Πόλο: Ο προπονητής των ΗΠΑ, Ντέγιαν Ουντόβισιτς στο «ΦΩΣ»: «Μοναδικός παίκτης ο Ντάουμπε» (pics)

Τι λέει στο «ΦΩΣ» ο προπονητής της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ για τον 20χρονο άσο του Ολυμπιακού. Μιλάει ακόμη για την «κατάληψη» της Α1 ανδρών από Αμερικανούς πολίστες και την πανδημία

Πόλο: Ο προπονητής των ΗΠΑ, Ντέγιαν Ουντόβισιτς στο «ΦΩΣ»: «Μοναδικός παίκτης ο Ντάουμπε»  (pics)

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έντεκα πολίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων παίζουν στην Εθνική ομάδα, αγωνίζονται φέτος στο πρωτάθλημα της Α1 πόλο των ανδρών, που για την ώρα βέβαια έχει ανασταλεί. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον ομοσπονδιακό προπονητή των ΗΠΑ, Ντέγιαν Ουντόβισιτς, για την... κατάληψη του ελληνικού πρωταθλήματος από τους δικούς του παίκτες αλλά και τη φετινή εξαιρετικά δύσκολη σεζόν, που κανένας δεν ξέρει πού θα μας βγάλει...

Φυσικά ο Ουντόβισιτς αναφέρθηκε και στον Χανς Ντάουμπε του Ολυμπιακού. Τον 20χρονο πολίστα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Σέρβο κόουτς, έχει τα φόντα να ξεπεράσει ακόμη και τον Τόνι Αζεβέντο!

Για όσους δεν γνωρίζουν, μιλάμε για τον κορυφαίο Αμερικανό πολίστα όλων των εποχών, ο οποίος αποσύρθηκε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 36 ετών. Διεθνής επί 16 ολόκληρα χρόνια, με συμμετοχή σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες και αποκορύφωμα φυσικά το ασημένιο μετάλλιο το 2008 στο Πεκίνο. Ο Αζεβέντο αγωνίστηκε επαγγελματικά στην Κροατία με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ αλλά και στην Ιταλία με το σκουφάκι της Μπιζολάτι Κρεμόνα και στο Μαυροβούνιο με την Πρίμορατς Κότορ.

«Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε»

Με τον προπονητή των ΗΠΑ φυσικά ξεκινήσαμε την κουβέντα μας από την πανδημία, τα πλάνα που έχουν αλλάξει, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που μεταφέρθηκαν για του χρόνου το καλοκαίρι. «Είναι δύσκολο για όλους και όλοι μας προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε μια νέα κατάσταση. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σε τρεις ή έξι μήνες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Είμαι σίγουρος ότι κάθε προπονητής έχει προετοιμάσει το σχέδιο Α, το σχέδιο Β, το σχέδιο Γ. Ελπίζω ότι το σχέδιο Α θα λειτουργήσει και δεν θα πάμε στα επόμενα σχέδια», μας είπε ο Ουντόβισιτς και συνέχισε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Θα είναι μια μοναδική πρόκληση για όλους. Εμείς έχουμε ήδη προκριθεί, έτσι βρισκόμαστε στη φάση νούμερο δύο, καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον και αναμένουμε να έρθουν οι Αγώνες, ελπίζοντας ότι θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό. Δεν έχει σημασία η κατάσταση τον επόμενο Ιούλιο. Εμείς οφείλουμε από την πλευρά μας να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα τι είναι πιθανό και δυνατό να γίνει τον Ιούλιο. Θα είναι μια περίεργη διοργάνωση».

Για την κατάσταση με την πανδημία στις ΗΠΑ, ο Ουντόβισιτς σχολίασε: «Κοιτάζοντας πίσω μερικούς μήνες, η αλήθεια είναι πως πάμε καλύτερα. Νομίζω ότι όλοι μαθαίνουν γρήγορα πώς να ζουν με τον κορονοϊό μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή να υπάρξει δυνατότητα θεραπείας. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε και εμείς στις ΗΠΑ να φιλοξενήσουμε ομάδες για προετοιμασία».

«Δεν το σχεδιάσαμε, έχω φίλους στην Ελλάδα»

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα και την επιλογή των παικτών των ΗΠΑ να παίξουν πόλο φέτος στη χώρα μας, ο Ουντόβισιτς μας είπε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν το σχεδιάσαμε. Υπήρξαν συζητήσεις για τη νέα χρονιά και πώς θα κυλήσει. Προσαρμόσαμε το πρόγραμμά μας σε κάτι νέο και κανονικό, όσο αυτό είναι δυνατό. Πιστεύω ότι η παρουσία ενός τέτοιου αριθμού παικτών των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα ωφελήσει και τα δύο μέρη. Σε τελική ανάλυση, έχουμε δεκαοκτώ παίκτες που παίζουν σε πέντε διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη. Δεν έχουμε παίκτες μόνο στην Ελλάδα».

