Ελλάδα – ΗΠΑ 16-11: Στους «4» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών…έπνιξε τις ΗΠΑ (16-11) και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η γηπεδούχος Ουγγαρία ή η κάτοχος του τίτλου Ιταλία αντίπαλος της «γαλανόλευκης» στον ημιτελικό

Ελλάδα – ΗΠΑ 16-11: Στους «4» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου ξανά η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Η «γαλανόλευκη» του Θοδωρή Βλάχου που ήταν στα ημιτελικά το 2015 (Καζάν), το 2017 (Βουδαπέστη), επιστρέφει στην τετράδα (το 2019 ήταν εκτός), έναν χρόνο περίπου μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Η εθνική ομάδα μπήκε δυνατά. Ο Γενηδουνιάς ήταν…καυτός από την περιφέρεια και με δύο γρήγορα τέρματα, έδωσε…αέρα στη «γαλανόλευκη» (2-0) που ήταν εξαιρετική στην άμυνα. Ο Ζερδεβάς «κέρβερος», σε ένα κρίσιμο σημείο και ενώ ο Μπόουεν είχε μειώσει σε 2-1, απέκρουσε το πέναλτι του πρώην άσου του Απόλλωνα Σμύρνης, κράτησε το 2-1 και στη συνέχεια στον παραπάνω ο Αργυρόπουλος-Κανακάκης σημείωσε το 3-1. Η Εθνική είχε 1/1 στον παραπάνω και 3/3 στον λιγότερο, αφού οι Αμερικάνοι δεν βρήκαν λύσεις, ωστόσο χρεώθηκε γρήγορα με 2 ποινές ο Ντίνος Γενηδουνιάς.

Οι Αμερικάνοι είχαν λύσεις όμως από την περιφέρεια και ο Γκρόγουελ μείωσε ξανά στο γκολ (3-2) στο ξεκίνημα της περιόδου. Ο Νικολαΐδης στην επόμενη επίθεση με υπέροχη ενέργεια πήρε το πέναλτι και ο Αργυρόπουλος-Κανακάκης με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο ματς πήγε ξανά τη διαφορά στο +2 (4-2).

Ο Ντοντ στον παίκτη παραπάνω (πρώτος πετυχημένος) μείωσε εκ νέου (4-3), με τον Τζωρτζάτο να παίζει στο τέρμα αντί του Ζερδεβά (ενοχλήσεις στο χέρι) ενώ ο Ντάουμπε, ξανά από την περιφέρεια για τις ΗΠΑ, ισοφάρισε για την ομάδα του Ουντόβισιτς (4-4).

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς στην κόντρα έδωσε τεράστια ανάσα στην Εθνική (5-4) και έβαλε ένα τέλος στο μικρό σερί των Αμερικανών, οι οποίοι σε αυτό το οκτάλεπτο βρήκαν λύσεις και στον παραπάνω και ισοφάρισαν με τον Χάλοκ (5-5). Ο Αργυρόπουλος – Κανακάκης στον παραπάνω (2/2 η Εθνική) πέτυχε το 6-5 για την εθνική ενώ χάθηκε στη συνέχεια ο παραπάνω (δοκάρι το σουτ του Παπαναστασίου), με τον Ντάουμπε (πέρσι στον Ολυμπιακό) να ισοφαρίζει και πάλι (6-6), ωστόσο η «γαλανόλευκη» σημείωσε το 7-6 στον παραπάνω (Καλογερόπουλος), ωστόσο οι ΗΠΑ σε αυτή την περίοδο ήταν ασταμάτητοι και στον παραπάνω (Μπόουεν ισοφάρισε σε 7-7 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου). 2/3 η εθνική στη δεύτερη περίοδο, 3/3 οι ΗΠΑ!

Στο πρώτο δίλεπτο της τρίτης περιόδου, χάθηκαν από μία επίθεση στον παραπάνω, με τον Άγγελο Βλαχόπουλο να γράφει το 8-7 με πέναλτι που κέρδισε ο εξαιρετικός Αργυρόπουλος – Κανακάκης. Το θετικό είναι πως η άμυνα στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου ήταν και πάλι εξαιρετική. Στην κόντρα, ο Βλαχόπουλος είδε τον Γούβη και εκείνος γύρισε υπέροχα και νίκησε τον Χόλαντ για το 9-7 σε ένα κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης. Ο Ουντόβισιτς πήρε τάιμ άουτ για να σχεδιάσει επίθεση στον παραπάνω αλλά και πάλι βγήκε η άμυνα με τις ΗΠΑ να έχουν 0/3 στον παραπάνω, τη στιγμή που στο δεύτερο οκτάλεπτο είχαν 3/3. Ξανά στην κόντρα ο Βλαχόπουλος αυτή τη φορά δεν έδωσε πάσα, τελείωσε μόνος του τη φάση και έγραψε το 10-7, 1.21 για το τέλος της περιόδου.

Ο Νικολαΐδης με υπέροχο τρόπο από τη θέση του φουνταριστού έκανε και το 11-7 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Η άμυνα βγήκε, η Εθνική κέρδισε ποινή, ο Βλάχος πολύ σωστά πήρε τάιμ άουτ και τους είπε: "Πάμε να το...τελειώσουμε". Ο Καλογερόπουλος στο δοκάρι πήρε την μπάλα και εκτέλεσε τον Χόλαντ για το 12-7, παίζοντας καταπληκτικά τον παίκτη παραπάνω (6.30 για το τέλος).

Ο Ντάουμπε μείωσε σε 12-8 (πρώτο γκολ των ΗΠΑ ύστερα από περίπου δέκα λεπτά), αλλά ο Αργυρόπουλος – Κανακάκης έγραψε το 13-8 αμέσως και τελείωσε τα πάντα.

Στα τελευταία λεπτά, μπορεί να βγήκε εκτός με τρεις ποινές ο Γενηδουνιάς και οι ΗΠΑ να βρήκαν πιο εύκολο τον δρόμο προς τα δίχτυα αλλά η «γαλανόλευκη» κρατούσε σταθερά τη διαφορά στο +5 (14-9, 15-10), παίζοντας εξαιρετικά στον παίκτη παραπάνω με τον Αργυρόπουλο - Κανακάκη να είναι φοβερός σε άμυνα και επίθεση.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 4-6, 3-0, 6-4.

Ελλάδα (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 3, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 3, Φουντούλης, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος-Κανακάκης 5, Γούβης 1, Κάκαρης, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 3, Τζωρτζάτος.

ΗΠΑ (Ουντόβισιτς): Γουάινμπεργκ, Ντοντ 1, Βάβιτς, Γκρόγουελ 1, Ντάουμπε 3, Έρχαρντ, Χάλοκ 3, Γούντχεντ, Μπόουεν 3, Στίβενσον, Φάρμερ, Ίρβινγκ, Χόλαντ.