Όταν η Ελλάδα... γεννούσε πολίστες (ΔΙΟΡΘΩΣΗ)

Η εξαιρετικά ευνοϊκή για την άνθιση του πόλο στην Ελλάδα πενταετία 1997-2002, διάστημα κατά το οποίο οι πολίστες-πρωταγωνιστές του σήμερα. 

Όταν η Ελλάδα... γεννούσε πολίστες (ΔΙΟΡΘΩΣΗ)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Υπάρχει διόρθωση στον αθλητή Ούγκο Πιοβάν. Ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής εφήβων, γεννήθηκε στο Σασουόλο της Ιταλίας, από Ιταλό πατέρα (σ. ο πατέρας του δεν κατάγεται από το Ελ Σαλβαδόρ, όπως γράφτηκε εκ παραδρομής) και Ελληνίδα μητέρα και ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Το 1997 και το 2002 αποτελούν χρονιές-ορόσημα για την ελληνική υδατοσφαίριση, καθώς συνδέονται με τον «παρθενικό» ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας (Κύπελλο Κυπελλούχων η Βουλιαγμένη) και το πρώτο Champions League του Ολυμπιακού.Φαίνεται όμως πως την πενταετία αυτή η... συναστρία ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή για το άθλημα στη χώρα μας, καθώς παιδιά που γεννήθηκαν εκείνο το διάστημα έφεραν τις εθνικές ομάδες στην κορυφή, τρεις φορές μέσα σε περίπου 12 μήνες! Αθλητές γεννημένοι από το 1997 ως το 1999 κατέκτησαν τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία νέων ανδρών, πέρυσι τον Αύγουστο στο Βελιγράδι, και γεννηθέντες από το 2000 έως το 2002 αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου εφήβων φέτος στο Σομπατέλι, ενώ μία... μίξη αυτών των δύο κατηγοριών (γενν. 1999 έως 2002) αποτέλεσαν την εθνική νέων που την περασμένη εβδομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μινσκ.

Οι συνολικά 32 πολίστες, τους οποίους χρησιμοποίησαν οι ομοσπονδιακοί προπονητές, Τεό Λοράντος (νέοι άνδρες) και Δημήτρης Κραβαρίτης (έφηβοι), στις τρεις αυτές διοργανώσεις, θα έχουν για πάντα «καρφιτσωμένο» στο προσωπικό παλμαρέ τους έναν διεθνή τίτλο, με επτά εξ αυτών να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε δύο διοργανώσεις. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη σημαντικό ρόλο στα σωματεία τους, κάποιοι στελεχώνουν ήδη την εθνική ανδρών και το μεγάλο «στοίχημα» για την ελληνική υδατοσφαίριση είναι να κρατήσει τα παιδιά αυτά στην «οικογένειά» της και να τα βοηθήσει να εξελιχθούν όσο γίνεται περισσότερο. Προφανώς δεν θα γίνουν όλοι πρωταγωνιστές, κάποιοι θα μείνουν στάσιμοι και κάποιοι άλλοι ίσως «εξαφανιστούν», όμως, μέσα από μία τόσο μεγάλη δεξαμενή ταλέντου, είναι βέβαιο ότι μπορούν και πρέπει να βρεθούν οι παίκτες που θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία ενός σπορ που -βάσει επιτυχιών και διάρκειας- θα έπρεπε να λογίζεται ως το εθνικό άθλημα της χώρας μας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει το "who is who" των 32 «χρυσών παιδιών» της ελληνικής υδατοσφαίρισης, παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ως τώρα πορεία τους και τις μελλοντικές προοπτικές τους. Οι παίκτες παρουσιάζονται κατά σειρά ηλικίας, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ (5/4/1997): Από τη Βουλιαγμένη στον Παναθηναϊκό και, μετά από μία διετία, ξανά πίσω στο Λαιμό, ο Καπετανάκης εξελίσσεται σε μία πολύ αξιόπιστη λύση στη θέση του αμυντικού. Διεθνής με όλες τις «μικρές» εθνικές ομάδες, ο 21χρονος παίκτης βρίσκεται στον... προθάλαμο της εθνικής ανδρών, καθώς έχει κληθεί αρκετές φορές σε καμπ προετοιμασίας από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Θοδωρή Βλάχο. Στο περσινό πρωτάθλημα της Α1 είχε 28 συμμετοχές και 8 τέρματα με το ΝΟΒ, φτάνοντας ως τους τελικούς του πρωταθλήματος.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣ (18/4/1997): Μαζί με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, συνέθεσαν ένα πανίσχυρο δίδυμο φουνταριστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του Βελιγραδίου. Παιδί της Βουλιαγμένης, με την οποία κατέκτησε συνολικά εννέα τίτλους στα ηλικιακά πρωταθλήματα, ενώ προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 15 ετών. Φουνταριστός με επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, ο Μασμανίδης μετακόμισε το 2015 στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϊ), με το οποίο κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA το 2016, ενώ στις τρεις σεζόν του έχει επιλεγεί μία φορά στην καλύτερη επτάδα του κολεγιακού πρωταθλήματος και δύο φορές στη δεύτερη καλύτερη επτάδα. Έχει ακόμη μία σεζόν στο NCAA και λογικά του χρόνου θα επιστρέψει στην Ελλάδα, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι δεν στοχεύει σε πιο επαγγελματική ενασχόληση με την υδατοσφαίριση.

