανήτη, ο Θρύλος είναι έτοιμος να σηκώσει την κούπα. Ο Ντόγκας ισοφαρίζει τους συμπατριώτες του σε 5-5 και δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε ο Χατζηθεοδώρου με ένα απίθανο τέρμα γράφει το 6-5. Τρελά πανηγύρια αλλά και ξαφνική…παγωμάρα. Ο Σλοβένος Μπόρις Μαργκέτα ακυρώνει ένα πεντακάθαρο γκολ και στέλνει το ματς στην παράταση! Όταν μιλάμε για σφαγή και κλοπή στο πόλο, το μυαλό όλων πάει αμέσως σε εκείνο τον τελικό. Στον έξτρα χρόνο, οι «ερυθρόλευκοι» αν και παίζουν χωρίς τους Ψύχο, Χατζή (από τρεις ποινές και εκτός αγώνα) είναι μέσα στο ματς (6-6, 7-7). Ο σπουδαίος Σμόντλακα όμως δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της παράτασης κάνει το 8-7 και χάνεται μια «κούπα» ελέω Μαργκέτα.

Η ΟΜΑΔΑ: Βολτυράκης, Πλατανίτης, Βλοντάκης, Γιάγκος, Χατζηθεοδώρου, Ντόγκας, Σιμάκος, Ψύχος, Λαγωνικάκης, Κραβαρίτης, Χατζής, Μαρούλης, Θωμάκος. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς

Έγραψε ιστορία στη Βουδαπέστη

Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός με τον Ζόλταν Κάσας στον πάγκο (και πάλι ο Βλάχος ο άμεσος συνεργάτης) παίρνει την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Βουδαπέστης. Στο νησί της Μαργαρίτας, στη Μέκκα της Παγκόσμιας Υδατοσφαίρισης στο κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος», έμελλε να γράψει ιστορία η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού. Έναν χρόνο μετά την ήττα με το έτσι θέλω (ας είναι καλά ο Μπόρις Μαργκέτα), οι Πειραιώτες με το σπουδαίο Ούγγρο Ζόλταν Κάσας στον πάγκο τους και συνεργάτη τον τωρινό προπονητή της ομάδας, Θοδωρή Βλάχο...τρελαίνουν τον κόσμο. Στον ημιτελικό παίρνουν εκδίκηση από τη Γιουγκ (8-5) για τον χαμένο τελικό της προηγούμενης σεζόν μέσα στο Ντουμπρόβνικ. Στις 25 Μαΐου στον τελικό του φάιναλ φορ μέσα στη Βουδαπέστη περιμένει η «οικοδέσποινα» Χόνβεντ που ήταν και το φαβορί (είχε επικράτησε 9-8 της Ποζίλιπο στον άλλο ημιτελικό). Τελικό σκορ 9-7 για τον Θρύλο και υπόκλιση από τους Ούγγρους φιλάθλους, σε έναν αγώνα όπου ο Μιχάλης Κουντούρης ως οπαδός τότε είχε βρεθεί στη Βουδαπέστη και είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο Καλακόνας στον τελικό είχε σημειώσει τρία γκολ και από δύο οι Χατζηθεοδώρου, Χατζής. Είχαν σκοράρει και οι Θωμάκος, Πλατανίτης.

Οι θριαμβευτές: Θέμης Χατζής, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Νίκος Δεληγιάννης, Αλέξανδρος Γιαννιώτης, Θοδωρής Καλακώνας, Δημήτρης Κραβαρίτης, Αρσένης Μαρούλης, Σάκης Πλατανίτης, Γιάννης Θωμάκος, Γιώργος Ψύχος, Αντώνης Βλοντάκης, Μάκης Βολτυράκης, Πέταρ Τρμπόγεβιτς. Προπονητής: Ζόλταν Κάσας

