Μόνο ο Ολυμπιακός, παγκόσμια υπερδύναμη στο πόλο

Για έβδομη φορά την ίδια σεζόν άνδρες και γυναίκες του Ολυμπιακού στο πόλο, βρίσκονται, στην τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Μόνο ο Ολυμπιακός, παγκόσμια υπερδύναμη στο πόλο

Για πέμπτη διαδοχική φορά και έβδομη στην Ιστορία του συλλόγου το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα πόλο του Ολυμπιακού προκρίθηκαν στην τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης την ίδια σεζόν! Μόνο μία ομάδα έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν κι αυτή είναι η Προ Ρέκο, με τον ιταλικό σύλλογο βέβαια να το πετυχαίνει μόλις μία, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που μετρά επτά.

Από την αγωνιστική περίοδο 2015-16 ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε άνδρες και γυναίκες, με την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου να προκρίνεται σε φάιναλ 6 ή φάιναλ 8 πέντε σερί φορές (2016 Βουδαπέστη, 2017 Βουδαπέστη, 2018 Γένοβα, 2019 Αννόβερο, 2021 Βελιγράδι) και την ομάδα του Χάρη Παυλίδη τέσσερις στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (2016 Βαρκελώνη, 2017 Κίρισι, 2019 Βαρκελώνη, 2021 Βουδαπέστη) και μία στο φάιναλ φορ του ΛΕΝ Τρόφι (2018, Βαρκελώνη).

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι ο μοναδικός σύλλογος στο πόλο που διεκδικεί ευρωπαϊκά τρόπαια σε άνδρες και γυναίκες μαζί την ίδια σεζόν για πέμπτη διαδοχική φορά κι αυτό γιατί πέρσι λόγω κορονοϊού δεν ολοκληρώθηκαν τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Συνολικά τώρα στην Ιστορία των τμημάτων πόλο αυτό έχει συμβεί επτά φορές, γιατί, εκτός από τις πέντε σερί φορές που είπαμε παραπάνω, κάτι αντίστοιχο συνέβη το 2001 και το 2007. Ο Ολυμπιακός (άνδρες) πέρασε στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και την ίδια αγωνιστικά περίοδο (2000-01, 2006-07) οι γυναίκες είχαν προκριθεί στο φάιναλ φορ του ΛΕΝ Τρόφι. Πέντε σερί και επτά συνολικά φορές ο σύλλογος του Πειραιά βλέπει δυο τμήματά του από το ίδιο άθλημα να βρίσκονται σε φάιναλ φορ ή φάιναλ 6 ή φάιναλ 8.

Μοναδικό επίτευγμα σε όλη την Ευρώπη, με την Προ Ρέκο να είναι ο μοναδικός σύλλογος που τη μία φορά που δύο τμήματά του έφτασαν σε φάιναλ φορ την ίδια σεζόν (2012) κατέκτησαν και το ευρωπαϊκό!

Είναι η χρονιά που η Προ Ρέκο στις γυναίκες «αγόρασε» τη Ράπαλο, αλλά μετά τον ευρωπαϊκό τίτλο την...άφησε και η ομάδα έγινε ξανά Ράπαλο, κατακτώντας μάλιστα την επόμενη χρονιά και το πρωτάθλημα Ιταλίας. Κανένας άλλος σύλλογος στην Ευρώπη, εκτός των Ολυμπιακού (συνολικά επτά φορές) και Προ Ρέκο (μία φορά), δεν έχει δει και τα δυο τμήματα πόλο (άνδρες, γυναίκες) να προκρίνονται σε φάιναλ φορ ή φάιναλ 6 ή φάιναλ 8 την ίδια αγωνιστική περίοδο.