ΜΑΝΟΣ ΖΕΡΔΕΒΑΣ (12/8/1997): Στο πρόσωπό του, η Ελλάδα πιθανόν να βρήκε τερματοφύλακα για πολλά χρόνια. Ο Κώστας Λούδης ρίσκαρε και του έδωσε θέση βασικού στη Βουλιαγμένη σε ηλικία μόλις 19 ετών, μετά την αποχώρηση του Κώστα Τσαλκάνη. Η δικαίωση ήρθε άμεσα, με τον Μάνο Ζερδεβά να αναδεικνύεται MVP στο final-4 του κυπέλλου στο Καρπενήσι, όπου ο ΝΟΒ έκανε τη μεγάλη έκπληξη στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Έκτοτε είναι αναντικατάστατος στους «μπέμπηδες» (25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της περιόδου 2017-18), ήταν ο «φύλακας-άγγελος» της εθνικής νέων στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου, ενώ αποτελεί ήδη στέλεχος της εθνικής ανδρών, με συμμετοχή στο Παγκόσμιο του 2017 και στο Ευρωπαϊκό του 2018.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ (3/9/1997): Από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, ο 21χρονος αμυντικός προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα εδώ και μία τριετία και ήταν μέλος της εθνικής νέων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Στο περσινό πρωτάθλημα είχε 21 συμμετοχές και 13 γκολ, προσανατολισμένος κατά κύριο λόγο στο μαρκάρισμα του αντίπαλου φουνταριστού.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΡΟΥΛΟΣ (8/12/1997): Δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια στις ακαδημίες του Παλαιού Φαλήρου, ο Τρούλος προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 16 ετών και εξελίχθηκε σε έναν πολύ καλό σκόρερ, τόσο με την ομάδα των νοτίων προαστίων (25 γκολ σε 22 συμμετοχές στο περσινό πρωτάθλημα), όσο και με την εθνική νέων ανδρών, της οποίας ήταν από τους κορυφαίους παίκτες στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου.

