Στην κορυφαία επτάδα του κόσμου Ζερδεβάς και Παπαναστασίου

Κυρίαρχος στους άνδρες ο Ούγγρος Γκέργκο Ζαλάνκι, ενώ στις γυναίκες καλύτερη πολίστρια αναδείχθηκε η Σιμόνε φαν ντε Κράατς. Στην κορυφαία επτάδα του κόσμου Ζερδεβάς και Παπαναστασίου του Ολυμπιακού.

Στην κορυφαία επτάδα του κόσμου Ζερδεβάς και Παπαναστασίου

Η ψηφοφορία για τους κορυφαίους και τις κορυφαίες της χρονιάς για λογαριασμό της ιστοσελίδας total-waterpolo ολοκληρώθηκε, με τον Ούγγρο Γκέργκο Ζαλάνκι να κυριαρχεί στους άνδρες ενώ στις γυναίκες η Ολλανδή Σιμόνε φαν ντε Κράατς πήρε την πρώτη θέση.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν και οι καλύτερες επτάδες με τους Μάνο Ζερδεβά και Αλέξανδρο Παπαναστασίου του Ολυμπιακού να συμπεριλαμβάνονται στην κορυφαία ομάδα των ανδρών για το 2023.

Ο Μάνος Ζερδεβάς για τρεις βαθμούς άφησε στη δεύτερη θέση τον Σόμα Βόγκελ της Ουγγαρίας και της Φερεντσβάρος (19 Ζερδεβάς, 16 ο Βόγκελ).

Τον άνθρωπο που με τις αποκρούσεις του το περασμένο καλοκαίρι στέρησε από την εθνική την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Φουκουόκα. Ο Ζερδεβάς βέβαια αναδείχθηκε κορυφαίος της χρονιάς, αφού με τη «γαλανόλευκη» έκανε φανταστικά παιχνίδια στο Παγκόσμιο του 2023 κι αυτό μέτρησε στο φινάλε.

Φυσικά στην καλύτερη επτάδα για τους άνδρες είναι ο φοβερός Ούγγρος αριστερόχειρας της Προ Ρέκο, Γκέργκο Ζαλάνκι, ο οποίος κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο με τους Ιταλούς ενώ με τους Μαγυάρους ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου. Ο Ζαλάνκι συγκέντρωσε 179 πόντους ενώ αρκετά πίσω του ο Ισπανός περιφερειακός, Φελίπε Περόνε (παίζει στην Μπαρτσελονέτα) με 70 ενώ ο επίσης Ισπανός Άλβαρο Γρανάδος (68) της Νόβι Μπέογκραντ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη επτάδα του κόσμου για το 2023. Κορυφαίος φουνταριστός ο Αμερικανός Μπεν Χάλοκ της Προ Ρέκο (49 πόντους) και τον ακολούθησε ο δικός μας Κώστας Κάκαρης με 21 αλλά δεν μπορούσε να είναι στην καλύτερη επτάδα αφού σε αυτή χωράει ένας φουνταριστός.

Έτσι την ντριμ τιμ του 2023 σύμφωνα με την ψηφοφορία για λογαριασμό της ιστοσελίδας total-waterpolo συμπλήρωσαν ο δικός μας Αλέξανδρος Παπαναστασίου (παίζει στον Ολυμπιακό) που είχε 13 πόντους και ο Σέρβος αμυντικός Νίκολα Γιάκσιτς (21 πόντους) της Νόβι Μπέογκραντ.

Στις γυναίκες δεν υπάρχει παρουσία από την Ελλάδα στην καλύτερη επτάδα, ενώ ούτε στην πρώτη δεκάδα των πόντων υπάρχει Ελληνίδα. Κορυφαία όπως είπαμε και παραπάνω η εξαιρετική περιφερειακή Σιμόνε φαν ντε Κράατς (Ολλανδία και Ματαρό), η οποία συγκέντρωσε 86 πόντους και άφησε στη δεύτερη θέση την Ισπανίδα αριστερόχειρα Τζούντιθ Φόρκα, η οποία παίζει στη Σαμπαντέλ (72 πόντους). Στην ομάδα της χρονιάς (2023) βρίσκεται ακόμη η Ουγγαρέζα Ρίτα Κέζτελι της Ματαρό (37 πόντους) αλλά και μία ακόμη συμπαίκτρια της Σιμόνε φαν ντε Κράατς στην εθνική Ολλανδίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον Ευάγγελο Δουδέση στον πάγκο.

Ο λόγος για την τερματοφύλακα Λάουρα Άαρτς (28 πόντους). Την επτάδα συμπληρώνουν οι Έλενα Ρουίθ (26 πόντους η Ισπανίδα), η Ρομπέρτα Μπιανκόνι (24 πόντους η Ιταλίδα) και η Αυστραλή φουνταριστή Τίλι Κερνς (22 πόντους) που έκανε καταπληκτικά παιχνίδια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα.
Να σημειώσουμε πως στην πρώτη δεκάδα στις γυναίκες βρίσκεται ψηλά και η Ολλανδή Μπριγκίτε Σλίκινγκ. Η σπουδαία περιφερειακή με 37 πόντους είναι στην 4η θέση αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη επτάδα, αφού ήταν πιο ψηλά από εκείνη η Ρίτα Κέζτελι.

Για την ανάδειξη των κορυφαίων της χρονιάς (2023), για λογαριασμό της ιστοσελίδας total-waterpolo ψήφισαν προπονητές από όλο τον κόσμο αλλά και ο κόσμος. Στους άνδρες μάλιστα τον τίτλο του κορυφαίου πήρε ο Σέρβος Νίκολα Γιάκσιτς (43.71%) ενώ ο Γκέργκο Ζαλάνκι ήταν δεύτερος (26.38%) και συμπατριώτης του Σόμα Βόγκελ τρίτος με 11.35%. Την πεντάδα του κοινού για τους άνδρες συμπλήρωσαν οι Άλβαρο Γρανάδος (5.09%), Μπεν Χάλοκ (4.61%).

Στις γυναίκες η Σιμόνε φαν ντε Κράατς πήρε τις περισσότερες (35.76%) και άφησε πίσω της την Ρίτα Κέζτελι (28.28%), την Μπριγκίτε Σλίκινγκ (18.28%), τη Μάικα Γκαρσία από την Ισπανία (3.47%) και την αγέραστη Ρομπέρτα Μπιανκόνι (3.47%).
Εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μιλάμε για ψήφους αλλά για πόντους αφού οι προπονητές και οι παίκτες δεν έδιναν μία ψήφο. Έπρεπε να επιλέξουν πέντε παίκτες ή παίκτριες και οι ψήφοι έδιναν βαθμούς. Πέντε για την πρώτη επιλογή, τέσσερις για τη δεύτερη, τρεις για την τρίτη, δύο για την τέταρτη και μία για την πέμπτη. Στη συνέχεια έγινε συμψηφισμός με τις επιλογές του κοινού και έτσι οδηγηθήκαμε στα τελικά αποτελέσματα και στις καλύτερες επτάδες για το 2023.