Τι είπε στον Κουντούρη ο Δεληγιάννης, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω ενός διλήμματος!

Ένα τρομερό παρασκήνιο για το πόλο του Ολυμπιακού και τον διάδοχο του Χάρη Παυλίδη.

Τι είπε στον Κουντούρη ο Δεληγιάννης, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω ενός διλήμματος!

Είχα τη μεγάλη συνέντευξη του Χάρη Παυλίδη, του προπονητή που έφτασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από τη συνέντευξη αυτή βγήκαν θέματα, τον ρώτησα όλα όσα έπρεπε. Τώρα δίνω συνέχεια γιατί είναι πολύ σημαντική η συνέχεια της ομάδας πόλο. Όχι μόνο με τον Τσίριτς, τον νέο προπονητή, αλλά και μετά τον Τσίριτς, αν δεν πάει καλά. Επιπλέον, υπάρχει και η ομάδα των ανδρών μετά τον Θόδωρο Βλάχο που πιέζεται από την Ομοσπονδία...

Ο χώρος του πόλο είναι μικρός και δεν έχει την πολυτέλεια να «καίει» δυνατά χαρτιά. Εννοώ τον Δεληγιάννη. Τον επί πολλά χρόνια αρχηγό του Ολυμπιακού στο πόλο, τον τερματοφύλακα που πήρε πολλά τρόπαια και μάλιστα μετά το τέλος της καριέρας του δούλεψε τρία χρόνια ως προπονητής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού στα αγόρια και δύο χρόνια ως βοηθός του Χάρη Παυλίδη στην πρώτη ομάδα στις γυναίκες.

Πριν πάω σε αυτά που έμαθα -τα οποία είναι συγκλονιστικά-, να θυμίσω τι βγήκε για αυτό το θέμα από τη συνέντευξη του Χάρη Παυλίδη στο «ΦΩΣ».

Πρώτον: Ο Παυλίδης, ως ο πλέον ειδικός και έχοντας άριστη σχέση με τον Κουντούρη, τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, πρότεινε ορισμένα ονόματα για να τον διαδεχθούν, προπονητές που όχι μόνο είναι καλοί αλλά έχουν τη δική του φιλοσοφία, ώστε να μην έρθουν και γκρεμίσουν, να μη χαλάσει η πετυχημένη συνταγή.

Δεύτερον: Ο Τσίριτς που παίρνει ο Ολυμπιακός ήταν μία από τις 3-4 προτάσεις του Παυλίδη, τον ξέρει από παλιά ως μεγάλο αθλητή, ξέρει τη φιλοσοφία του, δεν έχει όμως προπονητικές διακρίσεις. Βέβαια, μου το δικαιολόγησε αυτό, είπε αρκετά για την Εθνική Ιράν και είπε ότι την ομάδα του Ολυμπιακού την έχει σαν παιδί του και δεν θέλει να αποτύχει ο Τσίριτς. Ήδη τον βοηθάει, ήδη βλέπει αγώνες του Ολυμπιακού, ήδη τον ενημερώνει για τις παίκτριες.

Τρίτον: Η πρώτη επιλογή του Παυλίδη ήταν ο Δεληγιάννης. Και μάλιστα ήταν και η πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού! Αλλά ο Δεληγιάννης αρνήθηκε, γιατί δεν ήθελε να αφήσει στη μέση της σεζόν τον Απόλλωνα και να τον «κρεμάσει».

Τέταρτον: Εξέφρασα την άποψή μου στον Παυλίδη ότι είναι «κουφό» αυτό που έκανε ο Δεληγιάννης, να αφήσει τέτοια μεγάλη ευκαιρία. Και έχω συμπαραστάτες εντός του Ολυμπιακού σε αυτό -και αυτοί «τρελάθηκαν», δεν το περίμεναν.

Πέμπτον: Ο Δεληγιάννης ήταν η καλύτερη επιλογή και για τον Παυλίδη και για τη διοίκηση, γιατί είναι «παιδί του Ολυμπιακού», Έλληνας, θυμίζει τις πετυχημένες περιπτώσεις του Θόδωρου Βλάχου στους άντρες και του Χάρη Παυλίδη στις γυναίκες, που και αυτοί κάπως έτσι ξεκίνησαν. Το ελληνικό πόλο έχει αναπτύξει σχολή και καλή τεχνογνωσία. Και δεν ήταν μόνο παίκτης και αρχηγός του Ολυμπιακού ο Δεληγιάννης αλλά ήταν και δύο χρόνια συνεργάτης του Παυλίδη στις γυναίκες του Ολυμπιακού, ξέρει την ομάδα, ξέρει τα κορίτσια, ξέρει τον τρόπο δουλειάς και τη φιλοσοφία, επίσης τα κορίτσια τον γνωρίζουν.

Ο Τσίριτς, βέβαια, είναι πιο έμπειρος ως προπονητής από τον Δεληγιάννη που τώρα είναι στο ξεκίνημα. Όμως, η πρώτη επιλογή ήταν ο Δεληγιάννης. Αν πήγαιναν σε ξένο, σε περίπτωση που αρνιόταν ο Δεληγιάννης, η πρώτη επιλογή του Παυλίδη από τους ξένους ήταν ο Τσίριτς.

Δεν πρέπει να καεί το «χαρτί» που λέγεται Δεληγιάννης. Τώρα θα βάλω κάτι που είπα στον Παυλίδη όταν τελειώσαμε τη συνέντευξη και δεν το έγραψα χθες: «Θα του κρατήσει κακία του Δεληγιάννη ο Ολυμπιακός και θα τελειώσει μια για πάντα;». Και μου απάντησε ο Παυλίδης: «Ο Κουντούρης δεν λειτουργεί έτσι, δεν έχει γινάτι αν είναι για το καλό της ομάδας. Λειτουργεί ορθολογικά».

Πάμε, λοιπόν, να δώσω συνέχεια με πληροφορίες που έμαθα. Και να σημειώσω πρώτα -για όσους δεν γνωρίζουν- ότι ο Δεληγιάννης είναι ένα πολύ καλό παλικάρι. Δεν υπήρξε μόνο μεγάλος αθλητής αλλά είναι και καλός άνθρωπος, όπως ο Θόδωρος Βλάχος και ο Χάρης Παυλίδης.

Ένα πρωί ήταν στην προπόνηση του Απόλλωνα ο Δεληγιάννης -στους άντρες του Απόλλωνα που είναι φέτος πρώτος προπονητής- και είδε στο κινητό του αναπάντητη κλήση του Μιχάλη Κουντούρη. Χάρηκε πάρα πολύ. Πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και εκείνος του ζήτησε να βρεθούν το βράδυ να τα πουν. Πήγε στα Καμίνια.

Εκεί ο Κουντούρης τού έκανε πρόταση για κλειστό συμβόλαιο δυόμισι χρόνια με τα διπλάσια λεφτά σχεδόν απ’ όσα παίρνει στον Απόλλωνα!

Τρελάθηκε από τη χαρά του ο Δεληγιάννης. Τον ευχαρίστησε δέκα φορές, του είπε ότι είναι μεγάλη τιμή, ότι όμως είναι πολύ μεγάλο βάρος να «κρεμάσει» τον Απόλλωνα στη μέση της σεζόν και να τον παρατήσει, μία ομάδα που τον τίμησε και τον εμπιστεύτηκε φέτος να τον πάρει και να τον κάνει πρώτο προπονητή.

Του είπε επίσης του Κουντούρη ότι αν ήταν καλοκαίρι θα ερχόταν τρέχοντας και με τα μισά λεφτά!

Ο Δεληγιάννης πήγε στον Αφρουδάκη στον Απόλλωνα και του είπε «έχω μία μέρα στη διάθεσή μου για να το σκεφτώ». Ο Αφρουδάκης απάντησε «δεν μπορώ να σου κόψω τον δρόμο». Ο Δεληγιάννης δεν κοιμήθηκε το βράδυ.

Ο Δεληγιάννης είπε στον Κουντούρη «δεν μπορώ να σηκώσω αυτό το φορτίο ως άνθρωπος, να παρατήσω στη μέση της χρονιάς την ομάδα που με εμπιστεύτηκε, συγχώρεσέ με». Δεν έχει ανάγκη να πουλήσει ολυμπιακοφροσύνη, τόσα χρόνια αρχηγός στον Ολυμπιακό, τίτλους πολλούς με τον Ολυμπιακό -και με τα παιδιά του είχε πάει πρόσφατα στο ΣΕΦ στο μπάσκετ του Ολυμπιακού με τη Βιλερμπάν.