ΦΩΝΤΑΣ ΣΙΟΡΔΙΛΗΣ (1/1/1998): Αναπληρωματικός τερματοφύλακας της εθνικής νέων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, αλλά και του ΠΑΟΚ, όπου μονίμως βρίσκεται στη... σκιά κάποιου πιο έμπειρου γκολκίπερ (Κεχαγιάς, Καραμπέτσος, Γαλανίδης και του χρόνου Τζωρτζάτος). Είχε 21 συμμετοχές στο περσινό πρωτάθλημα και περιμένει υπομονετικά μία ευκαιρία σαν εκείνη του πρώτου «μικρού» τελικού της Α1 με τη Γλυφάδα, το 2017, όταν μετά την αποβολή του Φίλιππου Καραμπέτσου έκανε τρομερή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και ουσιαστικά χάρισε στον «Δικέφαλο» τη νίκη.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (29/1/1998): Το... μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά και ο γιος του Κυριάκου Γιαννόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες πολίστες της δεκαετίας του 1980, είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος παίκτης, με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα. Βασικό στέλεχος της Γλυφάδας ήδη εδώ και μία τριετία και πρωταθλητής κόσμου με την εθνική νέων πέρυσι στο Βελιγράδι, ο Γρηγόρης Γιαννόπουλος χρειάζεται ακόμη βελτίωση στους υπόλοιπους τομείς του παιχνίδιού (πλην σκοραρίσματος) για να φθάσει σε υψηλό επίπεδο. Στο περσινό πρωτάθλημα της Α1, ο 20χρονος περιφερειακός είχε 31 τέρματα σε 22 συμμετοχές, ενώ έφτασε και ως τον τελικό του κυπέλλου στη Χίο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ (12/3/1998): Ακόμη ένα «προϊόν» του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, με σημαντικό ρόλο στην πρώτη ομάδα μέχρι πέρυσι, όταν, λίγο καιρό μετά το θρίαμβο του Βελιγραδίου, μετακόμισε στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ακολουθώντας τα βήματα του συμπαίκτη του σε Βουλιαγμένη και εθνική ομάδα, Οδυσσέα Μασμανίδη. Ο Δελαγραμμάτικας είναι σπεσιαλίστας αμυντικός, που δεν σκοράρει πολύ (12 γκολ στη "freshman" σεζόν του στο NCAA), αλλά αποτελούσε πολύτιμο «εργαλείο» στη Βουλιαγμένη, με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας του 2017.

ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΙΚΑΣ (20/8/1998): Ακόμη ένα «διαμαντάκι» από τα τμήματα υποδομής του Παλαιού Φαλήρου, ο Νίκος Γαρδίκας ήταν μέλος της εθνικής νέων που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017. Αποτελεί εδώ και μία διετία βασικό στέλεχος της ομάδας του και στο περσινό πρωτάθλημα κατέγραψε 23 συμμετοχές και 20 γκολ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΜΠΑΚΗΣ (18/12/1998): Μετά από μερικά «άγονα» χρόνια, τα Χανιά προσφέρουν και πάλι ένα σπουδαίο ταλέντο στο ελληνικό πόλο. Ο θηριώδης (ύψος 2,03μ.) Κρητικός αποτελεί το είδος αμυντικού που έλειπε τα τελευταία χρόνια από την ελληνική υδατοσφαίριση και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ήδη μέλος της εθνικής ανδρών, με την οποία συμμετείχε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελόνης. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων, ο Σκουμπάκης μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2015 στη Γλυφάδα, την οποία βοήθησε να κατακτήσει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Α1 το 2017 και να φτάσει ως τον τελικό του κυπέλλου το 2018. Την περσινή σεζόν είχε 22 συμμετοχές και 21 γκολ με τον ΑΝΟΓ στο πρωτάθλημα, ενώ από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται με το σκουφάκι του Ολυμπιακού. Η δύναμή του, σε συνδυασμό με το δυνατό σουτ που διαθέτει (το οποίο πάντως χρειάζεται ακόμη δουλειά), κάνουν αρκετούς ανθρώπους του χώρου να τον παρομοιάζουν με τον Κώστα Κοκκινάκη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (12/2/1999): Το «enfant terrible» της ελληνικής υδατοσφαίρισης είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και ο πατέρας του, Τάσος Παπαναστασίου (ο «πιλότος»), υπήρξε ένας από τους καλύτερους φουνταριστούς στην Ελλάδα, ο γιος ακολούθησε... ελαφρώς τροποποιημένο δρομολόγιο, έγινε περιφερειακός και είναι ήδη πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης σε επίπεδο νέων, με συμμετοχές και στην εθνική ανδρών (όχι πάντως σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης). Η έμφυτη ικανότητα «διαβάσματος» του παιχνιδιού, η αγωνιστική ωριμότητά του και η ηγετική φυσιογνωμία του τον κάνουν να μοιάζει στο νερό πολύ μεγαλύτερος και εμπειρότερος απ' όσο είναι, θυμίζοντας πολύ το ξεκίνημα του Χρήστου Αφρουδάκη, ενώ δεν λείπουν οι συγκρίσεις ακόμη και με τον Γιώργο Μαυρωτά. Παράλληλα, ο Παπαναστασίου είναι καλός σουτέρ, πρεσάρει και κολυμπάει πολύ γρήγορα, ενώ ίσως το μοναδικό μειονέκτημά του (που διορθώνεται όμως...) είναι η έλλειψη μυϊκού όγκου. Από το Παλαιό Φάληρο μεταπήδησε στη Γλυφάδα και έγινε ηγέτης του νεανικού ΑΝΟΓ, με τον οποίο πέρυσι είχε 37 γκολ σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου. Από τη νέα περίοδο, όμως, θα είναι κάτοικος Κροατίας, αφού η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ αποφάσισε να επενδύσει στο σπάνιο ταλέντο του, προσφέροντάς του τετραετές συμβόλαιο! Το μεγαλύτερο «στοίχημα» του ελληνικού πόλο, βρίσκεται πια στα χέρια ενός από τα ιστορικότερα κλαμπ της Ευρώπης...

ΧΑΡΗΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ (29/3/1999): Αν και ξεκίνησε το πόλο στη Βουλιαγμένη, ο Χάρης Ρομπόπουλος αγωνίζεται την τελευταία διετία στη Γλυφάδα, όπου βρήκε χώρο και χρόνο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Ο δυναμικός αμυντικός αγωνίστηκε και στα 22 ματς του ΑΝΟΓ την περσινή περίοδο (7 τέρματα) και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει ως τον τελικό του κυπέλλου στη Χίο, ενώ την περασμένη εβδομάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νέων στο Μινσκ. Αφοσιωμένος στα αμυντικά καθήκοντά του, ο Ρομπόπουλος πέτυχε το μοναδικό γκολ του στη διοργάνωση... στον τελικό με το Μαυροβούνιο.

ΦΩΤΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (26/4/1999): Ο δεύτερος τερματοφύλακας της εθνικής νέων στο Μινσκ ξεκίνησε από το Παλαιό Φάληρο και πέρυσι μεταπήδησε στη Γλυφάδα, όπου όμως ήταν ο τρίτος γκολκίπερ της ομάδας και δεν είχε καμία συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΡΓΟΥΣΗΣ (26/4/1999): Από τις ακαδημίες της Χίου (όπου προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 14 ετών), ο Αγιωργούσης μεταγράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι με μετοίκηση λόγω σπουδών στα Χανιά και είχε πολύ καλή παρουσία (24 συμμετοχές-13 γκολ), ειδικά στα πλέι-άουτ με τον Πανιώνιο, βοηθώντας τα μέγιστα την κρητική ομάδα να παραμείνει στην Α1. «Εξαργύρωσε» την καλή χρονιά του με την κλήση του στην εθνική νέων, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, βοηθώντας κυρίως στην άμυνα στα 2μ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (10/6/1999): Το κορυφαίο «προϊόν» της καλής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, ο 19χρονος φουνταριστός ήταν μέλος της εθνικής νέων, τόσο στο περσινό Παγκόσμιο, όσο και φέτος στο Ευρωπαϊκό του Μινσκ, ενώ αγωνίστηκε με την εθνική ανδρών και στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελόνης. Δυνατός, αλλά και αρκετά ευέλικτος (για τη θέση του), ο Νικολαΐδης ήταν ο «εκλεκτός» του Θοδωρή Βλάχου για την αντικατάσταση του Χριστόδουλου Κολόμβου και εντάχθηκε από πέρυσι στον Ολυμπιακό, με τον οποίο πανηγύρισε το εγχώριο νταμπλ, αλλά και το ευρωπαϊκό τρόπαιο του Champions League. Στην Α1 είχε πέρυσι 27 συμμετοχές (ο μοναδικός παίκτης των «ερυθρολεύκων» που αγωνίστηκε σε όλα τα ματς) και 26 γκολ, ενώ στο Champions League έπαιξε και στους 17 αγώνες της ομάδας του, σημειώνοντας 9 τέρματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΡΑΓΚΗΣ (23/6/1999): Ο 19χρονος περιφερειακός προέρχεται και αυτός από τις ακαδημίες του Παλαιού Φαλήρου και σταδιακά εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα, με την οποία είχε πέρυσι 22 συμμετοχές και 11 γκολ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, με εξαίρεση κάποιες ανεπίσημες συμμετοχές στην παίδων, ο Αλαφραγκής εντάχθηκε φέτος για πρώτη φορά σε εθνική ομάδα και βοήθησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των νέων να φτάσει στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου, σκοράροντας μάλιστα σε όλα τα ματς της διοργάνωσης του Μινσκ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΑΡΗΣ (2/7/1999): Ο 19χρονος φουνταριστός ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εθνικής νέων στο Ευρωπαϊκό του Μινσκ και ο κορυφαίος στον δύσκολο προημιτελικό με την Ιταλία. Ταχύτατα εξελισσόμενος, ο Κώστας Κάκαρης ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παλαιού Φαλήρου στο περσινό πρωτάθλημα με 28 γκολ σε 23 αγώνες, αλλά