Μια αναμνηστική φωτογραφία: Ο «πάγκος» του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για μια φωτογραφία του Παναθηναϊκού που «έδειχνε» πριν από τη «σέντρα» τον νικητή του ντέρμπι

Μια αναμνηστική φωτογραφία: Ο «πάγκος» του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι, εκτός από αναμνηστική για όλους όσοι βρίσκονταν στο κάδρο, και συλλεκτική ως η τελευταία μιας εποχής που φεύγει και δεν ξαναγυρίζει στον Παναθηναϊκό. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να έχει γίνει στο παρελθόν και είναι απίθανο να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Στον πάγκο των πρασίνων στο χτεσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κάθονταν εννιά νεαροί Έλληνες, οι Ξενόπουλος 22 χρονών, Σερπέζης 19, Αθανασακόπουλος 19, Αλεξανδρόπουλος 19, Ζαγαρίτης 19, Καμπετσής 21, Κολοβός 27, Μπουζούκης 22, και Θεοχάρης 22.

Με άλλα λόγια, τέσσερις 19χρονοι, τρεις 22χρονοι, ένας 21 χρόνος και ένας «παππούς» μπροστά τους, ο Κολοβός στα 27 του…. Μέσος όρος των αναπληρωματικών του Παναθηναϊκού, τα 21 χρόνια!

Την ίδια στιγμή στο διπλανό πάγκο, αυτόν του Ολυμπιακού κάθονταν επτά ξένοι: Αλέν, Μπρούνο, Καφού, Σισέ, Γκασπάρ, Ραντζέλοβιτς, Χασάν και δυο Έλληνες διεθνείς, οι Μασούρας, Τοροσίδης, δείγμα του τι είδους έξτρα επιλογές είχε ο ένας προπονητής και τι ο άλλος.

Βεβαίως, ο «πάγκος» δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα στο ντέρμπι. Πρόλαβαν και καθάρισαν οι βασικοί -πριν κιόλας να συμπληρωθεί το ημίωρο του αγώνα- γιατί και σε αυτή την κατηγορία η διαφορά κλάσης των παικτών του Ολυμπιακού από του Παναθηναϊκού ήταν πολύ μεγάλη και φάνηκε γι’ άλλη μια φορά στο τερέν.

Και στα δυο γκολ ο Ολυμπιακός προκάλεσε ρήγμα στην αριστερή πλευρά της άμυνας του Παναθηναϊκού την οποία υπεράσπιζαν –τρόπος του λέγειν - οι Χατζηθεοδωρίδης, Χατζηγιοβάνης. Και οι δυο μαζί, απέναντι στην έξυπνη κίνηση του Φορτούνη (να συγκλίνει προς τα μέσα για να δημιουργήσει χώρο) και στην ορμή του Ομάρ, απλά έκαναν έναν… Χατζητρύπα.

Όταν το κατάλαβε ο Δώνης σπεύδοντας να αλλάξει πτέρυγες στους Χατζηγιοβάνη-Ζαχίντ, ήταν πλέον αργά. «Φινίτο λα μούζικα» που θα έλεγε ο Ιταλός Μακέντα. Ο Ολυμπιακός είχε καθίσει στη θέση του οδηγού στο ματς και οδήγησε με ασφάλεια και άνεση μέχρι το φίνις (καθώς αύριο τον περιμένει ο επαναληπτικός ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο).