Άγγελος Βλαχόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ήταν λάθος ο χειρισμός της Ομοσπονδίας στο θέμα Βλάχου»

Συγκλονιστικός ο Άγγελος Βλαχόπουλος στο «ΦΩΣ» για το θέμα του προπονητή Θοδωρή Βλάχου και τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς το εθνόσημο.

 

Άγγελος Βλαχόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ήταν λάθος ο χειρισμός της Ομοσπονδίας στο θέμα Βλάχου»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το παιδί αυτό το έχω αγαπήσει, όπως και τον Φουντούλη, όποτε έχουμε μιλήσει με έχει εντυπωσιάσει με την προσωπικότητά του και το ήθος του. Δεν είναι μόνο παικταράς. Δεν φτάνει να είσαι παικταράς, πρέπει να είσαι και σωστός άνθρωπος. Διαβάστε όσα μου είπε ο Άγγελος Βλαχόπουλος για το θέμα του προπονητή Θόδωρου Βλάχου, για τους Έλληνες που έπαιξαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς το εθνόσημο και άλλα πολλά και δύσκολα...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/8/2021

Θα αρχίσω από τα εύκολα και αφήνω τα δύσκολα για πιο μετά. Σας είδα πολύ στενοχωρημένους μόλις έληξε ο τελικός. Είχατε πιστέψει στο χρυσό πριν από το ματς;

Ναι, το είχαμε σκεφτεί διαφορετικά αυτό το ματς. Μας άφησε πικρία. Το φτάσαμε ισόπαλο και δεν μπορέσαμε να περάσουμε μπροστά.

Όταν ισοφαρίσατε, οι Σέρβοι έμοιαζαν σαν να καταρρέουν. Δεν εκμεταλλευτήκαμε το μομέντουμ.

Χρυσοί ολυμπιονίκες δεν μπορείς να πεις ότι θα καταρρεύσουν. Όμως είχαμε το μομέντουμ πράγματι και κάναμε πολλά λάθη. Λόγω έπαρσης, λόγω και απειρίας. Βιαστικές επιθέσεις, στην άμυνα υποτιμήσαμε κάποιους, αφήσαμε ελεύθερους παίκτες που είχαμε πει ότι δεν έπρεπε.

Είδα νεαρούς να σουτάρουν επίμονα ενώ δεν τους έβγαινε...

Όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις ξέρεις ότι αν δεν είσαι σε μέρα, καλύτερα να μην παίρνεις πολλές προσπάθειες.

Πόσο ύψος έχεις;

1,80 μ.

Είθισται με τέτοιο ύψος να έχει πολίστας σήμερα τέτοια κλάση;

Όχι, είμαστε δύο νομίζω.

Ποιος είναι ο άλλος;

Ο Περόνε.

Πώς αντισταθμίζεις το μειονέκτημα αυτό;

Δουλειά, σκέψη, μυαλό και παίζω έντονα, σκληρά, δεν κουράζομαι εύκολα.

Τακτικά τι σας είχε πει ο Βλάχος;

Ότι δεν έπρεπε να αφήσουμε τον Μάντιτς, έπρεπε να είναι κάποιος πάνω του όλη την ώρα. Επίσης ότι κάποιος πρέπει να γυρνάει από τη δεύτερη στην πρώτη γραμμή στον παίκτη λιγότερο και φάγαμε τρία γκολ από τα δοκάρια επειδή κάποιος δεν γυρνούσε στο δοκάρι. Ο Θόδωρος Βλάχος έβγαλε έναν πολύ ωραίο λόγο πριν από το ματς, μία πολύ ωραία ομιλία. Μας είπε «δεν παίζουμε για εμάς, παίζουμε για 10 εκατομμύρια Έλληνες και να τους κάνουμε να κλάψουν πάλι, αυτήν τη φορά από χαρά».

Οι φωτιές ήταν ένα έξτρα κίνητρο για εσάς;

Θέλαμε να χαρεί λίγο ο κόσμος σε αυτήν τη μαυρίλα που περνάει.

Το σπίτι του Παπαναστασίου πήρε φωτιά, σας επηρέασε αυτό; Μιλάγατε γι’ αυτό;

Όχι, το συζητήσαμε λίγο, ξέραμε ότι έγινε μια ζημιά.

Πώς το γυρίσατε και ισοφαρίσατε, ενώ στο πρώτο μέρος φαινόταν ότι πάμε για πανωλεθρία;

Είπαμε ότι πρέπει να πιστέψουμε στο μεγάλο ατού μας σε όλο το τουρνουά που ήταν η άμυνα. Αυτό μας έδινε την αυτοπεποίθηση. Βελτιώσαμε την άμυνα.

