Όρβοσι: Η πρώτη ομάδα-«θύμα» του κορονοϊού

Ο κορονοϊός «χτύπησε» την ουγγρική ομάδα πόλο - Τα «αστέρια» που... μένουν στον δρόμο, η εξήγηση του χορηγού και ο ρόλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Όρβοσι: Η πρώτη ομάδα-«θύμα» του κορονοϊού

Η Όρβοσι θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη ομάδα-«θύμα» του κορονοϊού! Οι Μαγυάροι εδώ και λίγες μέρες... βάρεσαν κανόνι, με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως για όλα ευθύνεται ο χορηγός που αποφάσισε, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον πλανήτη, να διακόψει τη συνεργασία της με την Όρβοσι!

Λεφτά δεν υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, και οι πολίστες ενημερώθηκαν πως είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την καριέρα τους όπου εκείνοι επιθυμούν. Μια ομάδα γεμάτη αστέρια και έτοιμη να διεκδικήσει φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και το πρωτάθλημα στην Ουγγαρία από τη Φερεντσβάρος, έπαψε να λειτουργεί και δεν θα τη δούμε φέτος στο νερό, ακόμη κι αν παρθεί απόφαση από τους αρμόδιους να συνεχιστούν οι διοργανώσεις!

Ποια είναι η εταιρεία, η εξήγηση που έδωσε...

Πάμε τώρα να δούμε ποιος είναι ο χορηγός που βάζει... φρένο στα όνειρα των ανθρώπων της Όρβοσι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους. Το λέμε γιατί η εταιρεία έδωσε μια δική της εξήγηση για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και η αλήθεια είναι πως έχουν... ταράξει τα νερά του ουγγρικού πρωταθλήματος, του κορυφαίου αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η εταιρεία είναι η «A-Híd Zrt», μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικές στην Ουγγαρία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, καθώς και της παραγωγής–εμπορίας ασφαλτομίγματος, με εξειδίκευση κυρίως σε Οδοποιία, Υδραυλικά, Λιμενικά, Οικοδομικά, Βιομηχανικά/Ενεργειακά. Αρκετά χρόνια βοηθά ομάδες του υγρού στίβου στην Ουγγαρία και από το 2014 είναι ο βασικός χορηγός της Όρβοσι.

Δεν είναι τυχαίο πως η ουγγρική ομάδα την τελευταία εξαετία επέστρεψε δυναμικά, διεκδικώντας τίτλους εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα φέτος έδειχνε ικανή να φτάσει ακόμη και στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ! Όνειρο όμως ήταν και πάει για την «OSC», καθώς όπως είπαμε και παραπάνω η διοίκηση ενημέρωσε παίκτες και τεχνικό τιμ πως ουσιαστικά δεν υπάρχουν χρήματα για να ολοκληρωθεί η σεζόν μετά τη σχετική απόφαση του χορηγού.

Βέβαια η εταιρεία έδωσε τη δική της εξήγηση: «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τους παίκτες και το τεχνικό τιμ. Εμείς έχουμε μια συνεργασία με τη διοίκηση. Η σύμβαση λήγει φέτος και ενημερώσαμε τους ανθρώπους της Όρβοσι πως δεν θα ανανεωθεί και για την επόμενη χρονιά. Αυτό που ανακοινώθηκε στους παίκτες και στο προπονητικό επιτελείο είναι η θέση της διοίκησης. Όχι η δική μας».

...και τα πολιτικά παιχνίδια

Κάπου εδώ μπαίνει στο... παιχνίδι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν. Ένας άνθρωπος που δεν σταματά να... προκαλεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και τις αποφάσεις που λαμβάνει σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, αλλά και ο νέος κορονοϊός που σκοτώνει τον πλανήτη, αυτό το διάστημα. Στην Ουγγαρία λοιπόν υποστηρίζουν πως μέλη της διοίκησης της Όρβοσι δεν έχουν καλές σχέσεις με τον Βίκτορ Ορμπάν κι εκείνος, προκειμένου να τους... τιμωρήσει, έβαλε το «χεράκι» του προκειμένου να τερματιστεί η συνεργασία της ουγγρικής ομάδας με τη χορηγό εταιρεία, που όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος έχει άμεση σχέση με τον πρωθυπουργό αναλαμβάνοντας έργα που περιγράψαμε πιο πάνω. Μάλιστα υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα που θέλουν την «A-Híd Zrt» να «φλερτάρει» με άλλες ομάδες πόλο της χώρας. Μάλιστα ακούγεται έντονα το όνομα της σπουδαίας Βάσας, που τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος και παλεύει για τη σωτηρία της!

