Ελλάδα - Ιταλία 10-11: Ο Ντι Φούλβιο…σκότωσε το όνειρο του χρυσού μεταλλίου

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ύστερα από μια συγκλονιστική «ναυμαχία» στη Βουδαπέστη, γνώρισε την ήττα με 11-10 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία και θα παίξει την Κυριακή (3/7) για το χάλκινο μετάλλιο.

Ελλάδα - Ιταλία 10-11: Ο Ντι Φούλβιο…σκότωσε το όνειρο του χρυσού μεταλλίου

Πάλεψε με νύχια και με δόντια κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών αλλά δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό της Κυριακής (3/7).

Η «γαλανόλευκη» από την αρχή κυνηγούσε στο σκορ, επέστρεφε αλλά στο φινάλε ο σπουδαίος περιφερειακός Ντι Φούλβιο «σκότωσε» το όνειρο του χρυσού μεταλλίου γράφοντας το 11-9, 58 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο Βλαχόπουλος, 4 δευτερόλεπτα για το τέλος διαμόρφωσε το τελικό 10-11. Οι Ιταλοί έκαναν...δώρο την μπάλα αλλά η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκτελέσει σε μια φάση όπου υπάρχουν παράπονα για τον χρόνο.

«Μουδιασμένο» το ξεκίνημα και για τις δυο ομάδες, με τους Βλάχο, Καμπάνια να δίνουν μεγάλο βάρος στην άμυνα. Η Ιταλία στο πρώτο τρίλεπτο δεν είχε ούτε σουτ αλλά στην πρώτη της καλή επίθεση κέρδισε αποβολή και σκόραρε, με την «γαλανόλευκη» να μην μπορεί να απειλήσει ενώ στον δικό της παραπάνω δεν σκόραρε για να ανοίξει εκείνη το σκορ.

Ο Καλογερόπουλος σε μια…σκοτωμένη επίθεση έκανε το 1-1 από την περιφέρεια, ωστόσο η Ιταλία ξανά στον παραπάνω (2/2), έκανε το 2-1 (Κανέλα), σε αντίθεση με την Εθνική μας που ξεκίνησε με 0/2 και είδε την ομάδα του Καμπάνια να κάνει και το 3-1 (Ιόκι Γκράτα).

Ο Βλαχόπουλος στον παραπάνω με τη βοήθεια και της κόντρας μείωσε σε 3-2 στον πρώτο πετυχημένο παραπάνω για την Ελλάδα στον ημιτελικό, ωστόσο το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο άμυνα, στον παίκτη λιγότερο (4-2 με τον Μπρούνι). Η Ιταλία τελείωσε την πρώτη περίοδο με 3/3 στον παραπάνω και η Ελλάδα με 1/3.

Το τρίτο οκτάλεπτο ξεκίνησε με ένα φοβερό τέρμα από τον Βλαχόπουλο (περιφέρεια, 3-4) και πλέον η εθνική ήθελε καλές άμυνες και σωστές επιλογές στον παραπάνω για να επιστρέψει. Ο ημιτελικός έγινε πιο σκληρός και είναι χαρακτηριστικό πως είχαμε αποβολές την ίδια στιγμή των Ιόκι Γκράτα, Μαρτσιάλι, Κάκαρη, Αργυρόπουλου (!). Ο τελευταίος στη συνέχεια δέχθηκε και νέα ποινή (2 πριν καλά-καλά φτάσουμε στο τέλος του ημιχρόνου) αλλά ευτυχώς η Ιταλία δεν σκόραρε (3/4) σε αυτή τη φάση.

Η Ελλάδα όμως δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις δικές της κερδισμένες ποινές (1/5). Τελικά το γκολ ήρθε από τον Γιάννη Φουντούλη στον παραπάνω (2/6) και έτσι το 2-4 έγινε 4-4, με την Ελλάδα να παίζει καταπληκτική άμυνα σε αυτό το σημείο του ημιτελικού.