Το πάλεψε κόντρα στο θηρίο

Πέντε χρόνια μετά το έπος της Βουδαπέστης, ο Θρύλος επιστρέφει στη γιορτή των κορυφαίων του Τσάμπιονς Λιγκ (τότε λεγόταν Ευρωλίγκα). Το 2007 στο Μιλάνο, ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Πάτερου είναι υποχρεωμένος να παίξει και πάλι ματς απέναντι στους «οικοδεσπότες». Για τρίτη φορά. Το 2001 ήταν η Γιουγκ στο Ντουμπρόβνικ στον τελικό, την επόμενη χρονιά η Χόνβεντ στη Βουδαπέστη και το 2007 η Ιταλική Προ Ρέκο, αυτή τη φορά στον ημιτελικό στο Μιλάνο (για την ιστορία να πούμε πως σφύριξε πάλι ο Σλοβένος Μαργκέτα). Οι Πειραιώτες δεν ξεκινούν καλά και βρίσκονται να κυνηγούν 5-2 αλλά ισοφάρισαν σε 8-8 με δυο συνεχόμενα γκολ του Κροάτη Άντρια Κομάντινα και ο ημιτελικός έγινε θρίλερ. Ο Καλκατέρα…απάντα (9-8) αλλά ο Ντόσκας (3 γκολ σε εκείνο το ματς) στον παίκτη παραπάνω ισοφάρισε σε 9-9 κι ενώ απέμενε περίπου ένα λεπτό για το φινάλε. Στην επόμενη επίθεση όμως κι ενώ ο χρόνος τελείωνε για τους Ιταλούς, ο Φελούγκο με ένα σουτ από την περιφέρεια «σκότωσε» τον Ολυμπιακό (10-9) που δεν είχε νέα απάντηση για να στείλει την αναμέτρηση στην παράταση. Στον μικρό τελικό (και πάλι διαιτητής ο Μαργκέτα) με την Παρτιζάν Βελιγραδίου (ήττα με 15-13 στην παράταση) το ενδιαφέρον εστιάστηκε περισσότερο στην εξέδρα, εκεί όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν δώσει μια ακόμη...παράσταση με τους Ιταλούς να αναρωτιούνται γιατί πανηγυρίζουν αφού η ομάδα δεν είναι στον τελικό...

H ΟΜΑΔΑ: Δεληγιάννης, Κόχειλας Ν., Δελακάς, Σάντα, Χατζηθεοδώρου, Θεοδωρόπουλος, Βράνιες, Ντόσκας, Αφρουδάκης Γ., Νίκιτς, Κομάντινα, Σχίζας, Σταθόπουλος. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βαγγέλης Πάτερος.

Μια ήττα ήταν αρκετή!

Τη σεζόν 2015-16, ο Ολυμπιακός του Θοδωρή Βλάχου έχει επιστρέψει δυναμικά όχι μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ που έχει αλλάξει μορφή αφού η τελική φάση είναι πλέον final 6 και όχι final 4. O Ολυμπιακός πάει...καρφί μέχρι τα τελικά της Βουδαπέστης. Ούτε μια ήττα. Νταμπλ στην Ελλάδα και αήττητος μέχρι την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ο Θρύλος κυνηγάει το τρεμπλ στο ίδιο κολυμβητήριο που το 2002 είχε γράψει ιστορία κόντρα στη Χόνβεντ. Κοινός παρανομαστής ο Θοδωρής Βλάχος, ο οποίος το 2002 ήταν ο συνεργάτης του Κάσας και 14 χρόνια μετά καθοδηγεί με μαεστρία το «ερυθρόλευκο θωρηκτό». Ο Ολυμπιακός που είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό του, προκρίθηκε απευθείας στην τετράδα και όπου και θα αντιμετωπίσει την Ουγγρική Ζόλνοκ (7-5 είχε νικήσει την Μπαρτσελονέτα). Η Ζόλνοκ είναι καλύτερη και στα μισά σχεδόν της τρίτης περιόδου είναι μπροστά με 6-3 αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει! Ο Βλαχόπουλος με δυο τέρματα μειώνει σε 6-5. Το 6-6 ήρθε από τον Ντόσκα 5.43 πριν από το τέλος της αναμέτρησης και ο Μουρίκης μέσα σε αποθέωση έγραψε το 7-6 στο επόμενο λεπτό! Ο Βάμος γράφει το 7-7 ένα λεπτό πριν από το τέλος ενώ στη συνέχεια ο Ολυμπιακός χάνει τη μπάλα, παίζει με παίκτη λιγότερο αλλά ο Πάβιτς είναι εκεί. Ο Βλάχος ζητά τάιμ άουτ, ο Ντόσκας παίρνει τη μπάλα στο κέντρο, βγάζει μια υπέροχη ασίστ στην καρδιά της άμυνας της Ζόλνοκ και ο Άγγελος Βλαχόπουλος με ένα του άγγιγμα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τον Θρύλο στον τελικό (8-7). Στον άλλο ημιτελικό η Γιουγκ κάνει τη μίνι έκπληξη κι αποκλείει την Προ Ρέκο (15-14). Έτσι είχαμε στη Βουδαπέστη, μια επανάληψη του τελικού του 2001. Στις 4 Ιουνίου 2016, στον μεγάλο τελικό η Γιουγκ βάζει δύσκολα στον Θρύλο. Ο Μπίγιατς στο τέρμα κάνει φοβερή εμφάνιση και ο Περόνε (πλέον στην Μπαρτσελονέτα) είναι ηγέτης, έχοντας δίπλα του τους Ομπράντοβιτς (στον Ολυμπιακό εδώ και λίγους μήνες), Γιόκοβιτς, Γκαρσία. Ο Σμιθ αλλά ιδίως ο Μάγιαρακ (παίζει στην Μπαρτσελονέτα και θα τον δούμε στη Γένοβα) έμεινα στα…ρηχά και οι Κροάτες όμως πιο ψύχραιμοι στα τελευταία λεπτά με ένα 2-0, πήραν το Ευρωπαϊκό υποχρεώνοντας τους Πειραιώτες (2/10 στον παραπάνω) στην πρώτη τους και μοναδική ήττα εκείνη τη σεζόν. Μια ήττα (6-4) που στέρησε από την ομάδα του μεγάλου λιμανιού το τρεμπλ!