πλέον έχει μπροστά του μία σαφώς μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου -αρχικά τουλάχιστον- θα είναι δύσκολο ακόμη και βρει θέση στη 13άδα. Ο Θοδωρής Βλάχος, πάντως, βλέπει στο πρόσωπό του έναν πιθανό μελλοντικό αντικαταστάτη του Κώστα Μουρίκη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΗΣ (19/11/1999): Μετά από περίπου δέκα χρόνια και τον Γιάννη Φουντούλη, η παραδοσιακή σχολή της Χίου «δίνει» στο ελληνικό πόλο ένα εξαιρετικό ταλέντο. Πρωταθλητής κόσμου πέρυσι στο Βελιγράδι και Ευρώπης φέτος στο Μινσκ, ο Γκιουβέτσης είναι ένας πολυσύνθετος παίκτης, που μπορεί να παίξει τόσο ως αμυντικός όσο και ως περιφερειακός, με έφεση μάλιστα στο σκοράρισμα, όπως απέδειξε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με το Μαυροβούνιο (πέντε γκολ), αλλά και τεράστια αυτοπεποίθηση (πέρυσι ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι του τελικού με την Κροατία, φέτος πέτυχε το νικητήριο τέρμα στον προημιτελικό με την Ιταλία). Το περσινό καλοκαίρι πρωταγωνίστησε σε ένα μεταγραφικό... σίριαλ, αλλά τελικά κατέληξε στη Βουλιαγμένη -όπως επιθυμούσε ο ίδιος και παρά την άρνηση του ΝΟΧ να τον παραχωρήσει- και στην «παρθενική» σεζόν του στο Λαιμό είχε 28 συμμετοχές και 18 γκολ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΜΑΡΑΣ (25/11/1999): Βασικός τερματοφύλακας της «χρυσής» εθνικής νέων στο Ευρωπαϊκό του Μινσκ, ο Στέλιος Δαλμαράς έχει δύσκολο έργο να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον όμως έχει την ευκαιρία να προπονείται μαζί με έναν από τους κορυφαίους γκολκίπερ στον κόσμο, τον Γιόσιπ Πάβιτς. Συμπεριλήφθηκε 10 φορές στην αποστολή των «ερυθρολεύκων» στο περσινό πρωτάθλημα (όταν ο Θοδωρής Βλάχος άφηνε εκτός τον Κροάτη), αγωνιζόμενος ελάχιστα, αλλά στο Μινσκ μόνο... σκουριασμένος δεν εμφανίστηκε. Αποκορύφωμα της εξαιρετικής απόδοσής του, ο ονειρώδης ημιτελικός με την Κροατία, όπου κράτησε ανέπαφη την εστία του, αποκρούοντας μάλιστα και δύο πέναλτι!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ (3/3/2000): Ο νεαρός αμυντικός ανήκει στον Ολυμπιακό, αλλά την περσινή σεζόν δόθηκε δανεικός στον Υδραϊκό, όπου πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον (προπονητή του και στην εθνική εφήβων) Δημήτρη Κραβαρίτη. Κατέγραψε συνολικά 27 συμμετοχές (2 γκολ) και αποκόμισε εμπειρίες που αποδείχθηκαν πολύτιμες στο Παγκόσμιο του Σομπατέλι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΘΟΓΙΑΝΝΗΣ (19/6/2000): Από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό κι από κει στον Εθνικό (11 συμμετοχές στο περσινό πρωτάθλημα), ο Σταύρος Μανθογιάννης ψάχνει κάπου να... ριζώσει και να εξελιχθεί. Πέρυσι ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής εφήβων στο Ευρωπαϊκό της Μάλτας, στο φετινό Παγκόσμιο όμως «οπισθοχώρησε» σε ρόλο αναπληρωματικού, πίσω από τον Ούγκο Πιόβαν.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΟΣ (21/6/2000): Ο γιος του παλιού διεθνή πολίστα και προπονητή -μεταξύ άλλων- του Ολυμπιακού, αγωνίζεται σε θέση φουνταριστού. Ανήκει στη Βουλιαγμένη, αλλά πέρυσι αγωνίστηκε και αυτός ως δανεικός στον Υδραϊκό (27 συμμετοχές, 1 γκολ), όπου είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τον Δημήτρη Κραβαρίτη, προπονητή του και στην εθνική εφήβων, με την οποία πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο στο Σομπατέλι.