Ελλάδα - ΗΠΑ 11-9: Στους 8 και οι άνδρες, τώρα η Ιταλία του Καμπάνια

Η Εθνική μας ομάδα των ανδρών σταθερή στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Επικράτησε 11-9 των ΗΠΑ και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Τεράστιος Γενηδουνιάς, κέρβερος ο Ζερδεβάς!

Ελλάδα - ΗΠΑ 11-9: Στους 8 και οι άνδρες, τώρα η Ιταλία του Καμπάνια

Μετά τις γυναίκες και οι άνδρες στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου. Η Εθνική μας ύστερα από ένα εξαιρετικό παιχνίδι επικράτησε 11-9 των ΗΠΑ, πέρασε στα προημιτελικά και την Τρίτη στις 12.30 θα παίξει με την Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια για μια θέση στην τετράδα. 3-1 το επί μέρους σκορ στην τελευταία περίοδο με τον Ντίνο Γενηδουνιά να πετάει φωτιές στην επίθεση και τον Μανώλη Ζερδεβά να τα βγάζει όλα.

Το ξεκίνημα

O Θοδωρής Βλάχος ξεκίνησε με τον Μανώλη Ζερδεβά αυτή τη φορά κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής μας ομάδας. Τα πρώτα λεπτά ήμασταν νευρικοί στην επίθεση, η μπάλα δεν κυκλοφορούσε καλά ενώ αμυντικά οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την πρώτη ποινή που πήραν και άνοιξαν το σκορ. Βέβαια η...απάντηση ήταν άμεση για την Εθνική μας, αυτή τη φορά στον παίκτη παραπάνω με τον Ντίνο Γενηδουνιά κι ενώ ήμασταν στα μισά της πρώτης περιόδου (1-1). Ο Μπόουεν όμως από την περιφέρεια...πλήγωσε εκ νέου την Εθνική μας (1-2) που δεν έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να ξεφύγουν αφού ο Ντίνος Γενηδουνιάς με πέναλτι (το πήρε ο Γιάννης Φουντούλης) ισοφάρισε σε 2-2. Οι Αμερικανοί όμως και πάλι πήραν το προβάδισμα με γκολ στον παίκτη παραπάνω, σε μια φάση όπου δυστυχώς η Εθνική μας έχασε και τον Στέλιο Αργυρόπουλο ο οποίος αποβλήθηκε με αντικατάσταση! Στη συνέχεια και πάλι στον παραπάνω οι Αμερικανοί αν και έγινε η απόκρουση από τον Ζερδεβά, ο Όμπερτ πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε για το 4-2 με τις ΗΠΑ να έχουν 3/3 στην πρώτη περίοδο. Ο Μουρίκης με ένα υπέροχο τέρμα από τη θέση του φουνταριστού, μείωσε στο γκολ (3-4) 22 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της περιόδου και ανέβασε ψυχολογικά την Εθνική μας που θα έβγαλε και την άμυνα στο λιγότερο (για πρώτη φορά στο ματς) στην τελευταία φάση!

Ελλάδα - Κίνα 12-8: Στους «8» με τις ΗΠΑ η Εθνική!

Το δεύτερο οκτάλεπτο

Με άμυνα από την Εθνική μας και γκολάρα από τον Άλεξ Γούνα ξεκίνησε το δεύτερο οκτάλεπτο. Η «γαλανόλευκη» με τέρμα στον παραπάνω (2/3) έγραψε το 4-4 με τον περιφερειακό του Ολυμπιακού. Οι άμυνες βγήκαν, η Εθνική μας επιτέλους έπαιξε με μυαλό στην επίθεση, κυκλοφόρησε τη μπάλα και με τον έτερο φουνταριστό μας, τον Χριστόδουλο Κολόμβο ήρθε και το 5-4 πριν καλά-καλά παίξουμε τρία λεπτά στη δεύτερη περίοδο. Τα πάντα ξεκινούσαν από την άμυνά μας και φυσικά το μυαλό στην επίθεση. Ο Γούνας είδε την...τρύπα, έκανε το μπάσιμο και πήρε πανέξυπνα το πέναλτι με τον Φουντούλη να εκτελεί για το 6-4. Δυστυχώς στην επόμενη φάση η Εθνική μας στάθηκε άτυχη αφού ο Ζερδεβάς στον παίκτη λιγότερο είπε όχι αλλά πήρε το ριμπάουντ ο Χάλοκ κι έκανε το 6-5 ενώ στην επόμενη επίθεση, ο Άγγελος Βλαχόπουλος στον παίκτη παραπάνω σημάδεψε το δοκάρι! Οι Αμερικανοί κέρδισαν και πάλι αποβολή, σκόραραν και πάλι και ισοφάρισαν άμεσα σε ένα διάστημα όπου εκμεταλλεύτηκαν τον παίκτη παραπάνω σε αντίθεση με την Εθνική μας ομάδα. Το ημίχρονο βρήκε τις δυο ισόπαλες (6-6) με τη «γαλανόλευκη» να έχει 2/4 στον παραπάνω και τους Αμερικανούς 5/7! Η ουσία είναι πως μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα, επιστρέψαμε στα μισά του αγώνα και χωρίς τον Αργυρόπουλο που είχε αποβληθεί από την πρώτη περίοδο.