Η ΟΜΑΔΑ: Πάβιτς, Μυλωνάκης, Δελακάς, Γούνας, Φουντούλης, Σμιθ, Ποντικέας, Ντόσκας, Μουρίκης, Κολόμβος, Μάγιαρακ, Βλαχόπουλος, Γαλανόπουλος, Γεννηδουνιάς, Δερβίσης. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.

Όλα στραβά κι ανάποδα

Οι «ερυθρόλευκοι» ταξίδεψαν και πάλι στη Βουδαπέστη για το final 6 του Τσάμπιονς Λιγκ πέρσι την άνοιξη. Όλα όμως για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού πήγαν στραβά κι ανάποδα. Πριν από το final 6 είχαμε και το final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας στο Καρπενήσι που...πόνεσε διπλά τον Θρύλο. Χάθηκε το Κύπελλο από τη Βουλιαγμένη ενώ τραυματίστηκε και ο Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος στη Βουδαπέστη στο final 6 έπεσε στο νερό μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του γιατρού της ομάδας Γιώργου Γρηγόρη Καραχάλιου αλλά δεν ήταν έτοιμος 100%. Στον προημιτελικό με τη Γιουγκ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω 5-1 και 7-2. Στο τρίτο οκτάλεπτο με μια απίστευτη αντεπίθεση, μέσα σε ένα πεντάλεπτο ισοφάρισε (Γεννηδουνιάς 2, Μυλωνάκης 1, Φουντούλης 1, Κολόμβος 1) σε 7-7. Το τρίλεπτο όμως που ακολούθησε ήταν τραγικό και με ένα 3-0 η Γιουγκ (Γκαρσία 2, Περόνε 1) «καθάρισε» το ματς αφού μετά το 10-7, ήταν αδύνατο για τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στο τελευταίο οκτάλεπτο έχοντας απέναντί του και μια εξαιρετική και έμπειρη ομάδα. Την επόμενη ημέρα για τις θέσεις 5-6, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Μπρέσια με 8-5 αν και προηγήθηκε με 2-1, σε έναν αγώνα βέβαια όπου δεν είχε κανένα ενδιαφέρον αφού το ματς που είχε σημασία ήταν ο προημιτελικός με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ μια ημέρα νωρίτερα.

Η ΟΜΑΔΑ: Πάβιτς, Μυλωνάκης, Δελακάς, Γούνας, Φουντούλης, Μπούσλιε, Ποντικέας, Ντόσκας, Μουρίκης, Κολόμβος, Γιάνοβιτς, Εσπανιόλ, Γαλανόπουλος. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Θοδωρής Βλάχος.