Εμενίκε: αντίπαλος του, ο εαυτός του

Ο Αντώνης Φουντής γράφει για το σίριαλ με τον Εμάνουελ Εμενίκε που φαίνεται πως θα ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό τον Ολυμπιακό, αφού ο Νιγηριανός επιθετικός το έχει στο DNA του να τα κάνει όλα και με λάθος τρόπο και με τον πιο δύσκολο. Του έτυχαν και πολλές ατυχείς συγκυρίες και «έδεσε το γλυκό»…

 

Εμενίκε: αντίπαλος του, ο εαυτός του

Στον Ολυμπιακό ήρθε πέρσι το καλοκαίρι με χρυσό συμβόλαιο αλλά όχι μόνο δεν το τίμησε αλλά προκάλεσε και αρκετά επεισόδια στου Ρέντη, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του ήταν, πως βρισκόταν σχεδόν καθημερινά στο ιατρικό δελτίο των «ερυθρολεύκων»! Δεν πρόσφερε το παραμικρό, πέρα από το τρίτο γκολ της ομάδας στη νίκη 3-1 επί της Παρτιζάν μέσα στο Βελιγράδι στο γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Πειραιώτες προσπάθησαν να το ξεφορτωθούν τον Ιανουάριο, αλλά δεν βρέθηκε πρόταση για να καλύψει τα λεφτά που δόθηκαν για το άτομο του. Τον έστειλαν στην Τουρκία να ψάξει ομάδα, αλλά δεν καιγόταν κιόλας, αφού είχε ήδη βολευτεί στο πλούσιο συμβόλαιο του. Τελικά η λύση δόθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς η Λας Πάλμας στη Ισπανία ήταν εκείνη που… τσίμπησε το δόλωμα και τον πήρε δανεικό μέχρι το καλοκαίρι. Όμως κι εκεί , η προσφορά του Εμενίκε ήταν το απόλυτο μηδέν! Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε και σε πέντε ματς πρωταθλήματος.

Με την Λας Πάλμας ούτε λεπτό συμμετοχής έγραψε! Μάλιστα έκανε πολλές φορές έξω φρενών τους πάντες στα Κανάρια νησιά, που του απέδωσαν τον τίτλο του «τουρίστα», αφού ήταν μόνιμα τραυματίας και το μόνο που έκανε ήταν να βγάζει φωτογραφίες από διάφορα μέρη στα νησιά και να τις ανεβάζει στα social media…

Τώρα, ο 31χρονος Εμενίκε, που έχει ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό δηλώνει ότι έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που είχε στην Ισπανία και ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δράση. Ποιον πείθει όμως; Αν κρίνει κανείς από το παρελθόν του, ο Εμενίκε ήταν και παραμένει… αυτοκαταστροφικός. Αν και μεγάλο ταλέντο, ο χαρακτήρας του αποδείχθηκε ανίκητος αντίπαλος…

Αν σταθεί κάποιος στη ζωή του Νιγηριανού θα δει, ότι τόσο στην ποδοσφαιρική του καριέρα όσο και στη προσωπική του ζωή τα πάντα ήταν μια περιπέτεια! Πιτσιρικάς ακόμη στη Νιγηρία έφυγε από το σπίτι. Την κοπάνησε σε ηλικία 18 χρονών και πήγε στη Νότιο Αφρική Χωρίς λεφτά, συγγενείς, σπίτι ή οτιδήποτε άλλο. Άστεγος καθώς ήταν, κοιμόταν έξω από ένα εστιατόριο, όπου έτρωγε αποφάγια.

Έκανε περιστασιακές δουλειές ή θελήματα για να παίρνει λεφτά και να μπορεί να τρώει. Όταν μάζεψε ένα μικροποσό κατάφερε κι έφτιαξε βίντεο με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες! Το έδειξε σε διάφορες ομάδες της Νοτίου Αφρικής κι έκανε δελτίο στην Μπουμαλάνγκα κι έτσι ξεκίνησε την περιπλάνηση του στα γήπεδα, ώσπου το 2009 βρέθηκε στην Τουρκία για λογαριασμό της Καράμπουκσπορ. Κι εκεί μόλις έφτιαξε όνομα ξανάρχισε τα… δικά του.

Αρχικά κατηγορήθηκε για παραποίηση στοιχείων στο διαβατήριό του. Ότι άλλαξε την ημερομηνία γέννησης και αντί για 31 χρονών που ήταν το είχε κάνει 24. Δεν παραδέχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Το καλοκαίρι του 2011, πήρε μεταγραφή στη Φενέρμπαχτσε, και λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του συνελήφθη για συμμετοχή σε στημένο παιχνίδι, από την χρονιά που αγωνιζόταν στην Καράμπουκ.

Όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, ο Εμενίκε είχε απουσιάσει εσκεμμένα από παιχνίδι της Καραμπούκσπορ με τη Φενέρμπαχτσε (είχε επικαλεστεί ότι ήταν τραυματίας), σε ένα ματς που η Φενέρμπαχτσε νίκησε 1-0 και κατέκτησε τον τίτλο! Δέκα μέρες μετά, η «Φενέρ» ανακοίνωσε την απόκτησή του έναντι 9 εκατ. ευρώ. Ο Εμενίκε όμως δεν έπεισε το δικαστήριο ότι ήταν τραυματίας και μπήκε φυλακή!

Ο Εμενίκε δεν έπαιξε ποτέ στη Φενέρ και το 2013 πωλήθηκε στη Σπαρτάκ Μόσχας 10 εκατ ευρώ. Εκεί έπεσε θύμα ρατσιστικού επεισοδίου, κατά τη διάρκεια αγώνα, απάντησε με χειρονομίες και έφαγε βαριά καμπάνα. Έφυγε και από τη Ρωσία, ξαναγύρισε στην Φνέρμπαχσε, δόθηκε δανεικός στη Αλ Αίν και μετά στη Γουέστ Χαμ, αλλά σε όλες πέρασε και δεν ακούμπησε.

Ειδικά στην Αγγλία έγινε γνωστός για τις συνεντεύξεις για τη ζωή του και ελάχιστα γιατί έπαιξε μπάλα. Ξαναγύρισε στην Τουρκία, όπου έζησε μια τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν της Φενέρμπαχτσε. Και το καλοκαίρι του 2017 βρέθηκε τον Ολυμπιακό και μετά στη Λας Πάλμας, όπου επίσης πέρασε και δεν ακούμπησε…

Μετά από όλα αυτά, ποιος μπορεί να πιστέψει αυτά που λέει; Ότι δηλαδή είναι έτοιμος για μπάλα