Χτίστηκε για «κούπες»

Η Όρβοσι ιδρύθηκε το 1957 και μετρά 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 7 πρωταθλήματα Ουγγαρίας και 2 Κύπελλα Ουγγαρίας. Βέβαια τα τελευταία χρόνια επέστρεψε και πάλι στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 τερμάτισε στην 11η θέση και το καλοκαίρι ήρθε η συμφωνία με τη χορηγό εταιρεία. «Έπεσαν» με το... καλημέρα πολλά χρήματα και την επόμενη σεζόν η Όρβοσι διεκδίκησε το πρωτάθλημα, τερματίζοντας δεύτερη!

Την τελευταία εξαετία δεν πήρε πρωτάθλημα, αλλά δύο φορές τερμάτισε δεύτερη, ισάριθμες τρίτη και μία τέταρτη. Φέτος ήταν αήττητη (!), κερδίζοντας μάλιστα και τη Φερεντσβάρος του Γιάννη Φουντούλη που είχε να χάσει στην Ουγγαρία 279 ημέρες, αλλά δυστυχώς φέτος δεν θα μάθουμε ποτέ εάν θα μπορούσε να φτάσει στην κορυφή! Η ουσία είναι πως «χτίστηκε» για να διεκδικήσει «κούπες» και φέτος έδειχνε έτοιμη για να τα καταφέρει, αφού και στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε έναν όμιλο μαζί με Φερεντσβάρος, Προ Ρέκο, ήταν στην κορυφή του γκρουπ (!). Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει την Προ Ρέκο στην Ιταλία σε φάση ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Λέμε σε φάση ομίλων, γιατί φυσικά υπάρχει και ο Ολυμπιακός του Θοδωρή Βλάχου που νίκησε τους Ιταλούς μέσα στη Γένοβα στον τελικό του 2018 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο!

Ποιος δεν θέλει τον Πρλαΐνοβιτς

Η είδηση της διάλυσης της Όρβοσι σκόρπισε την απογοήτευση στις τάξεις της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Είναι το θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών μεταξύ παικτών, προπονητών και παραγόντων, καθώς υπάρχει ο φόβος λόγω της γενικότερης κατάστασης να δούμε στο μέλλον και «νέες» Όρβοσι. Αναφορικά με τους παίκτες της ουγγρικής ομάδας, το βέβαιο είναι πως θα μείνουν και καιρό στο... ράφι! Μιλάμε για πολίστες εξαιρετικούς, με φοβερές παραστάσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κατακτήσει τα πάντα σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Πρώτος και καλύτερος φυσικά ο Σέρβος Άντρια Πρλαΐνοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντουμπρόβνικ! Ο «κομπιούτερ», που έχει σαρώσει με την Εθνική Σερβίας τα πάντα την τελευταία δεκαετία, σε συλλογικό επίπεδο μετρά πέντε Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (2011 Παρτιζάν, 2012, 2015 Προ Ρέκο, 2013 Ερυθρός Αστέρας, 2017 Ζόλνοκ). Ο 33χρονος περιφερειακός δεν είναι η πρώτη φορά που ζει κάτι ανάλογο.

Το καλοκαίρι του 2012 υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την Προ Ρέκο λόγω προβλημάτων που είχε εκείνη την περίοδο η ιταλική ομάδα, ενώ πέρσι ~πριν υπογράψει στην Όρβοσι~ είχε συμφωνήσει με την Ντιναμό Μόσχας. Κι εκεί όμως ο χορηγός της ρωσικής ομάδας έκανε πίσω και «χάλασαν» όλες οι συμφωνίες, με αποτέλεσμα ο Πρλαΐνοβιτς να δώσει τα χέρια με την Όρβοσι. «Η αλήθεια είναι πως είμαι μαθημένος. Δεν είναι η πρώτη φορά. Παραμένω στη Βουδαπέστη με την οικογένειά μου και περιμένω κι εγώ να δω τι θα συμβεί. Δεν είναι μια καλή περίοδος για εμάς, αλλά αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα πράγματα. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός.

