Τρεις από τους τέσσερις, που επιχείρησαν να σπάσουν την κυριαρχία του Ολυμπιακού, υποβιβάστηκαν!

Το 75% των ομάδων που θέλησαν να «σπάσουν» την κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πόλο τα τελευταία 20 χρόνια πέρασαν από τα «αλώνια» της Α2. Το «ΦΩΣ» σάς θυμίζει τις ιστορίες των Εθνικού, Πανιωνίου και Παναθηναϊκού

Τρεις από τους τέσσερις, που επιχείρησαν να σπάσουν την κυριαρχία του Ολυμπιακού, υποβιβάστηκαν!

Πολλά γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με το ενδιαφέρον του Κώστα και του Βαγγέλη Αργυρόπουλου για το τμήμα πόλο του Παναθηναϊκού. Μάλιστα έγινε και σχετική ερώτηση στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα φλέγοντα θέματα του ΠΑΟ. «Έμαθα το ενδιαφέρον τους όταν είχαν αποσύρει το ενδιαφέρον τους» απάντησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ωστόσο αυτό δεν έχει σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η ουσία είναι πως πριν καλά καλά αναλάβουν δύο άνθρωποι που αγαπάνε το πόλο και στηρίζουν τον Υδραϊκό που έχει ανέβει στη μεγάλη κατηγορία και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη εξάδα, κάποιοι... ξέφυγαν και έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν και για το ενδεχόμενο ο Παναθηναϊκός να... χτυπήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό!

Το «ΦΩΣ» λοιπόν σας θυμίζει σήμερα την ιστορία τριών ομάδων (Εθνικός, Πανιώνιος, Παναθηναϊκός) που την τελευταία 20ετία θέλησαν να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό στο πόλο, έφτασαν στους τελικούς του πρωταθλήματος, αλλά και του Κυπέλλου (μάλιστα ο Εθνικός πήρε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο), αλλά λίγα χρόνια μετά υποβιβάστηκαν! Τα μαθηματικά λοιπόν δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας. Οι τρεις από τις τέσσερις ~η τέταρτη είναι η Βουλιαγμένη, που παραμένει σταθερή αξία και δεν έχει φυσικά υποβιβαστεί~ μετά τις «σαμπάνιες» και τα πανηγύρια έπεσαν στην Α2 και μπορεί να επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία, αλλά είναι μακριά από τον Ολυμπιακό.

Ένα Κύπελλο, ένα πρωτάθλημα και η 29η Απριλίου 2009

Ο Εθνικός είναι η πρώτη ομάδα που μετά το 2000... έσπασε το δίδυμο Ολυμπιακός – Βουλιαγμένη στους τελικούς του πρωταθλήματος στο πόλο. Ύστερα από επτά χρόνια (1997-2004) το ζευγάρι του τελικού άλλαξε, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τον τίτλο κόντρα στον ενισχυμένο Εθνικό (2004-05), στη σειρά των πέντε αγώνων όπου είχαν... σπάσει καρδιές. Την ίδια σεζόν, ο Εθνικός, με τον Μάκη Βολτυράκη στον πάγκο και τον Αντώνη Βλοντάκη φουνταριστό, είχε κατακτήσει το Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη, αποκλείοντας τον Ολυμπιακό (11-9) στο φάιναλ φορ του θεσμού. Την επόμενη σεζόν ήρθε και το πρώτο πρωτάθλημα για τον Εθνικό ύστερα από 12 χρόνια (!), επικρατώντας στους τελικούς με 3-2 νίκες του Ολυμπιακού. Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν βιάστηκαν πάρα πολλοί να μιλήσουν για το τέλος του Ολυμπιακού και την επιστροφή του Εθνικού, που είχε αρχικά χρηματοδότη τον Βαγγέλη Μπέη (2002), ο οποίος ξόδεψε ένα «καράβι» ευρώ για να αποκτήσει τους Βλοντάκη, Βολτυράκη από τον τότε πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, με τη βοήθεια φυσικά των Μάρκελου Σιταρένιου, Γιώργου Θεοδωρακόπουλου.

Στη συνέχεια, τη βασική χρηματοδότηση ανέλαβε ο Γιώργος Βασιλόπουλος, ο οποίος μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2006 τίναξε την μπάνκα στον... αέρα, φέρνοντας πίσω στην Ελλάδα τον Χρήστο Αφρουδάκη, ο οποίος έπαιζε στη φοβερή και τρομερή Ποζίλιπο, έχοντας κατακτήσει και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη έφερε στην Ελλάδα τον σπουδαίο τερματοφύλακα Ντένις Σέφικ, αλλά το πρωτάθλημα επέστρεψε στον Ολυμπιακό που εκείνη τη χρονιά επίσης ήταν πανίσχυρος. Ο Εθνικός είχε βγει στην επιφάνεια, ήταν ανταγωνιστικός, αλλά ο Γιώργος Βασιλόπουλος (ο βασικός χρηματοδότης) δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο και στις 29 Απριλίου 2009 οι «κυανόλευκοι» υποβιβάζονται! Χάνουν στα Χανιά με 7-2 από τον ΝΟΧ για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος και τερματίζουν προτελευταίοι, πάνω μόνο από τον Ηρακλή, που είχε μόλις μία νίκη στο πρωτάθλημα, αυτή κόντρα στον Εθνικό (14-12). Έτσι η ομάδα του Πειραιά, που την προηγούμενη σεζόν (2007-08) είχε φτάσει στους τελικούς (4η συνεχόμενη χρονιά) του πρωταθλήματος (3-1 ήττες από Ολυμπιακό), λίγους μήνες μετά υποβιβάζεται στην Α2! Ο Εθνικός επέστρεψε φυσικά άμεσα στη μεγάλη κατηγορία, αλλά σε καμία περίπτωση οι αναμετρήσεις κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης του 2018, Ολυμπιακό, δεν έχουν την αίγλη προηγούμενων ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος στη Χίο ο Εθνικός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου και έχασε 18-6 από τους «ερυθρόλευκους».

Όταν η Πλατεία έπαιζε πόλο

Την εποχή που ο Εθνικός κοιτούσε στα μάτια τον Ολυμπιακό και είχε αφήσει στην... άκρη για λίγο καιρό τη Βουλιαγμένη, ακόμη μια ομάδα ολοένα και ανέβαινε. Ο λόγος για τον Πανιώνιο, που έχοντας στα ηνία τον Κωνσταντίνο Τσακίρη ήθελε να μπει «σφήνα» στους μεγάλους του πόλο και τα κατάφερε. Αρχικά με προπονητή τον Γιάννη Γιαννούρη και παίκτες όπως οι Κώστας Λούδης, Πέτρε Σάντα, Γιώργος Ρέππας, Γιώργος Αφρουδάκης, Θοδωρής Καλακώνας, που το 2004 «μετακόμισαν» στον Πανιώνιο και του άλλαξαν επίπεδο, την ίδια στιγμή που γινόταν δουλειά και στις ακαδημίες (βγήκαν παιδιά όπως οι Μπεριστιάνος, Παπαδόγκωνας, Φλέγκας), ενώ αποκτήθηκαν και οι νεαροί τότε Μοίραλης, Μουρίκης. Το 2006 η ομάδα έπαιξε στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Ελλάδας, ενώ το επόμενο καλοκαίρι ανέλαβε ο Κώστας Λούδης τα ηνία, με τον «Ιστορικό» να είναι κοντά σε Ολυμπιακό, Εθνικό και να σπαταλά χρήματα αρκετά για να ανέβει ακόμη πιο ψηλά και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, με τον αείμνηστο Λεωνίδα Θεοδωρακάκη να προειδοποιεί: «Παιδιά, προσέξτε γιατί σε λίγα χρόνια, με αυτά που κάνετε και τα χρήματα που ξοδεύετε, η ομάδα δεν θα αντέξει και θα υποβιβαστεί!» είχε πει στους ανθρώπους του Πανιωνίου ύστερα από ένα ντέρμπι στο κλειστό της Αρτάκης, που γέμιζε από τον κόσμο της ομάδας της Νέας Σμύρνης.

