Όταν η Ελλάδα τρέλανε την Ευρώπη (vid)

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια ξεκινούσε το ταξίδι της εθνικής Ελλάδας στο Euro της Πορτογαλίας το οποίο έφτασε μέχρι τέλους και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Ήταν 12 Ιουνίου του 2004 όταν η Ελλάδα έπαιρνε θέση στη σέντρα του «Ντραγκάο» απέναντι στην οικοδέσποινα του Euro, Πορτογαλία.

Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ πριν τον αγώνα φάνταζαν απόλυτο αουτσάιντερ, αφού στην πορτογαλία αγωνίζονταν παικταράδες όπως οι Φίγκο, Ντέκο, Σιμάο, Ρουί Κόστα, Παουλέτα και Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης να μπαίνει ως αλλαγή στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Στο 7ο λεπτό ένα δυνατό σουτ του Καραγκούνη ανοίγει το σκορ, ενώ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Μπασινάς με πέναλτι «γράφει» το 2-0. Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις με γκολ του πιτσιρικά τότε Ρονάλντο.

Κάπως έτσι η Ελλάδα ξεκινούσε το πιο μαγικό ποδοσφαιρικό ταξίδι της ιστορίας της. Η συνέχεια γνωστή. Η άμυνα από γρανίτη, η αυταπάρνηση των παικτών του Ρεχάγκελ και η θέληση και δίψα για διάκριση τη βοήθησαν να ανέβει μέχρι το ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης και να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο του Euro.

Οι ενδεκάδες:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Αντράντε, Κόουτο, Ρουί Ζορζ, Μανίς, Κοστίνια (66’ Νούνο Γκόμεζ), Φίγκο, Ρουί Κόστα (46’ Ντέκο), Σιμάο (46’ Κριστιάνο Ρονάλντο), Παουλέτα.

ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Καραγκούνης (46’ Κατσουράνης), Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (68’ Νικολαΐδης), Χαριστέας (74’ Λάκης), Βρύζας.