Ο Πρεσιούτι όμως 1.59 για το φινάλε του ημιχρόνου από την περιφέρεια έκανε το 5-4 για την Ιταλία που πήρε ξανά το προβάδισμα σε μια επίθεση που έμοιαζε χαμένη και ο Ντι Σόμα ξανά από την περιφέρεια έκανε το 4-6. Ο Νικολαΐδης απάντησε άμεσα στον παραπάνω (3/8), κι αυτό ήταν το καλό, στο φινάλε του ημιχρόνου (5-6). 2/5 στον παραπάνω η Εθνική σε αυτή την περίοδο και 0/2 η Ιταλία, που βρήκε δύο γκολ από την περιφέρεια.

Η Εθνική από το 4-6 επέστρεψε ξανά (6-6), με τον Γενηδουνιά να σκοράρει από την περιφέρεια ενώ είχε βγει και η άμυνα στον λιγότερο. Το κακό ήταν στην επίθεση στον παραπάνω (3/9), με την Ιταλία φυσικά να έχει επίσης ζητήματα μετά την πρώτη περίοδο. Ξεκίνησε με 3/3 αλλά στα μισά της τρίτης περιόδου είχε 3/8 στον παραπάνω, με την Ελλάδα να παλεύει για να πάρει για πρώτη φορά το προβάδισμα στον ημιτελικό. Το 7-6 για την Ελλάδα δεν ήρθε και αντίθετα ο Ντι Φούλβιο με το πρώτο του γκολ στον ημιτελικό έγραψε το 6-7 για την Ιταλία (το γκολ ήρθε στον παραπάνω), που έβγαλε δύο άμυνες στον λιγότερο και κράτησε το προβάδισμα, ενώ είχε και χαμένο παραπάνω ο Ντι Φούλβιο. 0/3 στον παραπάνω η Εθνική σε αυτή την περίοδο και 1/6 οι Ιταλοί που πήρε πολλές ποινές αλλά ευτυχώς σκόραραν μόλις μία φορά με το Ντι Φούλβιο.

Το κακό είναι πως στο τέταρτο οκτάλεπτο ξεκίνησε με την Ιταλία να σκοράρει, πριν συμπληρώσουμε δυο λεπτά, δύο γκολ από αυτά που λέμε στο πόλο πως δεν πρέπει να δέχεσαι. Πρεσιούτι, Ντόλτσε έκαναν το 6-9 με την Ελλάδα να απαντάει με τον Κάκαρη στον παραπάνω (7-9) να κρατάει ζωντανή τη «γαλανόλευκη». Στον παραπάνω (!) ήρθε ένα ακόμη τέρμα (Καλογερόπουλος) με την Ελλάδα να μειώνει στο γκολ πολύ γρήγορα (8-9, 5.20 για το τέλος).

Ο Ντόλτσε όμως στον παραπάνω έκανε τη...ζημιά και πήγε ξανά τη διαφορά στο +2 για την Ιταλία (8-10), με την Ελλάδα να χάνει τον δικό της κρίσιμο παραπάνω. Η άμυνα κράτησε και ο Γενηδουνιάς, 1.50 για το τέλος στον παραπάνω μείωσε στο γκολ (9-10). Ο Ντι Φούλβιο όμως 58 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος...σκότωσε την Ελλάδα (9-11). Το σουτ του Γενηδουνιά δεν βρήκε στόχο και τα πάντα τελείωσαν με την Ιταλία να παίρνει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Ο Βλαχόπουλος, 4 δευτερόλεπτα για το τέλος διαμόρφωσε το τελικό 10-11. Οι Ιταλοί έκαναν...δώρο την μπάλα αλλά η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκτελέσει σε μια φάση όπου υπάρχουν παράπονα για τον χρόνο.

Τα οκτάλεπτα: 2-4, 3-2, 1-1, 4-4.

Ελλάδα (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος-Κανακάκης, Γούβης, Κάκαρης 1, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 3, Τζωρτζάτος.

Ιταλία (Καμπάνια): Ντελ Λούνγκο, Ντι Φούλβιο 2, Νταμόντε, Ιόκι Γκράτα 1, Φοντέλι, Κανέλα 1, Μαρτσιάλι, Ετσενίκε, Πρεσιούτι 2, Μπρούνι 1, Ντι Σόμα 1, Ντόλτσε 3, Νικόζια.