Αν εκείνος έβαλε το... χεράκι του, ο Σέρβος τεχνικός ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι επιλογή μου. Κυρίως ήταν η πρότασή μου για το τι πρέπει να κάνω σε αυτή τη νέα κατάσταση. Χαίρομαι που οι παίκτες κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αποδέχθηκαν αυτή την πρόκληση έτσι ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Έχω πολλούς φίλους και συναδέλφους στην Ελλάδα και σέβομαι πολύ το ελληνικό πόλο. Είχα και έχω μια κανονική επικοινωνία, γεμάτη εμπιστοσύνη. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους προπονητές στην Ελλάδα. Μιλάμε, υπάρχει σεβασμός και θέλουμε μία φορά τον μήνα να κάνουμε κοινή προετοιμασία. Δεν είναι εύκολο. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση»

«Μοναδικός παίκτης, πολυτάλαντος»

Για τον Χανς Ντάουμπε, ο οποίος φέτος ήρθε στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά. Ο 20χρονος θεωρείται ως ένα από τα επόμενα μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης και σε αυτό συμφωνεί και ο Ντέγιαν Ουντόβισιτς. Είναι ο πλέον αρμόδιος και έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό που μας λέει, όταν τον συγκρίνουμε με τον Τόνι Αζεβέντο: «Ο Χανς έχει πολλά ταλέντα. Βέβαια θα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Έχει μπροστά του αρκετή δουλειά να κάνει και αυτή τη στιγμή μια τεράστια πρόκληση. Είναι μοναδικός παίκτης και τον στηρίζω εκατό τοις εκατό. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τον Αζεβέντο κάποια στιγμή. Θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον. Όλα εξαρτώνται από εκείνον. Αυτό πιστεύω. Εμείς είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε έτσι ώστε να εξελιχθεί για να είναι ο καλύτερος».

Κόουτς από χρυσάφι!

Ο Ντέγιαν Ουντόβισιτς είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. Από τον Μάιο του 2013 είναι το απόλυτο αφεντικό στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, αφού από τα χέρια του περνούν τα πάντα! Ο πολύπειρος τεχνικός, με τεράστια καριέρα στην Εθνική Σερβίας, ανέλαβε τους Αμερικανούς με στόχο να επιστρέψουν στην ελίτ και τα έχει καταφέρει περίφημα. Με την Εθνική Σερβίας είχε 16 μετάλλια ως προπονητής σε 17 μεγάλες διοργανώσεις από το 2006 έως το 2012 και για κάποιους είναι ο πιο πετυχημένος κόουτς στην πατρίδα του, αν και με τον Ντέγιαν Σάβιτς τα τελευταία χρόνια η Σερβία έχει κατακτήσει τα πάντα! Έχει δουλέψει και στη Ραντνίτσκι, κατακτώντας μάλιστα και ευρωπαϊκό Κύπελλο (Euro Cup), ενώ την είχε οδηγήσει στους τελικούς του πρωταθλήματος. Σε συλλογικό επίπεδο ήταν προπονητής για αρκετό διάστημα στην Παρτιζάν. Με την ομάδα του Βελιγραδίου κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και ισάριθμα νταμπλ, ενώ βρέθηκε και στο φάιναλ φορ του Μιλάνου στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Πάτερου στον μικρό τελικό. Οι Σέρβοι είχαν επικρατήσει τότε και είχαν πάρει την τρίτη θέση.

Η αμερικανική ενδεκάδα

Πάμε να δούμε τους έντεκα πολίστες που βρίσκονται τη φετινή αγωνιστική στη χώρα μας και αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, που φυσικά αυτό το διάστημα έχει διακοπεί.

Ο νταμπλούχος Ελλάδας Ολυμπιακός ύστερα από τέσσερα χρόνια έχει και πάλι στο ρόστερ του παίκτη από τις ΗΠΑ. Μάλιστα φέτος δεν έχει έναν όπως το 2016 (ο σπουδαίος αμυντικός Τζέσε Σμιθ) αλλά δύο, αφού αποκτήθηκαν οι περιφερειακοί Μαξ Ίρβινγκ και Χανς Ντάουμπε, βασικά στελέχη της Εθνικής ΗΠΑ.