Το τρίτο οκτάλεπτο

Στο τρίτο οκτάλεπτο, το ματς άναψε, οι άμυνες έγιναν πιο σκληρές και όπως ήταν φυσικό υπήρξαν αρκετές λάθος επιλογές. Η Εθνική μας πήρε αποβολή με τον Κολόμβο και ο Αλέξανδρος Γούνας, με σουτ «τρύπησε» τον Γουλφ με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα (7-6, 4.38 για το τέλος της τρίτης περιόδου). Στο επόμενο λεπτό, οι ΗΠΑ βρήκαν το πρώτο τους γκολ (τυχερό) στην περίοδο με τον Κούπιντο να σουτάρει τη μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι και εν συνεχεία στην πλάτη του Ζερδεβά (!). Ο τερματοφύλακας της Εθνικής και του Ολυμπιακού πήρε ρεβάνς στην επόμενη φάση, βγάζοντας το τετ α τετ με τον Βάβιτς 2.33 για το τέλος της τρίτης περιόδου. Στη συνέχεια ο Ζερδεβάς έβγαλε και πάλι το σουτ στο λιγότερο αλλά υπήρξε ένα θέμα με τους διαιτητές (o Αργεντινός Μολέρ και ο Γάλλος Ντερβιέ) που δεν ήξεραν ποιον απέβαλαν (!) και τελικά η Εθνική μας συνέχισε με δυο παίκτες λιγότερους στη συγκεκριμένη επίθεση! Ο Χάλοπ τελικά σκόραρε και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του (8-7) αλλά στην επόμενη επίθεση η Εθνική μας ισοφάρισε (8-8) με τον Μουρίκη (έκανε λάθος ο Γουλφ) στον παίκτη παραπάνω μετά την κακή επιλογή του Βλαχόπουλου ενώ και ο επόμενος παραπάνω ήταν κακός, με τον Φουντούλη να βιάζεται και να εκτελεί άουτ σε ένα σημείο όπου έπρεπε να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας.

Το τελευταίο οκτάλεπτο

Έτσι μπήκαμε στο τελευταίο οκτάλεπτο με τις δυο ομάδες ισόπαλες. O πρώτος παραπάνω χάθηκε για τις ΗΠΑ (6/9) ενώ και η Εθνική μας με τον Γενηδουνιά δεν βρήκε στόχο. Οι διαιτητές χωρίς καν να καταλάβει τι έγινε απέβαλαν δυο παίκτες (!) και όχι μόνο τον Δερβίση αλλά ο Ζερδεβάς ήταν εξαιρετικός και τα σταμάτησε τα σουτ των ΗΠΑ σε μια κομβική φάση 5.30 για το τέλος του αγώνα. Στην επόμενη φάση η Εθνική μας πήρε αποβολή, ο Βλάχος κάλεσε τάιμ άουτ και ο Σκουμπάκης στον παραπάνω, μετά την ασίστ του Γενηδουνιά έκανε το 9-8 (4.38 για το τέλος της αναμέτρησης) αλλά τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ο Ζερδεβάς συνέχισε να είναι εντυπωσιακός, είπε όχι στον Βάβιτς για ακόμη μια φορά και στην επόμενη επίθεση ο Γενηδουνιάς εκτέλεσε το Γουλφ με σκαστό σουτ για το 10-8 (2.59 για την ολοκλήρωση του αγώνα). Ο Χούπερ μείωσε σε 10-9 με γκολ στον παραπάνω, σε μια φάση όπου ίσως και να έγινε επιθετικό φάουλ στον Γενηδουνιά ενώ στην επόμενη επίθεση αν και παίξαμε σωστά το σουτ του Κολόμβου σταμάτησε στο δοκάρι. Η άμυνα βγήκε και στη συνέχεια πήραμε την αποβολή και ο Βλάχος το δεύτερο τάιμ άουτ. Σχεδίασε άψογα την επίθεση, ο Γενηδουνιάς εκτέλεσε για το 11-9 ένα λεπτό πριν από το τέλος και τα πάντα τελείωσαν, με τον Ζερδεβά να λέει ένα ακόμη όχι.

Την Τρίτη λοιπόν το μεσημέρι (12.30) η Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια για μια θέση στην τετράδα, για τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Τα οκτάλεπτα: 3-4, 3-2, 2-2, 3-1.

ΕΛΛΑΔΑ: Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Παπαναστασίου, Φουντούλης 1, Καπότσης, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Μουρίκης 2, Κολόμβος 1, Γούνας 2, Βλαχόπουλος, Γαλανίδης.

ΗΠΑ: Γουλφ, Χούπερ 2, Βάβιτς, Όμπερτ 1, Χάλοκ 2, Κούπιντο 1, Ναούμπε 2, Φάρμερ, Μπόουεν 1, Ραμίρεζ, Σμιθ, Ίρβινγκ, Χόλαντ.