Πρέπει να το καταλάβουμε» υπογράμμισε ο σπουδαίος άσος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για την επόμενη χρονιά. Ούτε που θέλω να το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει να είμαστε καλά στην υγεία μας και τα άλλα θα τα δούμε στην πορεία». Πολύτιμοι και οι άλλοι τρεις Σέρβοι που ανήκουν στην Όρβοσι και σίγουρα δεν θα μείνουν για καιρό άνεργοι. Ο λόγος για τον 26χρονο Σάβα Ραντζέλοβιτς, τον 32χρονο Νεμάνια Ούμποβιτς και τον 35χρονο Μπράνισλαβ Μίτροβιτς. Ο πρώτος παραμένει βασικό στέλεχος της Εθνικής Σερβίας, ενώ έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ερυθρό Αστέρα και είχε πέρασμα από την ιταλική Μπρέσια, όπως και ο Ούμποβιτς.

Ο 32χρονος σκληρός Σέρβος άσος έχει κατακτήσει επίσης Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσλονέτα και το γεγονός πως μένει ελεύθερος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Όσον αφορά τον 35χρονο τερματοφύλακα Μπράνισλαβ Μίτροβιτς, παρά την ηλικία του έκανε φέτος εξαιρετική σεζόν, είναι μέλος της εξαιρετικής Σερβίας και τα τελευταία χρόνια βγάζει το ψωμί του στην Ουγγαρία έχοντας παίξει και σε Φερεντσβάρος, Έγκερ, Ντέμπρετσεν.

Όταν ο Βλάχος κοιτούσε τον Ουκρόπινα

Ακόμη ένας παίκτης της Όρβοσι που θα ήθελε κάθε προπονητής στο ρόστερ του είναι ο Αλέκσα Ουκρόπινα. O 21χρονος διεθνής Μαυροβούνιος αριστερόχειρας στο παρελθόν είχε απασχολήσει και τον Ολυμπιακό! Όταν ήταν ακόμη στη Γιαντράν Χέρτζεγκ Νόβι και σε ηλικία 18 ετών, ο τεχνικός των Πειραιωτών Θοδωρής Βλάχος είχε εντοπίσει τον Ουκρόπινα, κοίταξαν την περίπτωσή του αλλά τελικά δεν προχώρησε το καλοκαίρι του 2017, καθώς εκείνη την περίοδο αποκτήθηκε ο πιο έμπειρος Πάουλο Ομπράντοβιτς και η ιστορία είναι γνωστή, με τον Ολυμπιακό να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης εκείνη τη σεζόν.

Ο Ουκρόπινα έχει μεγάλο όπλο φυσικά το αριστερό χέρι που κάθε προπονητής θέλει στην ομάδα του και τα τελευταία χρόνια με τη θητεία του στο ουγγρικό πρωτάθλημα η αλήθεια είναι πως εξελίχθηκε. Βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία και είναι δεδομένο πως θα απασχολήσει προπονητές και ομάδες. «Δεν υπήρχε ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Στις αρχές Μαρτίου έφυγα από το κλαμπ και μπήκα στην εθνική ομάδα για την προετοιμασία του προκριματικού τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκείνη τη στιγμή λειτουργούσε κανονικά, χωρίς προβλήματα, οπότε κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει τι θα συνέβαινε.

Οι παίκτες δεν έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς για τον τερματισμό της συνεργασίας μεταξύ του συλλόγου και του χορηγού. Λυπούμαστε όλοι που αυτή η σεζόν δεν μπορεί να τελειώσει με τον σωστό τρόπο. Παίξαμε καλά, κερδίσαμε, αλλά μια δύναμη πάνω από εμάς έφερε τα προβλήματα. Πρώτα η διακοπή λόγω του κορονοϊού και τώρα το κλείσιμο του συλλόγου. Πιστεύω ότι η σεζόν θα συνεχιστεί στα περισσότερα πρωταθλήματα, πιθανώς και στην Ουγγαρία.