Ούτε είναι θέμα χρημάτων, έχει επιχειρήσεις ο άνθρωπος, έχει και μία πισίνα στην Αργυρούπολη με τη γυναίκα του για βρεφική κολύμβηση που πάει πολύ καλά. Την αγαπάει όμως την προπονητική, διαβάζει, ενημερώνεται, το ψάχνει, θέλει να γίνει πολύ καλός προπονητής.

Ήταν τεράστια η ευκαιρία που του έδωσαν ο Παυλίδης και ο Κουντούρης, δεν φοβήθηκε την πρόκληση, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει στη μέση της χρονιάς τον Απόλλωνα στους άντρες.

Αυτά τα γράφω γιατί είναι η αλήθεια αλλά και γιατί στον αθλητισμό δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή στο μέλλον και πώς πάει μια ομάδα, καλό είναι να μην «καίμε χαρτιά».

Όπως ο Παυλίδης μού είπε ύμνους για τον Στάμενιτς και ότι έμαθε πολλά από αυτόν τον μεγάλο προπονητή, έτσι και ο Δεληγιάννης έχει επηρεαστεί τρομερά από τον Στάμενιτς, τον θεωρεί σοφό δάσκαλο και μπροστάρη για την πρόοδο του πόλο στην Ελλάδα. Τον είχε προπονητή τον Στάμενιτς τρία χρόνια στη Γλυφάδα. Παυλίδης, Δεληγιάννης -και άλλοι- έχουν τον Στάμενιτς σαν Θεό. Τους τα έμαθε όλα. Άφησε σχολή. Είναι της ίδιας φιλοσοφίας με τον Παυλίδη ο Δεληγιάννης, γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν συνεργάτης στον Ολυμπιακό δύο χρόνια. Τον εκτιμάει πολύ τον Χάρη.

Ο Κουντούρης έκανε μεγάλη πρόταση στο οικονομικό, ο Δεληγιάννης τρελάθηκε, ξαναλέμε, διπλάσια χρήματα από τον Απόλλωνα, και του είπε ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού «αν ήταν καλοκαίρι, θα ερχόμουν και με τα μισά λεφτά! Δεν είναι θέμα χρημάτων».

Ο Κουντούρης τού είπε «θα σε στηρίξουμε, θα σε βοηθήσουμε, θα έχεις ό,τι θες».

Θέλετε και το τρομερό; Ο Δεληγιάννης πήρε τέτοια στενοχώρια με το δίλημμα στο οποίο βρέθηκε, που κατέληξε στο νοσοκομείο με νεύρωση στομάχου…

Ήταν 14 χρόνια στον Ολυμπιακό ως τερματοφύλακας -άλλα τρία χρόνια μετά στις ακαδημίες του Ολυμπιακού ως προπονητής στα αγόρια, άλλα δύο χρόνια μετά συνεργάτης του Παυλίδη στην πρώτη ομάδα με τις γυναίκες-, είναι μια ζωή! Ο πρώτος σε συμμετοχές παίκτης στην Ιστορία του Ολυμπιακού στο πόλο!

Και τα παιδιά του παίζουν πόλο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού!

Θεωρώ ότι έπρεπε να τα ψάξω και να τα γράψω αυτά για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα.

Τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση του Δεληγιάννη; Θα άρπαζα την ευκαιρία της ζωής μου και θα πήγαινα στον Ολυμπιακό. Αυτή είναι η γνώμη μου. Έκανε λάθος.

Και δεν θα ήταν ανήθικο, στο «σπίτι του» θα γύριζε. Έγραψα το ρεπορτάζ, τόνισα ότι δεν πρέπει να του κρατήσουν κακία στο μέλλον, αλλά η γνώμη μου δεν αλλάζει -και είναι γνώμη κι άλλων εντός Ολυμπιακού: έκανε λάθος.

Και ο ένθερμος Ολυμπιακός, Νίκος Αναστόπουλος, το ίδιο λάθος έκανε κάποτε όταν ήταν στην Κέρκυρα και του είπε ο Κόκκαλης να πάει στον Ολυμπιακό.