Τα...μαγικά της ΛΕΝ, ο χαμένος τελικός και η εκδίκηση του Ολυμπιακού

Για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης και να επαναλάβει το θρίαμβο του 2002 (τρεμπλ), η ομάδα πέρασε από σαράντα κύματα.

Τα...μαγικά της ΛΕΝ, ο χαμένος τελικός και η εκδίκηση του Ολυμπιακού
Eurokinissi

Μόνο στο πόλο αυτά

Το 2015, ο Ολυμπιακός του Θοδωρή Βλάχου ήταν έτοιμος για το final 6 της Βαρκελώνης αλλά τότε είχαμε τα...μαγικά της ΛΕΝ. Σύμφωνα με τον τότε κανονισμό, η διοργανώτρια ομάδα θα συμμετείχε στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ακόμη κι αν τερμάτιζε τελευταία στον όμιλό της! Εκείνη τη σεζόν, ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος γιατί κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την Μπαρτσελονέτα που μπορεί να τερμάτισε εκτός τριάδας του γκρουπ αλλά άφησε εκτός final 6 τους «ερυθρόλευκους» του Θοδωρή Βλάχου που και τότε είχαν παίξει εξαιρετικό πόλο. Να σημειώσουμε πως πλέον έχει αλλάξει ο κανονισμός και ο διοργανωτής του final 8 πρέπει να είναι στην οκτάδα για να βρεθεί στην τελική φάση. Δεν έχει εξασφαλισμένο εισιτήριο.

Μια ήττα ήταν αρκετή

Την επόμενη χρονιά, οι Πειραιώτες που δεν είχαν ξεχάσει τι συνέβη λίγους μήνες νωρίτερα, μπήκαν φουριόζοι στη φάση των ομίλων, δεν άφησαν τίποτα όρθιο και έφτασαν στην τελική φάση (Βουδαπέστη) έχοντας μόλις μια ισοπαλία με την Έγκερ. Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός απέκλεισε τη Ζόλνοκ και χωρίς ήττα έφτασε στον τελικό, εκεί όπου η Γιουγκ (είχε αποκλείσει τη Ρέκο) υποχρέωσε την ομάδα του Βλάχου στη μία και μοναδική της ήττα εκείνη τη σεζόν. Ένα αποτέλεσμα όμως που έφτανε και περίσσευε για να χαθεί το βαρύτιμο τρόπαιο.

Χαμένος στη...μετάφραση

Και πέρσι ο Ολυμπιακός ήταν στο final 6. Πήγε όμως στη Βουδαπέστη με σημαντικότερο πρόβλημα, τον τραυματία Φουντούλη ενώ η ομάδα δεν είχε ρυθμό μετά τον χαμένο τελικό από τη Βουλιαγμένη και την παρουσία αρκετών ξένων που δεν μπορούσαν να παίξουν μαζί και στις εγχώριες διοργανώσεις. Όλα αυτά μέτρησαν στο φινάλε.

Δεν το έχανε με τίποτα

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός απέκλεισε και την Μπαρτσελονέτα στον ημιτελικό, στο μεγάλο λιμάνι ήταν αποφασισμένοι για την μεγάλη κούπα. Γυάλιζε το μάτι τους. Αυτό βγήκε στο νερό το Σάββατο το βράδυ, με τους Πειραιώτες να κερδίζουν την πανίσχυρη Προ Ρέκο που δεν είχε χάσει στην έδρα της σε Ευρωπαϊκό αγώνα για 4.5 χρόνια!

Οι γυναίκες της ζωής του

Ο Γιάννης Φουντούλης στις δυο προηγούμενες τελικές φάσεις δεν ήταν αυτός που ήθελε. Το είχαμε σημειώσει πως ο Χιώτης περιφερειακός περίμενε πως και πως τις αναμετρήσεις στη Γένοβα. Τεράστιο μερίδιο στην παρουσία έχουν παίξει και οι γυναίκες της ζωής του. Η σύζυγός του Αιμιλία πριν από δυο μήνες έφερε στον κόσμο την κόρη του που τον είδε να στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας (ήταν στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» πριν από λίγο καιρό) αλλά στη Γένοβα δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Του χρόνου στο Ανόβερο.

Η επιστροφή των...Ιταλών και ο Ούγγρος Βλαχόπουλος

Δυο από τους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς είναι φυσικά οι Γούνας, Δερβίσης. Δυο παιδιά που βρέθηκαν στη Βουδαπέστη πριν από δυο χρόνια αλλά το καλοκαίρι του 2016 ξενιτεύτηκαν. Έπαιξαν σε Σαβόνα, Ποζίλιπο αντίστοιχα αλλά δεν άντεξαν περισσότερο από έναν χρόνο μακριά από το λιμάνι της καρδιάς τους. Τον Πειραιά. Το καλοκαίρι με συνοπτικές διαδικασίες, έβαλαν και πάλι τα ερυθρόλευκα και δικαιώθηκαν με την επιλογή τους κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο στη Γένοβα αλλά και το νταμπλ στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο Άγγελος Βλαχόπουλος ύστερα από έναν χρόνο στην Ιταλία (Ποζίλιπο) αν και βρέθηκε κοντά στον Θρύλο, είπε τελικά το ναι στην Έγκερ (έχει θα παίζει και για τα επόμενα δυο χρόνια). Βρέθηκε στη Γένοβα αλλά παρακολούθησε τον ημιτελικό και τον τελικό παρέα με το Νίκο Γκομώλη (περιέγραφε και τον τελικό του 2002 ο «γουρλής» Νίκος) που περιέγραφε για λογαριασμό της ΕΡΤ.

O άνθρωπος των τελικών

Ο Πάουλο Ομπράντοβιτς είναι ο άνθρωπος των τελικών. Όποιος τον έχει στο ρόστερ του παίζει και τελικό. Η Γιουγκ το 2016 κέρδισε τον Ολυμπιακό στη Βουδαπέστη και πέρσι πάλι οι Κροάτες ήταν στον τελικό αλλά ηττήθηκαν από τη Ζόλνοκ. Φέτος ο «medo» έπαιζε στον Θρύλο που όχι μόνο πήγε τελικό αλλά κατέκτησε και την κούπα κερδίζοντας την Προ Ρέκο. Το φοβερό είναι πως ο Ομπράντοβιτς τα τελευταία τρία χρόνια έχει κερδίσει τους Ιταλούς στην τελική φάση. Πέρσι και πρόπερσι στα ημιτελικά με τη Γιουγκ και φέτος στον τελικό με τον Ολυμπιακό.

Το ευχαριστώ του Νικολαΐδη στον Κολόμβο

Χθες (11/6) σας είπαμε για την περίπτωση του Δημήτρη Νικολαΐδη που άφησε τον ΠΑΟΚ για τον Θρύλο και δεν χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο για να δικαιωθεί. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί βέβαια εάν ο Κολόμβος δεν έφευγε από τον Ολυμπιακό για την Τουρκία. Ο Νικολαΐδης απασχολούσε τους πρωταθλητές Ευρώπης αλλά εάν δεν είχε φύγει ο Κολόμβος δεν θα είχε θέση στο βασικό ρόστερ, από τη στιγμή που υπάρχει και έτερος φουνταριστός της Εθνικής ο Μουρίκης.

Παρέμεινε και δικαιώθηκε

Ο τελευταίος που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Προ Ρέκο, είχε και πέρσι πρόταση για να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό αλλά τελικά παρέμεινε στον Πειραιά. Λίγοι γνώριζαν πως είχε τη δυνατότητα να αφήσει και πέρσι το λιμάνι της καρδιάς του αλλά ο Μουρίκης, πείστηκε να υπογράψει για την επόμενη τριετία. Μέχρι το 2020. Έμεινε, σήκωσε την κούπα αλλά για την επόμενη διετία θα τον βλέπουμε με το σκουφάκι της Ρέκο. Είπαμε ο Ολυμπιακός δεν κόβει το δρόμο σε κανένα και όπως δήλωσε ο κόουτς Βλάχος «το μοναστήρι να είναι καλά».

Ο Χανιώτης τα έχει πάρει όλα

Ιδιαίτερη περίπτωση ο Μανώλης Μυλωνάκης. O έμπειρος περιφερειακός του Ολυμπιακού μαζί με τον Χρήστο Αφρουδάκη είναι οι μοναδικοί με τα δυο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα με την Εθνική Ανδρών (2005, 2015) ενώ και οι δύο έχουν κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Χρηστάκης με την τεράστια Ποζίλιπο το 2005 και ο Μανώλης με τον Ολυμπιακό φέτος. Ο 33χρονος είναι ένα από τα χρυσά παιδιά που έχει βγάλει το χανιώτικο πόλο (κάτι σαν το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας) με θητεία και σε Εθνικό, Βουλιαγμένη.

Το πρώτο και ο «βράχος»

Οι Πάβιτς, Μπούσλιε γνώριζαν τα κατατόπια στο μεγάλο λιμάνι. Δεν ήταν νεοφερμένοι όπως ο Ομπράντοβιτς. Και οι δυο όμως ήθελαν σαν...τρελοί την «κούπα» στη Γένοβα. Ο Πάβιτς γιατί τα είχε όλα εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ και ο Μπούσλιε για να υποχρεώσεις τους συμπατριώτες του κι εμάς να συνεχίσουμε το μέτρημα. «Δεν υπάρχει αθλητής στην Κροατία σαν τον Άντρο. Είναι ο κορυφαίος» μας έλεγε πέρσι το καλοκαίρι ο Πάβιτς για τον συμπατριώτη του και εμείς γελούσαμε: «Μην γελάς. Μέτρα, μέτρα, μέτρα...». Και η αλήθεια είναι πως με τον «βράχο» του Θρύλου χάνεις το μέτρημα. Τσάμπιονς Λιγκ με Ολυμπιακό και Γιουγκ! Πρωταθλήματα και Κύπελλα σε Ελλάδα και Κροατία. Με το σκουφάκι της Κροατίας; Κρατηθείτε. Δυο Ολυμπιακά μετάλλια (1 χρυσό, 1 ασημένιο), έξι μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2 χρυσά, 1 ασημένιο και 3 χάλκινα), ένα χρυσό Ευρωπαϊκό, ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πέντε μετάλλια σε World League (1 χρυσό, 1 ασημένιο, 3 χάλκινα) και μια πρώτη θέση σε Μεσογειακούς Αγώνες.

Το «παιδί» του Βλάχου

Ο Ντίνος Γεννηδουνιάς το 2016 ήταν στο ρόστερ αλλά τον χαμένο τελικό τον είδε από την εξέδρα. Πέρσι στο final 6 της Βουδαπέστης, με τον Φουντούλη λόγω τραυματισμού να μην είναι και στα καλύτερά του, πήρε τον Θρύλο από το χέρι και το πάλεψε. Φέτος ακόμη πιο ώριμος και έτοιμος από ποτέ, έκανε όσα έπρεπε για να δικαιώσει τον Θοδωρή Βλάχο που έχει τον Ντίνο σαν...παιδί του. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και στο Π. Φάληρο, πριν ο «μικρός» ανοίξει τα φτερά του για τις ΗΠΑ όπου σπούδασε και επέστρεψε πιο σοφός στο μεγάλο λιμάνι για να ζήσει τις φετινές μαγικές στιγμές στον Πειραιά και φυσικά στη Γένοβα το Σάββατο το βράδυ.

Ναι ρε Βαγγέλη

Τελευταίο και καλύτερο αφήσαμε τον Βαγγέλη Δελακά. Από το fosonline.gr διαβάσατε για τα ρεκόρ που θα κατέρριπτε και τελικά κατέρριψε με τον Ολυμπιακό κατακτώντας και το φετινό πρωτάθλημα. Ο διεθνής αμυντικός, ο Κεφαλλονίτης του Θρύλου κρατούσε με τους συμπαίκτες του το καλύτερο για το τέλος. Πριν από το final 8 δεν έλεγε πολλά. Την Κυριακή μετά την επιστροφή της ομάδας από τη Γένοβα έλεγε με καμάρι «πλέον τα έχω ζήσει όλα. Όλα».