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΠΟΥΛΟΣ (5/7/2000): Και μόνο η συμμετοχή στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού αποτελεί μεγάλη εμπειρία για το μεγαλύτερο από τα δύο αδέλφια, που συμμετείχαν τόσο στο Παγκόσμιο εφήβων του Σομπατέλι, όσο και στο Ευρωπαϊκό νέων ανδρών του Μινσκ. Ο Ιπποκράτης Χαλυβόπουλος αγωνίζεται ως φουνταριστός, αλλά μπορεί να παίξει και άμυνα στα 2μ., δυνατότητα πολύ σημαντική για έναν παίκτη, με βάση την εξέλιξη του αθλήματος διεθνώς. Ο 18χρονος πολίστας είχε 14 συμμετοχές και 1 γκολ στο περσινό πρωτάθλημα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θοδωρής Βλάχος τον συμπεριέλαβε στη 15άδα των «ερυθρολεύκων» και στους τρεις τελικούς των πλέι-οφ με τη Βουλιαγμένη.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ (28/8/2000): Στην περίπτωση αυτή το μήλο έπεσε κάτω από... πορτοκαλιά, μιας και ο Αχιλλέας Γραμματικός είναι γιος του επί σειρά ετών αρχηγού της εθνικής χάντμπολ (και νυν προπονητή της ΑΕΚ), Νίκου Γραμματικού. Από τη Βουλιαγμένη, όπου δεν είχε χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, ο 18χρονος αμυντικός μετακινήθηκε στα μέσα της περασμένης περιόδου στον Υδραϊκό, με τον οποίο αγωνίστηκε σε 18 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε 1 γκολ, πριν αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου με την εθνική εφήβων.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (28/8/2000): Ο 18χρονος φουνταριστός αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων, αποτελώντας ένα από τα «κλειδιά» στον ελληνικό θρίαμβο. Ακόμη ένα «παιδί» του ΑΝΟ Γλυφάδας, ο Παπανικολάου αποτελεί μόνιμο στέλεχος της ομάδας των νοτίων προαστίων, έχοντας στο περσινό πρωτάθλημα 22 συμμετοχές και 6 γκολ, αλλά και παρουσία στον τελικό του κυπέλλου στη Χίο. Θεωρείται από τους πλέον ταλαντούχους και εξελίξιμους παίκτες αυτής της γενιάς και είναι πολύ πιθανό το όνομά του να μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥ (28/9/2000): Ο «εκτελεστής» της εθνικής εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μέλος όμως και της ομάδας νέων που θριάμβευσε στο Μινσκ. Πέτυχε συνολικά 19 γκολ στο Σομπατέλι, σκοράροντας μάλιστα από πέντε φορές στα ματς της Α΄ φάσης με Ρωσία και Κίνα. Ο 18χρονος περιφερειακός ανήκει στη Βουλιαγμένη, με την οποία πέρυσι είχε 17 συμμετοχές και 2 γκολ στο πρωτάθλημα, όμως από τη νέα σεζόν ο ρόλος του αναμένεται αναβαθμισμένος και δεν αποκλείεται να αποτελέσει ακόμη έναν παίκτη-αποκάλυψη για τους «μπέμπηδες», που άλλωστε έχουν τεράστια παράδοση στην ανάδειξη και αξιοποίηση ταλέντων.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗΣ (26/10/2000): Ακόμη ένα «τέκνο» της μεγάλης σχολής του ΝΟΒ, στον οποίο αγωνίζεται μαζί με τον -κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο- αδελφό του, Δημήτρη. Ο Νίκος Κουρούβανης είναι περιφερειακός με σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική εφήβων, ενώ σταδιακά αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και στη Βουλιαγμένη, με την οποία στο περσινό πρωτάθλημα είχε 11 συμμετοχές και 2 γκολ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΑΪΜΗΣ (8/11/2000): Περίπτωση ανάλογη με εκείνη του Αλαμάνου, ο Διονύσης Μπραΐμης προέρχεται από τον Ολυμπιακό και πέρυσι αγωνίστηκε στον Εθνικό, με 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (χωρίς να σκοράρει). Ο 18χρονος περιφερειακός ήταν από τους πλέον σταθερούς παίκτες της εθνικής εφήβων στο Παγκόσμιο του Σομπατέλι, συνεισφέροντας σημαντικά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, και έδειξε ότι ενδεχομένως δικαιούται περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Α1.