Οι παλιοί πήγαν καλύτερα από τους νέους στον τελικό. Η πείρα ξεπέρασε την κούραση;

Τα έμπειρα παιδιά στην ομάδα είναι υψηλού επιπέδου. Λόγου χάρη ο αρχηγός μας, ο Φουντούλης, δουλεύει στην προπόνηση σαν 20χρονος και έχει σώμα 20χρονου.

Η ισοφάριση ήρθε με μακρινά σουτ. Για ποιον λόγο παίξατε έτσι;

Είπαμε ότι, αφού κλείνουν τους φουνταριστούς μας και έπαιζαν μια ζώνη πιο πίσω, έπρεπε να βάλουμε μεγάλα γκολ, μεγάλα σουτ απέξω.

Για τον Αργυρόπουλο θυμάμαι ότι μου είχες πει όταν σε είχα ρωτήσει ποιον συμπαίκτη σου θαυμάζεις. Έκανε μεγάλο τουρνουά.

Είναι πολύ ταπεινό παιδί, είναι δουλευταράς όσο κανείς άλλος. Αυτό τον έφτασε εδώ που έφτασε. Εγώ τον έχω δει πώς ήταν δέκα χρόνια πριν. Ήταν παιδί υπέρβαρο, με πάρα πολλά κιλά, κανείς δεν έλεγε ότι θα κάνει όχι πρωταθλητισμό αλλά ούτε αθλητισμό! Και έφτασε να παίζει στον Ολυμπιακό, να πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό, να κάνει φοβερό τουρνουά, να γίνει αργυρός ολυμπιονίκης. Δεν είναι μόνο η ψυχή και το μυαλό που έχει αλλά και οι ώρες δουλειάς που έχει ρίξει.

Πάμε τώρα στο θέμα του προπονητή. Σερνόταν το θέμα πολύ καιρό, κανείς δεν μίλαγε δημόσια. Εσείς το συζητούσατε μέσα στην ομάδα;

Είμαστε μια παρέα πιο μεγάλων σε ηλικία, ο Φουντούλης, ο Μουρίκης, εγώ, ο Κολόμβος, επίσης ο Γενηδουνιάς, που είμαστε με τον Θοδωρή πολλά χρόνια. Η σχέση μας πλέον δεν είναι μόνο σχέση προπονητή - παίκτη, είναι κάτι παραπάνω. Τα συζητάγαμε στην ομάδα χωρίς να θέλουμε να ακούν οι πιο μικροί. Διότι εμείς δεν επηρεαζόμαστε.

Παρένθεση. Πόσων χρόνων είσαι εσύ;

30.

Άρα θα πας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Θα πάω και στους μεθεπόμενους! Θα φτάσω έως το Λος Άντζελες. Την υγειά μας να έχουμε.

Ο Φουντούλης μού είπε μέχρι το Παρίσι.

Είναι πιο μεγάλος. Θα προσπαθήσω να είμαι σε υψηλό επίπεδο έως τότε. Θέλει διαφορετική διαχείριση όσο μεγαλώνεις. Πρέπει να καταλαβαίνεις ως αθλητής το σώμα σου, αυτό είναι το εργαλείο της δουλειάς μας. Δεν μπορείς να κάνεις αυτά που έκανες στα 25. Πρέπει να ξεκουράζεσαι περισσότερο, να αφιερώνεις πιο πολύ χρόνο στο ζέσταμά σου.

Ο Βλάχος ήταν για το θέμα του στενοχωρημένος;

Πικραμένος λίγο πιστεύω ότι ήταν. Έχουμε ζήσει τόσα πολλά μαζί. Από τον πάτο του βαρελιού ανεβήκαμε στην κορυφή. Από την έβδομη θέση στο Παγκόσμιο, που για άλλους είναι επιτυχία, εμείς το θεωρούσαμε πάτο του βαρελιού.

Του φέρθηκαν σωστά;

Εγώ, ως Άγγελος, θα πω αυτά που πιστεύω. Βγήκε η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας και έλεγε ότι δεν θέλει οι ομοσπονδιακοί προπονητές να δουλεύουν σε σωματεία. Το θέμα ποιο είναι. Όταν εγώ μίλησα με τον Ολυμπιακό, ήταν Μάρτιος. Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός για να μιλάει με παίκτες για μεταγραφή είχε κλείσει τον προπονητή του. Τον Βλάχο. Εφόσον εξελέγη η νέα διοίκηση στην ομοσπονδία, θεωρώ ότι προτεραιότητά τους -πριν οτιδήποτε άλλο- έπρεπε να είναι η Εθνική ανδρών. Έπρεπε να πιάσουν τον προπονητή και να του πουν «Θοδωρή, θέλουμε να είσαι στην Εθνική. Ορίστε η πρότασή μας για να είσαι μόνο στην Εθνική». Αν ήθελαν όντως να συνεχίσουν ο Βλάχος με τον Κραβαρίτη, διότι, μην ξεχνάμε, είναι δίδυμο. Δεν μπορείς να αφήνεις να περνάει ο καιρός και να πεις στον προπονητή την πρότασή σου όταν ξέρεις ότι έχει κλείσει στον Ολυμπιακό. Αύγουστο φτάσαμε! Είναι σαν να έρθει μία ομάδα σε εμένα τώρα να μου κάνει πρόταση ενώ ξέρει ότι έχω υπογράψει αλλού.

