Ντίνος Γενηδουνιάς στο «ΦΩΣ»: «Σε όλους φαίνεται παράξενο αυτό με τον Βλάχο»

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς καταθέτει τη δική του άποψη στο «ΦΩΣ» για το θέμα του προπονητή στην εθνική ομάδα πόλο. 

Ντίνος Γενηδουνιάς στο «ΦΩΣ»: «Σε όλους φαίνεται παράξενο αυτό με τον Βλάχο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Χθες έβγαλα τον Άγγελο Βλαχόπουλο και ήταν συγκλονιστικός, είπε τρομερά πράγματα για τους λάθος χειρισμούς της ομοσπονδίας στο θέμα του προπονητή Θόδωρου Βλάχου. Στο εξωτερικό είναι σύνηθες οι παίκτες να μιλάνε ανοιχτά, οι πρωταγωνιστές δηλαδή. Όχι οι παράγοντες που «μαντρώνουν» τους παίκτες στην Ελλάδα, τους θέλουν υποχείρια, άβουλα όντα, ενώ οι παίκτες έχουν γνώμη καλύτερα από τον καθένα για το τι τους βοηθάει και τι όχι.

Επίσης, στην Ελλάδα γενικώς υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Για να σου δώσουν άδεια για συνέντευξη, πρέπει να μη λες τη γνώμη σου, να μην έχεις επιχειρήματα. 25 χρόνια συναντώ τεράστια προβλήματα. Κάποια στιγμή αξίζει να γραφτεί ένα βιβλίο για όλες τις μεθοδεύσεις, τους έμμεσους εκβιασμούς, μη δημοκρατικές καταστάσεις που για έναν μισθό τις ανέχονται.

Πάμε τώρα στον Ντίνο Γενηδουνιά. Αστέρι και αυτός της εθνικής ομάδας. Πιο ήπιος από τον Βλαχόπουλο, γιατί γενικώς ως χαρακτήρας είναι πιο ήπιος. Όμως δείχνει και αυτός την απορία του και τη δυσφορία του για τους χειρισμούς στο θέμα του προπονητή που έφερε την εθνική ομάδα στη δεύτερη θέση των Ολυμπιακών Αγώνων. Λέει μάλιστα κάποια πράγματα που δεν τα είπε ο Βλαχόπουλος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 11/8/2021

Ο Φουντούλης είπε ότι του έκανε εντύπωση που σας έβλεπε τόσο στενοχωρημένους, δεν το περίμενε.
Όπως και να το κάνουμε, ήταν ένας χαμένος τελικός. Πόσω μάλλον τελικός σε Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε ποτέ ξανά. Μία τέτοια ήττα σού αφήνει πικρή γεύση, παρά την τεράστια επιτυχία που φτάσαμε ως εκεί. Πιστεύαμε πολύ στο χρυσό! Δεν ξέρουμε πόσες ακόμα τέτοιες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στην καριέρα μας. Όσο περνούσε όμως η ώρα σκεφτόμασταν πιο ώριμα, να μην είμαστε αχάριστοι, να είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε.

Πού οφείλεται το κακό ξεκίνημα στο ματς; Η κριτική πρέπει να γίνεται για να διορθώνονται τα λάθη. Είχατε άγχος;
Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Σίγουρα υπήρχε λίγο άγχος, η Σερβία είναι πολύ έμπειρη ομάδα και μας χτύπησε στα λάθη μας, αλλά φέραμε την ανατροπή και ισοφαρίσαμε το ματς. Αν είχαμε πιέσει αμυντικά από την αρχή όπως στη συνέχεια, θα ήταν διαφορετικό το ματς. Τους δώσαμε τον αέρα και την ψυχολογία.

Γιατί;
Τους αφήσαμε πολύ χώρο, έβαλαν εύκολα γκολ. Τους δώσαμε φτερά. Αν ήμασταν τόσο πιεστικοί στην άμυνα όσο στα προηγούμενα ματς, δεν θα τους κυνηγούσαμε στο σκορ.