ΟΥΓΚΟ ΠΙΟΒΑΝ (26/12/2000): Ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Εφήβων, με σπουδαίες εμφανίσεις στο Σομπατέλι, γεννήθηκε στο Σασουόλο της Ιταλίας, από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία τεσσάρων ετών. Ο Ούγκο-Αλέξανδρος Πιόβαν, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ανήκει στη Βουλιαγμένη και πέρυσι κατέγραψε 6 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, καθώς στο ΝΟΒ είναι τρίτη επιλογή, πίσω από τον Μάνο Ζερδεβά και τον Δημήτρη Κουρούβανη.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (28/6/2001): Άλλος ένας... διπλοθεσίτης του φετινού καλοκαιριού, πρωταθλητής κόσμου με τους έφηβους και Ευρώπης με τους νέους μέσα σε λίγες ημέρες. «Παιδί» της Βουλιαγμένης, προωθήθηκε ήδη από τα 15 του στην πρώτη ομάδα και ήταν στη 13άδα του ιστορικού τελικού κυπέλλου του 2017 στο Καρπενήσι, όταν ο ΝΟΒ νίκησε τον Ολυμπιακό, ενώ στο πρωτάθλημα της Α1 είχε 16 συμμετοχές και 3 γκολ. Αγωνίζεται ως περιφερειακός και ήταν από τους κορυφαίους της εθνικής εφήβων στο Σομπατέλι, όντας μάλιστα ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας στον τελικό με την Ισπανία (τρία τέρματα). Στην ομάδα των νέων είχε φυσικά μικρότερο ρόλο, αλλά έδωσε και στο Μινσκ πολύτιμες λύσεις. Πρόκειται για πολίστα με εντυπωσιακή βελτίωση και φυσικά μεγάλα περιθώρια εξέλιξης.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΛΥΒΟΠΟΥΛΟΣ (20/3/2002): Ο «βενιαμίν» της εθνικής νέων στο Μινσκ, όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης σε ηλικία 16 ετών. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα των εφήβων (όπου μετείχαν αθλητές δύο χρόνια μεγαλύτεροί του, μεταξύ αυτών και ο αδελφός του, Ιπποκράτης) και οι γνωρίζοντες μιλάνε για έναν παίκτη που μπορεί να αφήσει εποχή στην ελληνική υδατοσφαίριση. Ο προπονητής του στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού (και βοηθός του Κραβαρίτη στην εθνική εφήβων), Σάκης Πλατανίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του τον παρομοίασε με τον Μανώλη Μυλωνάκη, τονίζοντας ότι διαθέτει εξαιρετική ικανότητα «διαβάσματος» του παιχνιδιού. Αναμένεται φέτος να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και ενδεχομένως να καταγράψει τις πρώτες συμμετοχές του στο πρωτάθλημα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΧΑΛΑΡΗΣ (26/6/2002): Ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης των υπό εξέταση εθνικών ομάδων, «ξεπετάχθηκε» στο β΄ γύρο του περσινού πρωταθλήματος, όταν μονιμοποιήθηκε στην αποστολή του ΠΑΟΚ, καταγράφοντας συνολικά 12 συμμετοχές (1 γκολ). Ο 16χρονος περιφερειακός αποδείχθηκε το «κρυφό χαρτί» του Δημήτρη Κραβαρίτη στο πρώτο ματς της εθνικής εφήβων στο Σομπατέλι, απέναντι στην «οικοδέσποινα» Ουγγαρία, καθώς με τα τρία γκολ που σημείωσε συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη, που «άνοιξε το δρόμο» της ελληνικής ομάδας προς τον τίτλο. Θεωρείται ταλέντο με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110