Είσαι μεγάλος παίκτης, αγόρι μου. Προσωπικότητα.

Μου είπαν ότι θα παρεξηγηθεί η ομοσπονδία με αυτά που θα σου πω. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, το σωστό πρέπει να λέγεται. Θεωρώ ότι ο χειρισμός στην περίπτωση του Θόδωρου Βλάχου ήταν λάθος. Και η αξία του δεν χρειαζόταν αυτό το μετάλλιο για να διαπιστωθεί! Αλίμονο. Περιμέναμε το αργυρό για να πούμε ότι ο Θοδωρής είναι καλός; Ποιος άλλος προπονητής έχει αυτές τις επιτυχίες που έχει ως προπονητής ο Βλάχος; Κανένας!

Διάδοχη κατάσταση θα ήθελες Έλληνα ή ξένο; Ή δεν υπάρχει άλλος Έλληνας;

Σέβομαι τους Έλληνες προπονητές και πιστεύω ότι υπάρχουν Έλληνες που θα μπορούσαν να είναι σε αυτήν τη θέση. Υπάρχουν βέβαια και καλοί ξένοι. Ειδικά ο Ισπανός που ακούγεται είναι πολύ καλός, έχει φέρει επιτυχίες με την Μπαρτσελονέτα.

Γιατί να μη συνεχίσει ο Βλάχος και επιμένουν στο «ή Ολυμπιακός ή Εθνική;»

Η κίνηση που είχε κάνει ο Διαθεσόπουλος να φέρει τον Βλάχο στην Εθνική το 2015 ήταν πολύ καλή γιατί τότε ήμασταν έντεκα παίκτες της Εθνικής στον Ολυμπιακό. Τώρα την ιδέα που έχει η ομοσπονδία να έχει αποκλειστικό προπονητή για την Εθνική ως ιδέα γενικώς δεν τη βρίσκω κακή. Διότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, ο προπονητής της Εθνικής πρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό να βλέπει τα ματς των παικτών σε ξένες ομάδες, να μιλάει με τους προπονητές των ομάδων. Και ο Σάβιτς ήταν σαν τον Θοδωρή στην Εθνική Σερβίας και στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά οι Σέρβοι τού ζήτησαν να παραιτηθεί από τον Ερυθρό Αστέρα. Όμως η αντιμετώπιση του Θοδωρή δεν ήταν καλή στον χειρισμό που έγινε.

Οι εγκαταστάσεις που έχετε ως Εθνική είναι αντάξιες του αργυρού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Είναι αστείες! Δεν είχαμε πολλές φορές πισίνα, έκλεινε ο Άγιος Κοσμάς και λόγω του Θοδωρή παίρναμε τις ώρες του Ολυμπιακού στο Παπαστράτειο και πήγαινε ο Ολυμπιακός στα Βοτσαλάκια. Χάρη σε κάποια κονέ του! Είμαστε πολύ πίσω.

Θυμάμαι όσα μου έλεγες ότι έβλεπες στο εξωτερικό.

Πας το πρωί στο αθλητικό κέντρο, βρίσκεις αμέσως να παρκάρεις, κάνεις στην πισίνα την προπόνηση, δίπλα πας στο γυμναστήριο. Εδώ ψάχναμε 20 λεπτά να παρκάρουμε στο Παπαστράτειο και κάναμε γυμναστήριο κάτω από το Καραϊσκάκη σε ιδιωτικό λόγω του Θοδωρή. Με τα κονέ πορευόμασταν ως εθνική ομάδα!

