Ισπανία - Ελλάδα 9-6: Ασημένιο μετάλλιο για τη «γαλανόλευκη» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (highlights)

Η εθνική πόλο γυναικών ηττήθηκε 9-6 από την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Σπλιτ και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης η ομάδα του Μιγκέλ Όκα.

Ισπανία - Ελλάδα 9-6: Ασημένιο μετάλλιο για τη «γαλανόλευκη» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (highlights)

Η εθνική πόλο γυναικών κοίταξε στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανίας αλλά τη στιγμή που έγινε το 6-6 (τελευταία περίοδος), μίλησε η εμπειρία και οι Γκαρσία, Ορτίθ…σκότωσαν το όνειρο. Σπουδαία εμφάνιση και η 20χρονη Τέρε στο τέρμα (απέκρουσε δυο πέναλτι).

Με 0/2 στην πρώτη περίοδο στην παίκτρια παραπάνω και ένα χαμένο πέναλτι απέναντι στην Ισπανία δεν μπορείς να ζητάς πολλά στο ξεκίνημα ενός τελικού. Η ομάδα του Μιγκέλ Όκα έλεγχε το παιχνίδι, κολύμπησε για να…σπάσει τη ζώνη της Ελλάδας (κάτι που δεν έκανε με επιτυχία η Ιταλία), είχε σουτ από την περιφέρεια και έτσι από την πρώτη περίοδο ήταν το «αφεντικό», χωρίς να έχει κερδίσει αποβολή αφού η άμυνα της Ελλάδας ήταν…σοφτ.

Το πρώτο τέρμα για την Ελλάδα ήρθε στην παραπάνω με τη Χυδηριώτη (6.36 για το τέλος του ημιχρόνου), ενώ η «γαλανόλευκη» αμυντικά ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με την πρώτη περίοδο.

Βέβαια τη στιγμή που αφήσαμε τη ζώνη η μπάλα πήγε στην Λέιτον στα δύο μέτρα και εκείνη που είναι εξαιρετική (όπως και η πιο έμπειρη Γκαρσία) έκανε το 4-1.

Το θετικό για την εθνική ήταν πως έπαιζε καλά και την επίθεση στην παραπάνω με 2/2 σε αυτό το σημείο έγινε το 4-2. Τα πάντα ξεκινούσαν από την άμυνα όπου η Ισπανία δεν μπορούσε να σκοράρει (0/4 στην παραπάνω), δεν είχε μυαλό και στην κόντρα η Σιούτη μείωσε ακόμη περισσότερο (4-3, 1.42 για το τέλος της περιόδου). Με καταπληκτική άμυνα και σωστές επιθέσεις η Ελλάδα επέστρεψε και δεν άφησε την Ισπανία να ξεφύγει με τις παίκτριες του Όκα να είναι και εκνευρισμένες, με εξαίρεση την Τέρε στο τέρμα.

Η άμυνά μας συνέχισε να είναι εντυπωσιακή αλλά χάσαμε δυο ευκαιρίες για να ισοφαρίσουμε. Τη μία στην παίκτρια παραπάνω και τη δεύτερη με πέναλτι, ένα ακόμη χαμένο (αυτή τη φορά η Βάσω Πλευρίτου νικήθηκε από την Τέρε που στην πρώτη περίοδο είχε σταματήσει την Ελευθερία). Στην Τέρε «απάντησε» η Ιωάννα Σταματοπούλου, η οποία απέκρουσε το πέναλτι της Εσπάρ και κράτησε αυτό το 4-3 σε ένα κρίσιμο σημείο όπου δεν έγινε ούτε το 4-4 αλλά ούτε και το 5-3 με τα χαμένα πέναλτι.

Η εντυπωσιακή Λέιτον πήρε ξανά πέναλτι και αυτή τη φορά η Ρουίθ έκανε το 5-3, με την Ισπανία να σκοράρει ύστερα από περίπου 10 λεπτά αλλά και η «γαλανόλευκη» όπως και στην πρώτη περίοδο δεν είχε καθαρό μυαλό στην επίθεση, σε έναν τελικό με αρκετό…ξύλο.

Η Ξενάκη με ωραία επίθεση στην παραπάνω μείωσε στο γκολ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ωστόσο η έμπειρη φουνταριστή της Σαμπαντέλ Γκαρσία απάντησε άμεσα για το 6-4 ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα έχασε και επίθεση στην παραπάνω.

Η Ελευθερία Πλευρίτου όμως με μια λόμπα μείωσε ξανά στο γκολ (6-5, 5.04 για το φινάλε). Σταματόπουλου και άμυνα έκαναν άψογα τη δουλειά τους και στην επίθεση η Χυδηριώτη στην παίκτρια παραπάνω ισοφάρισε για πρώτη φορά στον τελικό (6-6, 4.04 πριν από το τέλος).

Η Ισπανία στην πρώτη φορά που έπαιξε με παραπάνω στο δεύτερο ημίχρονο, σκόραρε με την Ορτίθ και πήρε εκ νέου το προβάδισμα (7-6) ενώ στο κρίσιμο σημείο του τελικού ανέλαβαν οι έμπειρες με την Γκαρσία από τη θέση της φουνταριστής να γράφει το 8-6 υπέρ της Ισπανίας, 1.32 πριν από το τέλος.

Η Εσπάρ διαμόρφωσε το 9-6 (54 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος) και φυσικά τα πάντα τελείωσαν.

Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-3, 1-0, 4-3.

Ισπανία (Μιγκέλ Όκα): Έστερ, Νόγκουε, Εσπάρ 2, Ορτίθ 1, Πέρεζ 1, Πρατς, Ρουίθ 2, Πένα, Φόρκα, Κάμους, Γκαρσία 2, Λέιτον 1, Τέρε

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη 2, Τριχά, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη.