Ας «παρασυρθεί» ο Κώστας από τον Ματιέ

Ο Βαλμπουενά προσαρμόστηκε αμέσως στο 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς και το ίδιο επιβάλλεται να κάνει και ο Φορτούνης για να μοιράσει καλύτερα τον χρόνο ο τεχνικός του Ολυμπιακού.

Ας «παρασυρθεί» ο Κώστας από τον Ματιέ

Τα λόγια είναι περιττά για τον Ματιέ Βαλμπουενά. Έχουν γραφτεί τόσα διθυραμβικά σχόλια για τον «Αστερίξ» του Ολυμπιακού, για αυτόν τον πολυμήχανο «μαέστρο», που πιστεύουμε ότι τα έχει... βαρεθεί και ο ίδιος. Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πάντως, δεν έχει μπει τον έναν χρόνο που βρίσκεται στο λιμάνι, σε καμία διαδικασία να δει τι γράφει ο ελληνικός Τύπος. Ναι μεν τον ενημερώνουν για όσα λέγονται και γράφονται, αλλά δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν για να «τρέξει» κιόλας να διαβάσει τι λένε οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες.

Ο Βαλμπουενά εξελίχθηκε σε παίκτη – βαρόμετρο του φετινού Ολυμπιακού. Εξελίχθηκε σε έναν παίκτη – πρότυπο για τους νεότερους. Και ίσως κατά τη διάρκεια της σεζόν να παραδειγματίστηκαν και ορισμένοι από την «δίψα» που έδειχνε ο 36χρονος (τα κλείνει τον Σεπτέμβριο) Γάλλος όχι μόνο στους αγώνες, αλλά κυρίως στις προπονήσεις. Όταν βλέπεις έναν παίκτη στα 35-36 του να πηγαίνει με όρεξη στον Ρέντη, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι θέλει να απολαύσει κάθε δευτερόλεπτό του στο χορτάρι, είτε πρόκειται για κανονικό γήπεδο, είτε για προπονητικό κέντρο.

Κάνουμε λοιπόν όλο αυτόν τον πρόλογο, γιατί αναπόφευκτα ο κόσμος μπαίνει σε συγκρίσεις. Ο Φορτούνης σιγά-σιγά επιστρέφει. Σε ποιανού θέση όμως θα πρέπει να παίξει στο 4-3-3, με το οποίο πορεύεται ο Πέδρο Μαρτίνς εδώ και καιρό; Η λογική λέει στη θέση του Βαλμπουενά...

Μπορεί όμως ο Γάλλος να βγει από την ενδεκάδα; Είναι ένα καλό ερώτημα, αλλά η απάντηση είναι γνωστή και κατηγορηματική: Όχι! Ο Βαλμπουενά που έπαιξε στην καριέρα του αρκετές φορές στα «φτερά» της επίθεσης και όχι μόνο στον άξονα, είναι μαθημένος στο να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στο 4-3-3, στο οποίο ο προπονητής τού ζητάει να κινείται περισσότερο στη γραμμή και να συγκλίνει στον άξονα όποτε παραστεί η ανάγκη. Είναι μαθημένος στο να κινείται σε λιγότερα τετραγωνικά του γηπέδου.

Ο Φορτούνης όταν είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν σε ρόλο δεξιού ή αριστερού εξτρέμ, έδειχνε σε πολύ μεγάλο βαθμό να είναι «έξω από τα νερά» του. Με τον Άρη χρησιμοποιήθηκε στα αριστερά. Κάποιες φορές τον έβλεπες ότι παρασυρόταν και κινούταν πολύ περισσότερο στον άξονα, φτάνοντας ακόμη-ακόμη και μία ανάσα από το δεξί «φτερό». Για αυτό το λόγο αναγκαζόταν ο Καμαρά να τραβιέται αριστερά για να καλύψει το κενό που προέκυπτε.

Θέλει τον χρόνο του ο Θεσσαλός χαφ για να προσαρμοστεί στα νέα... ήθη κι έθιμα που προσπαθεί να περάσει ο Μαρτίνς στα τελειώματα της σεζόν με το 4-3-3. Ένα 4-3-3 το οποίο του έχει βγει στο 100% και αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Και εδώ που τα λέμε, του έχει βγει δίχως τον Φορτούνη στην ενδεκάδα.

Το ότι δεν παίζει βασικός ο αρχηγός, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει στην πορεία να τον αξιοποιήσει ο προπονητής του. Φυσικά, αυτό θα συμβεί εφόσον ο Φορτούνης προσαρμοστεί στο νέο σχηματισμό και... παρασυρθεί από την «τρέλα» του Βαλμπουενά.

Πέρασαν οι εποχές που μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός στηριζόταν σε έναν ποδοσφαιριστή – ηγέτη και προσάρμοζε ολόκληρο το πλάνο πάνω του. Πλέον, οι παίκτες πρέπει να προσαρμοστούν στην αγωνιστική φιλοσοφία των ομάδων. Εδώ προσαρμόστηκε ολόκληρος Βαλμπουενά με τις 52 συμμετοχές που έχει στην Εθνική Γαλλίας και την τεράστια καριέρα σε Μαρσέιγ και Λιόν. Οπότε, και ο Φορτούνης θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όσο κι αν δεν νιώθει τόσο καλά στα πλάγια.

Όταν βλέπεις τον Βαλμπουενά να «σκίζεται» πάνω στη γραμμή, να μαρκάρει και να πηγαίνει σαν... ταλιμπάν στις μονομαχίες, τότε ο Φορτούνης οφείλει να πεισμώσει για να «απειλήσει» τον Γάλλο στη «μάχη» της ενδεκάδας και να βάλει σε σκέψεις τον Μαρτίνς. Αν δεν πεισμώσει ή δεν προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο, τότε θα βλέπουμε συνεχώς τον Βαλμπουενά στα πιο κρίσιμα παιχνίδια.

Το ότι ο Φορτούνης είναι ένα κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό, αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Όμως, η νέα εποχή με το 4-3-3 του Μαρτίνς απαιτεί περισσότερο πρέσινγκ, περισσότερες βοήθειες στο ανασταλτικό κομμάτι και λιγότερες περιττές ενέργειες, ειδικά όταν δεν θα έχει τον ίδιο χώρο δράσης στα άκρα σε σύγκριση με τον χώρο δράσης που είχε όταν έπαιζε στον άξονα. Πρέπει να «ενσωματωθεί» στα νέα δεδομένα για να μπορεί να στηριχθεί ο Μαρτίνς περισσότερο πάνω του στα τελειώματα της φετινής σεζόν. Και το σημαντικότερο να βρει την αυτοπεποίθησή του... Στο χέρι του είναι.