Ο πρώτος είναι γνώριμος στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Υδραϊκό, ενώ ο δεύτερος θεωρείται ως ένα από τα επόμενα μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Ο 20χρονος για πρώτη φορά πέρασε τον Ατλαντικό και παίζει πόλο σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού μέχρι και πέρσι αγωνιζόταν στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Ο Άλεξ Μπόουεν του Απόλλωνα Σμύρνης είναι φυσικά ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, καθώς πρόσφατα στην κοινή προετοιμασία των ΗΠΑ με την Εθνική Ελλάδας στον Πειραιά τραυματίστηκε στο χέρι και θα επιστρέψει στη δράση με το νέο έτος. Είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες των ΗΠΑ, καθώς γνωρίζει την ευρωπαϊκή νοοτροπία και τον τρόπο παιχνιδιού. Έχει αγωνιστεί στο ουγγρικό πρωτάθλημα (Μίσκολτς), ενώ πέρσι έκανε πολύ καλή σεζόν με τη Μλάντοστ στην Κροατία. Το μόνο... καλό στον τραυματισμό του είναι πως ήρθε μέσα στο λοκντάουν και δεν θα χάσει πολλά παιχνίδια τής εκ Σμύρνης ιστορικής ομάδας.

Δυο δυο

Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που έχει στο ρόστερ του φέτος δύο Αμερικανούς. Δυο δυο πάνε και σε Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Χίο! Στην ομάδα του Δημήτρη Μάζη αγωνίζονται οι Μπεν Στίβενσον και Ντίλαν Γούντχεντ. Ο «Μπενίτο» έχει παίξει στο ισπανικό πρωτάθλημα με το σκουφάκι της Μεντιτεράνι, ενώ έχει βρεθεί και στην Αυστραλία. Ο Γούντχεντ για πρώτη φορά παίζει εκτός της πατρίδας του και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στο Παλαιό Φάληρο ο Δημήτρης Κραβαρίτης έχει στο ρόστερ τους Τζόνι Χούπερ και Τσάνσελορ Ραμίρες. Ο πρώτος για πρώτη φορά παίζει φέτος στην Ευρώπη, ενώ ο δεύτερος είναι πιο έμπειρος. Ο 26χρονος διεθνής με την Εθνική των ΗΠΑ αμυντικός έχει αγωνιστεί και στο παρελθόν στην Α1 με το σκουφάκι του Απόλλωνα Σμύρνης, με τον οποίο σε 29 συμμετοχές είχε 22 γκολ. Πέρσι έπαιξε στη σερβική Σάμπατς, ενώ έχει θητεία και στην Ιταλία με την Ποζίλιπο.

Στη Χίο ο τερματοφύλακας Ντρου Χόλαντ ήταν και πέρσι στην ομάδα από το δεύτερο μισό της σεζόν και μετά, ενώ φέτος έχει μαζί του και τον συμπατριώτη του Τόμας Γκόρντον. Είναι 19 ετών και φυσικά πρώτη φορά παίζει φέτος σε επαγγελματικό επίπεδο. O Χόλαντ έχει εμπειρία από το ισπανικό πρωτάθλημα αλλά και την περσινή μισή σεζόν στη χώρα μας.

Στο νεοφώτιστο Περιστέρι του Κώστα Λούδη, που ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν και ήταν ψηλά μέχρι να έρθει το λοκντάουν, αγωνίζεται ο Ματ Φάρμερ. Ο διεθνής Αμερικανός φουνταριστός είναι ένας παίκτης που έχει περάσει με επιτυχία από Ιταλία και Ισπανία. Έχει αγωνιστεί σε Σαμπαντέλ, Ορτίτζια, ενώ για ένα διάστημα έχει βρεθεί στην Αυστραλία για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Εξαιρετική προσθήκη για τους Περιστεριώτες.

Τέλος, στα Χανιά του Ηλία Μαχαίρα από την αρχή της σεζόν παίζει ο Μπένετ Ουίλιαμς, ο οποίος επίσης για πρώτη φορά στην καριέρα του άφησε τις ΗΠΑ για να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Οι βόλτες, το Σούνιο και το λοκντάουν

Για τους Αμερικανούς πολίστες οι πρώτοι μήνες στην πατρίδα μας ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικοί. Ήλιος, θάλασσα, προπονήσεις, ιδανικό περιβάλλον για προπονήσεις σε επαγγελματικά πρότυπα. Παράλληλα, οι πολίστες που παίζουν στις ομάδες της Αθήνας δεν έχαναν την ευκαιρία για τις βόλτες στην παραλιακή, με το Σούνιο και τον ναό του Ποσειδώνα να έχει την τιμητική του. Δυστυχώς, το λοκντάουν και η αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων χάλασαν το κλίμα, ενώ υπάρχει και ζήτημα πλέον με τις προπονήσεις. Μάλιστα χθες ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει καμπ προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, αλλά η πολιτεία δεν άναψε το πράσινο φως για τις κοινές προπονήσεις, αν και σχεδόν όλη η ομάδα των ΗΠΑ παίζει στο πρωτάθλημα της Α1 πόλο των ανδρών και οι παίκτες της βρίσκονται στη χώρα μας. Να σημειώσουμε πως για τους Αμερικανούς ακυρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και καμπ προετοιμασίας αλλά και τουρνουά που είχαν προγραμματίσει στην Κροατία, με τη συμμετοχή και της Ιταλίας.