Πες μου κάτι άλλο. Αν σας έφτιαχνε χορηγός σκουφάκια, μαγιό, φανέλες χωρίς εθνόσημο, θα το δεχόσασταν ή θα πιέζατε;

Εγώ φέτος με την ομάδα μου, την Μπρέσια, πήγα να τσακωθώ! Τους είπα «έχω προετοιμασία με την εθνική ομάδα, είναι η εθνική ομάδα», φοβούνταν μην κολλήσω κορονοϊό. Και μου έκλεισε εισιτήρια η ομοσπονδία και πήγα. Η εθνική ομάδα είναι πάνω απ' όλα για εμένα, το εθνόσημο, εδώ είμαστε ως Ελλάδα και εκπροσωπούμε όχι τους δεκατρείς μας αλλά μια ολόκληρη χώρα! Πώς εγώ, ως Άγγελος, δεν θα φορέσω εθνόσημο; Το εθνόσημο δείχνει ότι εκπροσωπώ τη χώρα. Αυτά με τους χορηγούς τα ξεκαθαρίζεις από την αρχή.

Έβαλες μια γκολάρα από τα δεξιά στον Σέρβο τερματοφύλακα άλλο πράγμα, πήγε η μπάλα δίπλα στο δοκάρι.

Με αυτόν τον τερματοφύλακα ήμασταν μαζί στην Έγκερ, οπότε ήξερα την κίνησή του ποια θα είναι...

Μέλλον έχει η εθνική ομάδα;

Ναι, υπάρχει ταλέντο που έρχεται από κάτω. Όμως όλες οι ομάδες θεωρώ ότι πρέπει να έχουν αυτό που έχουμε εμείς τώρα, μίγμα έμπειρων και νέων. Χρειάζονται οι παλιοί διότι στα κρίσιμα σημεία του ματς χωρίς αυτούς θα λείψει η πείρα, ακόμα και εκτός αγώνων μετράει η πείρα τους στον χειρισμό καταστάσεων.

Το πριμ από τον Μαρινάκη το περιμένατε;

Να πω την αλήθεια, όχι. Είναι μια τεράστια κίνηση. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κ. Μαρινάκη.

Πριμ 200.000 ευρώ για πόλο είναι μεγάλο;

Ναι, οπωσδήποτε.

Η ομοσπονδία σάς είχε πει πριμ ή πρώτα ο Μαρινάκης;

Όχι, δεν μας είχαν πει για χρήματα. Είμαι σίγουρος ότι θα το έχουν σκεφτεί πάντως. Είμαστε το πρώτο αντρικό ομαδικό άθλημα που φέρνει τέτοιο μετάλλιο από Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα. Θα έπρεπε να έχουν συρρεύσει οι χορηγοί.

Με τον Ολυμπιακό είχες συμφωνήσει, αλλά τελικά πήγες στη σερβική νεόπλουτη ομάδα. Πόσα παραπάνω χρήματα σού έδωσαν; Για να δω αν ακόμα και ο πιο φανατικός Ολυμπιακός μπορούσε να αρνηθεί τέτοια πρόταση.

Κανείς δεν μπορούσε να την αρνηθεί. Θα πω τα ποσά για να καταλάβετε. Με τον Ολυμπιακό είχαμε πει 80.000 ευρώ τον χρόνο για τριετές συμβόλαιο. Η Νόβι Μπέογκραντ μού έδωσε 500.000 ευρώ για τετραετές συμβόλαιο! Η διαφορά ήταν 50.000 ευρώ τον χρόνο! Άλλο τα 80 και άλλο τα 130 τον χρόνο. Διότι η ομάδα αυτή προσέφερε και πληρωμένο το σπίτι μου και το φαγητό μου εκεί. Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι είμαι πλουσιόπαιδο και θα μπορούσα να αδιαφορήσω για τόσο μεγάλη διαφορά. Εμένα ο μπαμπάς μου ήταν σκουπιδιάρης...

Αλήθεια;

Ναι, αλήθεια. Και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οικοδομή, βάζει πόρτες ως τεχνίτης και τρέχει από τα χαράματα έως το βράδυ.

Πώς θα ήθελες να κλείσουμε;

Πέρα από αυτούς που είμαστε εδώ, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» ανήκει στον προηγούμενο πρόεδρο της ομοσπονδίας, τον κ. Διαθεσόπουλο. Επίσης στα παιδιά που ήταν μαζί μας σε όλη την προετοιμασία πριν έρθουμε εδώ, τους συναθλητές μας που τελικά δεν μπήκαν στην αποστολή. Τον Κώστα Γούβη, τον Θανάση Χρυσοσπάθη, τον Στάθη Καλογερόπουλο, τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο, τον Δημήτρη Νικολαΐδη, τον Κώστα Κάκαρη.

Πες μου και για το μισό πριμ του Μαρινάκη που θα δώσετε στους πυρόπληκτους.

Θεωρώ χρέος του καθενός μας αυτές τις δύσκολες ώρες να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τους συνανθρώπους μας που περνούν τόσο δύσκολες και επίπονες στιγμές.