Οι ομοσπονδίες πρέπει τώρα να πάρουν την ευκαιρία να οργανώσουν τη συνέχιση των διοργανώσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πόλο είναι άθλημα του καλοκαιριού και μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Εμείς σαν Όρβοσι δεν θα συνεχίσουμε. Αυτό είναι σίγουρο. Είμαστε ελεύθεροι. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση απέναντι στον σύλλογο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέκσα Ουκρόπινα. Στην Όρβοσι, δεν ήταν μόνο ο Ουκρόπινα από το Μαυροβούνιο, αλλά και ο πολύπειρος Ντράσκο Μπρουγκούλιαν. Ο 35χρονος-βασικό στέλεχος του Μαυροβουνίου είναι ένας από τους παίκτες που έζησε από την πρώτη μέρα την...αναγέννηση της Όρβοσι και τώρα τη διάλυσή της. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 από τη Βάσας, ενώ έμαθε τα μυστικά του αθλήματος στο Κότορ και το «σχολείο» της Πρίμορατς.

Οι Μαγυάροι δύσκολα αφήνουν τη χώρα τους

Στο ρόστερ της Όρβοσι φυσικά ξεχωρίζουν και Ούγγροι πολίστες, οι οποίοι όμως δύσκολα αφήνουν τη χώρα τους. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει και είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι όσοι αγωνίζονται στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας παίζουν και εντός συνόρων! Έτσι οι Κρίστιαν Μάνχερτζ και Μπάλαζ Χάραϊ δύσκολα το καλοκαίρι ~και από τη στιγμή που έμειναν ελεύθεροι από την Όρβοσι~ θα άφηναν την πατρίδα τους για να παίξουν στο εξωτερικό. Εκτός φυσικά κι αν εμφανιστεί η Προ Ρέκο με «τρελή» πρόταση και τους πείσει να πουν το ναι για να παίξουν στην Ιταλία.

Βέβαια έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και στη γειτονική χώρα, είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί η ομάδα του Ράτκο Ρούντιτς στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, καθώς δύσκολα θα μπορέσει να δώσει συμβόλαια που δίνει τα τελευταία χρόνια. Δεν αποκλείεται και οι δύο να «μετακομίσουν» στη Βάσας, αν βέβαια ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον χορηγό που άφησε την Όρβοσι να υπογράφει συμφωνία με τη Βάσας. Μάλιστα στην Ουγγαρία υποστηρίζουν πως εάν αυτό συμβεί, τότε οι περισσότεροι πολίστες θα κάνουν τη διαδρομή Όρβοσι - Βάσας σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Μας έκανε μεγάλη έκπληξη. Για εμάς ήταν σαν να μας χτύπησε κεραυνός. Δεν μπορώ να πω πολλά για την ομάδα ή το μέλλον μου. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις. Ωστόσο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους στήριξαν την ομάδα σε δύσκολες στιγμές και χάρηκαν μαζί μας κατά τη διάρκεια των επιτυχιών μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές και τους συμπαίκτες μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο διεθνής Ούγγρος Κρίστιαν Μάνχερτζ.

O προπονητής Λάγιος Βλάντ, ο οποίος βλέπει τους κόπους των τελευταίων ετών να πηγαίνουν χαμένοι, ανέφερε: «Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν το τέλος της ιστορίας μας. Κάναμε αρκετή δουλειά τα τελευταία χρόνια και φέτος μέχρι τα μέσα της σεζόν. Θα μπορούσαμε να δούμε φέτος να αποδίδει καρπούς η δουλειά που κάναμε, αλλά δεν θα γίνει. Εάν μπορώ να βρω κάτι θετικό να πω, είναι πως καταφέραμε φέτος να κλείσουμε τη σεζόν στην Ουγγαρία χωρίς ήττα και στην Ευρώπη χάσαμε έναν αγώνα από την Προ Ρέκο στην έδρα μας. Κερδίσαμε τη Φερεντσβάρος που είχε να χάσει σχεδόν 300 ημέρες».