Οι φωτιές στην Ελλάδα ήταν έξτρα κίνητρο;
Δεν ξέρω, το 2018 με το Μάτι μάς στοίχισε πολύ στη Βαρκελώνη... Μας είχαν επηρεάσει πάρα πολύ... Και τώρα κάθε πρωί ξυπνούσα και πριν από τα ματς διάβαζα τα νέα, έβλεπα βίντεο και με έπιανε η καρδιά μου. Προσπαθήσαμε όμως να το αφήσουμε έξω, διότι όπως είπε ο αρχηγός μας ήταν όνειρο όλων μας όταν ξεκινούσαμε το πόλο να φτάσουμε σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Έπρεπε μέσα από το άθλημά μας να φέρουμε χαμόγελα στη χώρα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.

Οι 200.000 ευρώ του Μαρινάκη ως πριμ πώς σου φάνηκαν;
Πολύ μεγάλο ποσό για πόλο! Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σπανίζουν τέτοιες κινήσεις στον χώρο μας. Θέλουμε όλοι, ένας ένας ξεχωριστά, να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού για τη γενναιόδωρη πράξη του.

Η ΚΟΕ σάς έχει πει πριμ μέχρι την ώρα που μιλάμε;
Όχι ακόμα... Αν θέλουν οι ίδιοι, θα μας ενημερώσουν...

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν σου έλεγαν ότι θα πάτε στον τελικό, θα το πίστευες;
Όχι, δεν θα το πίστευα! Βέβαια, είχαμε κάνει μια καλή προετοιμασία και είχαμε δείξει καλό πρόσωπο όλη τη χρονιά, ήμασταν πολύ καλοί από την αρχή του τουρνουά, νομίζω ότι αυτός ο τελικός ήταν το χειρότερό μας παιχνίδι…

Πώς το γυρίσατε το ματς;
Ξέραμε ότι μπορούμε να κοντράρουμε κάθε ομάδα. Όταν τελείωσε το πρώτο οκτάλεπτο, μας είπε ο κόουτς «πάμε να ξεκινήσουμε να παίξουμε τον τελικό; Διότι δεν έχουμε παίξει μέχρι στιγμής»!

Τι γνώμη έχεις για το θέμα του προπονητή;
Μου φαίνεται παράξενο και νομίζω σε όλο τον κόσμο έτσι φαίνεται. Και σε ξένους αθλητές και προπονητές που έχει συζητηθεί το θέμα όταν άρχισαν να ακούγονται ονόματα προπονητών για την Εθνική πριν ενημερωθεί ο Θοδωρής για οτιδήποτε.

Α, είσαι ωραίος.
Ε, μην κρυβόμαστε. Υποτίθεται ότι όλο αυτό γίνεται επειδή είναι προπονητής ο Βλάχος και στην Εθνική και στον Ολυμπιακό. Έχει μια βάση αυτό, αλλά ο χώρος της υδατοσφαίρισης είναι μικρός, σχεδόν όλοι στην ομοσπονδία και στις μικρές εθνικές εκπροσωπούν ένα σωματείο. Κάπου χάνει λοιπόν αυτό για τον Βλάχο ως δικαιολογία... Αλλά η επιλογή είναι της διοίκησης. Εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε τη δουλειά μας, το καθήκον μας για το πόλο και τη χώρα μας. Είτε προπονητής είναι ο Θόδωρος Βλάχος είτε προπονητής είναι άλλος. Ο πήχης έχει ανέβει πλέον και στοχεύουμε σε μεγάλα πράγματα.

Αν σου έλεγαν να παίξεις χωρίς το εθνόσημο, τι θα έλεγες;
Εφόσον βρισκόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είμαστε εδώ γιατί εκπροσωπούμε μία χώρα. Χωρίς αυτήν τη χώρα δεν θα ήμασταν εδώ! Το να μη φοράς εθνόσημο δεν αντιπροσωπεύει το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έκλαψες;
Ναι.

Πόσες φορές;
(γελάει).

