Ελλάδα – Σερβία: Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Ελλάδα – Σερβία την Πέμπτη (27/7, 11.00) σε έναν ημιτελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος όπου η «γαλανόλευκη» του Θοδωρή Βλάχου έχει ένα μικρό προβάδισμα.  

Ελλάδα – Σερβία: Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Ελλάδα – Σερβία δυο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Τότε η τεράστια Σερβία ήταν το φαβορί και κατέκτησε το χρυσό.

Τώρα, δυο χρόνια μετά η Ελλάδα του Θοδωρή Βλάχου έχει τον πρώτο λόγο και πρέπει επιτέλους να κερδίσει τη Σερβία για να βρεθεί σε έναν τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και να περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 από την Πέμπτη (27/7) το μεσημέρι.

Στο άκουσμα της Σερβίας πολλοί θα σπεύσουν να πουν πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Δυο χρόνια μετά το Τόκιο όμως έχουν αλλάξει πολλά και η Εθνική μπορεί να προκριθεί στον τελικό.

Πάμε να εξηγήσουμε το γιατί. Θα ξεκινήσουμε με τη «γαλανόλευκη» του Θοδωρή Βλάχου που εδώ και μια δεκαετία περίπου στα χέρια του Βολιώτη τεχνικού έχει γίνει παγκόσμια υπερδύναμη.

Δεν αρκείται και δεν πανηγυρίζει προκρίσεις σε οκτάδες και τετράδες. Στόχος πλέον του Ομοσπονδιακού Τεχνικού και των παικτών είναι οι τελικοί. Σαφώς και δεν είναι εύκολο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση να φτάνεις μέχρι το τέλος αλλά από το 2015 και μετά, η Ελλάδα είναι τις περισσότερες φορές μέσα στα μετάλλια.

Πλέον δεν φοβάται κανέναν και ούτε η Σερβία του Ούρος Στεφάνοβιτς μπορεί να τρομάξει τους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου. Σε σχέση με τον τελικό του 2021 έχουν αποχωρήσει από τη Σερβία τα περισσότερα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος.

Ο μόνος που συνεχίζει είναι ο έμπειρος τερματοφύλακας Μπράνισλαβ Μίτροβιτς. Το χρυσό στο Τόκιο σήμανε το τέλος για τεράστιους παίκτες της Παγκόσμιας Υδατοσφαίρισης. Μιλάμε για παικταράδες. Πολίστες που γεννήθηκαν για να κατακτούν χρυσά μετάλλια.

Φίλιπ Φιλίποβιτς, Άντρια Πρλαΐνοβιτς, Στέφαν Μίτροβιτς, Ντούσκο Πιγιέτλοβιτς, Γκόικο Πιγιέτλοβιτς, Μίλαν Άλεξιτς δεν είναι πλέον στην Εθνική Σερβίας ενώ απουσιάζει και ο τρομερός αριστερόχειρας Ντούσαν Μάντιτς (έμεινε εκτός Νόβι Μπέογκραντ προς το τέλος της σεζόν και κρίθηκε ανέτοιμος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα). Σε σχέση με το Τόκιο είναι εκτός και ο έμπειρος Νίκολα Ντέντοβιτς.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η Σερβία είναι ομάδα της πλάκας και το απέδειξε απέναντι στην Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια στον προημιτελικό. Η Ιταλία ήταν το φαβορί αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι και ενώ πέρσι έπαιξε στον τελικό της Βουδαπέστης (απέκλεισε την Εθνική μας στον ημιτελικό), φέτος είναι εκτός μεταλλίων ενώ η Κροατία πρέπει να θυμίσουμε πως δεν πέρασαν καν στα προημιτελικά.

Στον πάγκο της Σερβίας, δεν βρίσκεται πλέον ο σπουδαίος Ντέγιαν Σάβιτς, αλλά ο εξαιρετικός προπονητής Ούρος Στεφάνοβιτς (είναι τεχνικός και στη Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς) ενώ ξεχωρίζουν οι έμπειροι Ραντζέλοβιτς, Λάζιτς, Ράσοβιτς, Γιάκσιτς αλλά και ο φουνταριστός της Βουλιαγμένης από τη νέα σεζόν, Νεμάνια Ούμποβιτς.

Η Εθνική μας σε σχέση με το Τόκιο συνεχίζει φυσικά με τον Θοδωρή Βλάχο, εκ των κορυφαίων προπονητών στον πλανήτη. Στον τελικό του Τόκιο, είχαν παίξει οι Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος-Κανακάκης και Γκιουβέτσης. Παίκτες που έχουν ταξιδέψει και στη Φουκουόκα για το Παγκόσμιο.

Η μεγάλη αλλαγή για τη «γαλανόλευκη» είναι στα δύο μέτρα. Στη θέση των φουνταριστών δεν υπάρχει το φοβερό δίδυμο των Μουρίκη, Κολόμβου αλλά πλέον βλέπουμε τους εξαιρετικούς Κάκαρη, Νικολαΐδη. Εκτός σε σχέση με το Τόκιο είναι και ο έμπειρος περιφερειακός, Μάριος Καπότσης αλλά και ο δεύτερος τερματοφύλακας, Γαλανίδης.

Φυσικά πρέπει να σταθούμε στην μεγάλη απουσία του Άγγελου Βλαχόπουλου, ο οποίος εάν δεν υπήρχε το οικογενειακό πρόβλημα με τη μητέρα του, θα ήταν στη Φουκουόκα. Είναι μια απουσία τεράστια για την Ελλάδα, σαν εκείνη των Σέρβων με τον Ντούσαν Μάντιτς (εάν είχε αγωνιστικό ρυθμό θα τον βλέπαμε φυσικά στη Φουκουόκα τον φοβερό αυτό περιφερειακό).


Στον τελικό του Τόκιο στις 8 Αυγούστου 2021 η Σερβία ήταν το φαβορί και κατέκτησε το χρυσό κερδίζοντας με 13-10 την Ελλάδα, στο χρυσό αντίο του Φίλιπ Φιλίποβιτς και της παρέας του.

Δυο χρόνια μετά, σε έναν ημιτελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πρέπει να πούμε πως η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο. Σαφώς και δεν είναι το ακλόνητο φαβορί, από τη στιγμή που έχει απέναντί της μια ομάδα με τεράστια ιστορία και βαρύ σκουφάκι, αλλά έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Θεωρούμε πως έφτασε η στιγμή σε έναν μεγάλο αγώνα η Ελλάδα να κερδίσει τη Σερβία στο πόλο, να βρεθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας παράλληλα και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.