Υδατοσφαίριση: World Cup αντί World League καθιερώνει η FINA

Με νέα μορφή και νέα ονομασία θα διεξαχθεί το 2023 το World League υδατοσφαίρισης σε άνδρες και γυναίκες, το οποίο μετονομάζεται σε World Cup και θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Υδατοσφαίριση: World Cup αντί World League καθιερώνει η FINA

Δώδεκα ομάδες στους άνδρες και οκτώ στις γυναίκες (μεταξύ αυτών και οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας) απαρτίζουν την πρώτη κατηγορία, θα χωριστούν σε δύο ομίλους και θα αναμετρηθούν σε δύο προκριματικά τουρνουά. Συνολικά, έξι ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα περάσουν στην τελική φάση, όπου θα προκριθούν επίσης και δύο ομάδες από τη Β' κατηγορία, η οποία είναι «ανοιχτή» σε όποια χώρα επιθυμεί να συμμετέχει. Στη Β' κατηγορία θα γίνουν ηπειρωτικά προκριματικά τουρνουά σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία/Ωκεανία και Αφρική και ένα παγκόσμιο προκριματικό τουρνουά οκτώ ομάδων (δύο από κάθε ηπειρωτική ζώνη), από το οποίο οι δύο πρώτοι θα προκριθούν στο Super Final.

H FINA δεν διευκρινίζει αν θα υπάρχει κάποιο σύστημα προβιβασμού/υποβιβασμού μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ή αν θα χρησιμοποιείται ως κριτήριο η κατάταξη της πιο πρόσφατης μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης. Για το τουρνουά του 2023, οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας επελέγησαν με βάση το Παγκόσμιο τη Βουδαπέστης, με την προσθήκη της Κίνας στις γυναίκες (αντί της όγδοης στο Παγκόσμιο Γαλλίας) και της Γαλλίας στους άνδρες (αντί της 12ης Νότιας Αφρικής).

Αναλυτικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Α' κατηγορία του World Cup:

ΑΝΔΡΕΣ: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Γαλλία, Γεωργία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ολλανδία

Η FINA ανακοίνωσε παράλληλα και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων, που έχουν ως εξής:

ΑΝΔΡΕΣ
Α΄ προκριματικό τουρνουά: 18-22 Απριλίου 2023
Β΄ προκριματικό τουρνουά: 2-6 Μαΐου 2023
Τελική Φάση (Super Final): 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2023

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Α΄ προκριματικό τουρνουά: 14-16 Απριλίου 2023
Β΄ προκριματικό τουρνουά: 28-30 Απριλίου 2023
Τελική Φάση (Super Final): 23-25 Ιουνίου 2023

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