Στην Πλατεία είχαν μάθει πόλο, αλλά ο τίτλος δεν ήρθε. Από το 2008 έως το 2011 έφτασε σε οκτώ τελικούς. Δύο φορές στο πρωτάθλημα (2009, 2010) με τον Ολυμπιακό, τέσσερις φορές στο Κύπελλο (2008, 2009, 2010, 2011) και πάλι κόντρα στον Ολυμπιακό και δύο φορές στο ΛΕΝ Τρόφι (2009, 2011). Το 2009 στον τελικό του ΛΕΝ Τρόφι χάνει την κούπα στα πέναλτι από τη Ζέγκεντ (8-6 στη Νέα Σμύρνη, 9-7 ήττα στην Ουγγαρία και 5-3 στα πέναλτι) και έναν χρόνο μετά στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στη Σύρο έχασε στην παράταση από τον Ολυμπιακό (7-6). Να σημειώσουμε πως το 2009 στον πάγκο του Πανιωνίου κάθισε ο Μάκης Βολτυράκης (είχε αποχωρήσει από τον Εθνικό), αντικαθιστώντας τον Κώστα Λούδη. Δύο μορφές του αθλήματος, που τα προηγούμενα χρόνια πρόσφεραν πάρα πολλά παίζοντας πόλο στον Ολυμπιακό. Στον Πανιώνιο αυτά τα χρόνια, με τον Τσακίρη (ιδίως) να σπαταλά πάρα πολλά χρήματα, έπαιξαν σχεδόν όλα τα αστέρια της ελληνικής υδατοσφαίρισης, αφού τους Ρέππα, Γ. Αφρουδάκη, Σάντα, Καλακώνα ακολούθησαν οι Κοκκινάκης, Βλοντάκης, Μάζης και φυσικά ο Γιάννης Θωμάκος, ο οποίος μετά τον Ολυμπιακό επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τον «Ιστορικό». Ο Πανιώνιος πήρε ουσιαστικά τη «σκυτάλη» για λίγο καιρό από τον Εθνικό, αλλά το 2015 τερμάτισε στην προτελευταία θέση της κανονικής περιόδου και υποβιβάστηκε στην Α2, χάνοντας στη διαδικασία των πλέι άουτ! Η ομάδα της Νέας Σμύρνης επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία ~όπως και ο Εθνικός~ αλλά σε καμία περίπτωση τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το ρόστερ των προηγούμενων ετών, όπου και δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα για να «χτυπηθεί» ο Ολυμπιακός, αλλά η ομάδα δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο, αν και έφτασε κοντά, ενώ πέρασε και από την Α2!

Ο Νίκος Πατέρας, ο Γιώργος Αφρουδάκης, τα όνειρα για τίτλο και το «σωσίβιο»!

Η τρίτη ομάδα που θέλησε να μπει «σφήνα» σε Ολυμπιακό, Βουλιαγμένη αυτή την 20ετία και τα κατάφερε, αλλά στη συνέχεια υποβιβάστηκε, είναι ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα για τους «πράσινους» όπως και πριν από λίγες ημέρες ακούστηκαν πολλά, έτσι και δέκα χρόνια νωρίτερα είχαμε διαβάσει για τον ΠΑΟ που έρχεται να τα αλλάξει όλα! Όλα ξεκίνησαν τη σεζόν 2010-11, όταν ο Νικόλας Πατέρας είχε αποφασίσει να ενισχύσει οικονομικά το τμήμα πόλο. Μάλιστα τότε αποκτήθηκε και ο Γιώργος Αφρουδάκης, μαζί με τον αδερφό του Ζάχο. Ο εκ των κορυφαίων φουνταριστών στον κόσμο, το 2013 ~όταν και ανανέωσε τη συνεργασία του με τους «πράσινους»~ είχε δηλώσει: «Μίλησα με τη νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη και μου ανέλυσαν ένα πλάνο τριετίας, το οποίο απώτερο στόχο θα έχει να αναδείξει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ελλάδας. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να είμαι μέλος του Συλλόγου. Σίγουρα φέτος θα είμαι στην ομάδα ως παίκτης και από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε τη συνέχεια. Έχω όλη τη θέληση να παίξω όσο αντέχω και θέλω να συμμετέχω σε αυτό το τριετές πλάνο της νέας διοίκησης. Περιμένω την ολοκλήρωση του ρόστερ, αλλά πιστεύω ότι από φέτος η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική και μπορεί να φτάσει ακόμα να είναι και η έκπληξη του πρωταθλήματος. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί όταν κλείσουν οι μεταγραφές. Είμαι χαρούμενος που συνεχίζω να είμαι μέλος ενός μεγάλου σωματείου που ξέρει να εκτιμά και να σέβεται μεγάλους αθλητές και θα κάνω τα πάντα με τους συμπαίκτες μου ώστε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να φέρουμε τον ΠΑΟ ψηλά».

Το 2014 ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την 3η θέση και την επόμενη σεζόν, με τον Κώστα Λούδη στον πάγκο, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο φάιναλ φορ στο Καρπενήσι (ήττα 18-10 από τον Ολυμπιακό) και στο πρωτάθλημα έφτασε μέχρι το τέλος, όπου έχασε με 3-0 από τον Θρύλο του Θοδωρή Βλάχου. Και σε εκείνο το ματς, ο κόσμος του Ολυμπιακού είχε «πικάρει» τους «πράσινους» πετώντας στην πισίνα σωσίβια και μπρατσάκια. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Παναθηναϊκός μένει εκτός τελικών από τη Βουλιαγμένη και το καλοκαίρι του 2017 αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πέρσι, οι «πράσινοι» επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία, αλλά φέτος γνώρισαν δύο βαριές ήττες από τον Ολυμπιακό και στο Γουδή και στον Πειραιά. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός, που ήταν εκ των φαβορί για να υποβιβαστεί, μετά τη σχετική απόφαση της ΚΟΕ για αναδιάρθρωση και παραμονή όλων των ομάδων θα είναι και του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία. Λογικά...