Και από τι έκλαψες; Από χαρά; Από λύπη;
Έκλαψα μετά τον ημιτελικό από χαρά και μετά τον τελικό από λύπη και από χαρά! Αλλά το πιο έντονο ήταν όταν πήρα το μετάλλιο στα χέρια μου. Εκεί με χτύπησαν πραγματικά δάκρυα χαράς!

Γούρια έχεις;
Πάρα πολλά!

Κάτι θυμάμαι από παλιά μας συνέντευξη.
Πάρα πολλά...

Πες μου ένα.
Δεν είναι ένα μόνο (γελάει). Ακολουθώ το ίδιο πρόγραμμα, κάνω τα ίδια πράγματα, την ίδια ρουτίνα που περιλαμβάνει πολλά.

Το θέμα του Βλάχου το συζητούσατε οι παίκτες με τον προπονητή;
Λίγο μας το συζήτησε ο προπονητής πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας είπε πως, ό,τι και να γίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα συνεχίσει.

Εγκαταστάσεις ζητάτε καλύτερες;
Αυτό είναι μια άλλη τεράστια συζήτηση. Το σίγουρο είναι ένα: αυτή η επιτυχία δεν αντιπροσωπεύει τις εγκαταστάσεις που έχουμε. Δεν αρμόζουν το Παπαστράτειο, ο Άγιος Κοσμάς, δεν είναι αρκετά για μία Εθνική, πόσω μάλλον για την αργυρή ολυμπιονίκη.

Ποιον συμπαίκτη σου θαυμάζεις πιο πολύ;
Τους θαυμάζω όλους! Διότι τους παρακολουθώ κάθε μέρα, ξέρω τι δουλειά έχουν ρίξει. Όμως πάνω απ' όλα θαυμάζω τον αρχηγό μας, τον Γιάννη Φουντούλη. Για πολλούς λόγους. Και για το ήθος του. Είναι άξιος αρχηγός μας, το έδειξε και με όλες τις δηλώσεις του, οι οποίες με εκφράζουν.

Φιλίποβιτς πώς είδες; Τι περιμένεις να σας δώσει στον Ολυμπιακό;
Τον είδα σε τρομερή κατάσταση, ελπίζω να είναι έτσι όλη την επόμενη σεζόν (γελάει).

Στόχος του Ολυμπιακού η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ;
Ναι, νομίζω μπορούμε να το πούμε ξεκάθαρα. Ανυπομονούμε να βρεθούμε με τους νέους συμπαίκτες μας, ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλές μεταγραφές. Μετά από λίγες διακοπές, βέβαια, που χρειαζόμαστε.

Πού θα πας;
Στη Μάνη για γάμο παλιού συμπαίκτη, μετά στην Κρήτη στα Χανιά, θα πάω και Σύβοτα που δεν έχω ξαναπάει.

Είσαι παντρεμένος;
Όχι, όχι.

Με κοπέλα θα πας διακοπές;
Με κοπέλα σε κάποια μέρη και αλλού με κοπέλα και συμπαίκτες.

Το γράφω αυτό για την κοπέλα; Γιατί μου έχει τύχει σε άλλες περιπτώσεις να μου ζητάνε να μην το γράψω μην τους κάνω χαλάστρα...
(γελάει). Όχι, γράψ' το.

Πώς θα ήθελες να κλείσουμε;
Είναι πολλοί άνθρωποι πίσω από αυτήν την επιτυχία. Δεν είμαστε μόνο οι δεκατρείς παίκτες συν τους δύο προπονητές μας. Είναι οι φυσικοθεραπευτές μας Αλέξανδρος Κολιάτος, Χρήστος Τσίγκανος, Σταυρούλα Νεοχωρίτη εδώ στο Τόκιο και ο Βαγγέλης Κωνσταντόπαιδος στην Αθήνα. Ο γιατρός μας Γιώργος Μαρίνος. Ο αρχηγός αποστολής Γιώργος Αφρουδάκης. Οι συμπαίκτες μας που κάναμε μαζί τους προετοιμασία, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην αποστολή και να έρθουν μαζί μας. Όλοι συνέβαλαν στην επιτυχία.